Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skalowanie mapy do określonego formatu
Autor Wiadomość
Corvin 
Początkujący

Wysłany: 16 Maj 2012, 08:12   Skalowanie mapy do określonego formatu

Na początku chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników tego forum. Od kilku lat korzystam z zawartej tutaj wiedzy i jak na razie nie zawiodłem się, aż do tej chwili. Mianowicie mam problem z mapą, która jest zbyt wielka aby zmieściła się na kartkę A4 w corelu. Przypuścmy, że obszar proacy w corelu A4 to 100%, a sama mapa posiada skalę w stosunku do A4 3000%. Jest po prostu za wielka. Zapomniałem, że istnieje taki patent na szybkie skalowanie obiektów wielkiej mapy do rozmiarów obszaru A4.
Proszę o pomoc przy szybkim przeskalowaniu tej mapy. Wiem, że istnieją jakieś skróty klawiszowe aby szybko ją przeskalować ale zapomniałem jakie to są.

Corvin 
Początkujący

Wysłany: 18 Maj 2012, 07:56   

Czy nikt naprawdę nie wie jak to wykonać? Czy może jeszcze raz objaśnić mo problem?
No więc posiadam mapę w sensie mapa pewnego dużego obszaru Polski. Jak ją otwieram, to pokazuje mi się obszar roboczy standardowo A4. Z tym, że otwarta mapa kilkanaście razy jest większa od obszaru roboczego. Mapa posiada bardzo dużo elementów i szczegółów. Kiedy zaznaczam wszystko i skaluję ją ręcznie tak aby zmieścił się w formacie A4, to komputer strasznie przycina i uniemożliwia płynną pracę w programie. W konsekwencji nie da się całej mapy zeskalować ręcznie i umieścić na obszarze roboczym. Proszę o pomoc.

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 18 Maj 2012, 10:03   

Oryginał mapy jest w wersji wektorowej czy bitmapowej?

DzumA - 78

Wysłany: 18 Maj 2012, 10:26   

za pewne wektorowa mapa skoro przycina
zawiera za pewne multum obiektów
to normalne że przycina - ale że nie możesz z tym nic zrobić to już inna sprawa :(
wydaje się, że prosta sprawa pomniejszyć .... ile zajmuje ten fragment mapy - może udostępnisz pooglądamy

Corvin 
Początkujący

Wysłany: 18 Maj 2012, 10:44   

Dziękuję Panowie za chęci w pomocy ale pokombinowałem i już sam na to wpadłem.
Otóż:
1. Obszar roboczy A4 posiada wymiary 210 x 297
2. Mapa ma wymiary 33500,154 x 35065,306
3. Aby zobaczyć całą mape w pełnej okazałości należy na początku dopasować ją do rozmiarów widoczności na ekranie - w pasku standardowym - dopasuj.
4. Następnie ctrl+a aby zaznaczyć wszystkie elementy mapy.
5. Gdy wszystko jest zaznaczone, to zmieniamy rozmiar mapy w pasku właściwości na taki aby zmieścił się na A4.
Ot i cała filozofia.

DzumA - 78

Wysłany: 18 Maj 2012, 11:02   

wydawało się, że to oczywiste ;-)
grunt, że problem rozwiązany

Odpowiedz do tematu