|
Tablet graficzny - czy rysunki można potem edytować w CDR? |
| Autor |
Wiadomość |
maximo
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Pakiecik X5
|
Wysłany: 29 Luty 2012, 12:38 Tablet graficzny - czy rysunki można potem edytować w CDR?
|
|
|
Rozglądam się za ułatwiaczami pracy i zastanawiam się jak jest z tabletami graficznymi, np. Bamboo za 260zł.
Czy to co narysuje piórem jest później edytowalne w CDR? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29 Luty 2012, 12:56
|
|
|
| Jeśli będziesz rysował w CorelDraw lub innym programie wektorowym to tak . |
|
|
|
 |
maximo
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Pakiecik X5
|
Wysłany: 29 Luty 2012, 13:55
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Jeśli będziesz rysował w CorelDraw lub innym programie wektorowym to tak . |
Tak, mam pakiet X5
A czy używałeś czegoś takiego? Bo ja nie i zastanawiam się jak się na tym pracuje. Po podlączeniu ustawiasz w corelu jakieś narzedzie czy jak? |
|
|
|
 |
Roberto
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Pomógł: 22 razy Wiek: 61 Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Luty 2012, 14:10
|
|
|
| Posiadam Bamboo i Pentagrama ale jakoś nie mogę się przyzwyczaić do pracy w Corelu tabletem - możę za długo używałem myszy. Można pracować w trybie - wielkość ekranu = tablet, lub tak jak myszką. Niewątpliwie polecam - jeżeli nie do wektorów to do bitmap, a na tym polu nie ma większego komfortu pracy - przy retuszu albo DP . Znam opinie różnych osób które tabletem zastąpiły mysz i bardzo sobie chwalą taką pracę (także w Corelu). |
|
|
|
 |
disaster
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2012, 17:55
|
|
|
| Ja też zastanawiam się nad zakupem jakiegoś niedrogiego na początek tabletu i głównie nurtuje mnie pytanie czy jeżeli mam corela (obecnie X5) to czy jest tak, że podłączam tablet (np Bamboo 3 Wacoma) pod usb, uruchamiam corela i rysuję? Czy trzeba jakiegoś plugina etc? |
|
|
|
 |
Roberto
Doradca

|
Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 08:20
|
|
|
| Włączasz i rysujesz, oczywiście odpowiednim narzedziem (np. środki artystycze) i oczywiście zaznacz rozpoznawanie siły nacisku. |
|
|
|
 |
rgb
Doradca

Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 108 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 08:36
|
|
|
moje bambo nie reaguje na siłę nacisku:( przy żadnym narzędziu ani corela ani photoshopa, ilustratora mona używać tylko jak mysz do krzywych beziera.. |
|
|
|
 |
beerseeker
Bywalec mgr sztuki

Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 31 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 10:11 Re: Tablet graficzny - czy rysunki można potem edytować w CD
|
|
|
| maximo napisał/a: | Rozglądam się za ułatwiaczami pracy i zastanawiam się jak jest z tabletami graficznymi, np. Bamboo za 260zł.
Czy to co narysuje piórem jest później edytowalne w CDR? |
Jeśli chcesz rysować w komputerze tabletem, to raczej Corel nie jest dobrym programem.
Zależy tez co chcesz rysować - czy chcesz tworzyć coś w stylu clipartów?
Ja tego typu obrazki rysuję w Illustratorze lub photoshopie/photopaintcie, lub innym programie "rastrowym" i później dopiero ew. "trace-uję" na wektory i ew. wygładzam i dopieszczam (nawet w Corelu, bo jak masz już kreskę zamienioną na krzywe, to można się bawić bezierami).
Wszystko zależy od tego, co chcesz rysować i z jakim docelowym przeznaczeniem. |
|
|
|
 |
tadekk
Praktyk

Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 86 Skąd: Mokotów
|
Wysłany: 25 Kwiecień 2012, 21:59
|
|
|
| beerseeker napisał/a: | | Jeśli chcesz rysować w komputerze tabletem, to raczej Corel nie jest dobrym programem. |
A to dlaczego?!? Używam prostego Wacoma od 10 lat i taka myśl by Corel się do tego nie nadawał, to mi jakoś w głowie nie powstaje. Czasem zdaża mi się, że pracuję na kompie z myszką i jak przyjdzie zrobić prostą ilustrację to jakby tłuc kamienie.
Tablet jest niezbedny do pracy. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Kwiecień 2012, 06:51
|
|
|
Beerseeker, jak ktoś umie rysować, to narysuje patykiem na piasku, jak nie umie to całe stado Photoshopów mu nie pomoże. Ja bym zamiast reklamowanych przez Ciebie programów polecał kartkę papieru i ołówek.
Co do tabletu. Parę miesięcy temu rozpadł mi się gryzoń, był marny to nie płakałem. Rozglądałem się za jakimś nowym ale nie bardzo mogłem się zdecydować, do tego przyzwoita mysz parę złotych kosztuje. Częściej zacząłem używać tabletu, nie tylko w programach graficznych, o myszy zapomniałem, nie jest mi do niczego potrzebna. Jak potrzebuję użyć klawiatury, to biorę piórko w zęby, myszy nawet nie próbowałem
Nawet gdyby tablet nie rozpoznawał w ogóle nacisku, to i tak jest o niebo lepszy od myszy, która też nacisku nie rozróżnia. Jest jedna zasada, która dotyczy praktycznie każdego sprzętu i narzędzia, nie może to być byle co. Nie koniecznie musi to być od razu zabawka za 8 tys. złotych, ale dziadostwo nie spełni naszych oczekiwań i zniechęci do rozwiązań, które mogą zaoszczędzić nasz czas i znakomicie ułatwić pracę.
Można drzewo ściąć siekierą ale dobrą piłą jest szybciej i łatwiej.
Dla kogoś kto zaczyna zabawę z wektorową grafiką łatwiej jest użyć Corela niż Ilustratora, który jest trudniejszy do opanowania a jego główna przewaga nad CD to cena i sprawna reklama. |
|
|
|
 |
beerseeker
Bywalec mgr sztuki

Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 31 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 4 Maj 2012, 10:55
|
|
|
Dlatego pytam, do jakich celów rysunkowych :)
Jak ktoś chce tworzyć wektory, to ok, ale jak ktoś chce rysować tzw. bitmapy, to Corel już się trochę nie nadaje - RIGHT? :)
Ja na tablecie pracuję/rysuję od ponad 10 lat i śmiem twierdzić, że nie dla każdego jest tablet, ale uważam, że każdy powinien choć raz spróbować i wyrobić sobie własną opinię co do używania i pracy z tabletem.
cheers. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 4 Maj 2012, 11:48
|
|
|
| beerseeker napisał/a: | | Jak ktoś chce tworzyć wektory, to ok, ale jak ktoś chce rysować tzw. bitmapy, to Corel już się trochę nie nadaje - RIGHT? :) |
CorelDRAW Graphics Suite to nie tylko wektory ale także dzięki Corel Photo Paint także bitmapy . |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 5 Maj 2012, 20:03
|
|
|
Beerseeker, narysuj w tym twoim Photoshopie np. coś takiego a później przekonuj ludzi, że Corel jest be.
 |
|
|
|
 |
disaster
Praktyk

|
Wysłany: 7 Maj 2012, 07:43
|
|
|
| Podsumowując - do wektorów nada się ten bamboo? Chciałbym robić wektory, które potem wydrukuję lub wytnę na ploterze. |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
radd
Praktyk radd

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 23 Maj 2012, 13:02
|
|
|
Witam - przypnę się do tematu, by nie tworzyć nowego.
mam bamboo i jeden z nim problem;
gdy odrysowuje idealne kólko (w tym przypadku kilkakrotnie wewnętrzny otwór płyty CD)
wychodzi jajo - jest jakiś sposób, by to bardziej przypominało koło/okrąg ? (jakaś kalibracja, czy coś....)
alternatywnych sterowników już szukałem - nic nie pomogło, albo inaczej - nic nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Roberto
Doradca

|
Wysłany: 24 Maj 2012, 07:26
|
|
|
@up
Przypuszczam że rozdzielczość karty graficznej jest niedopasowana do monitora (ekranu LCD w laptopie?). |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 26 Maj 2012, 17:22
|
|
|
jeśli ktoś chce kupic tablet tylko po to by narysowac tego typu KUBEK DO KAWY to sory ale wg mnie to wyrzucanie pieniędzy w błoto. to samo zrobię szybciej i dokładniej zwykłą myszką. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 26 Maj 2012, 17:44
|
|
|
Jeśli uważasz, że używając myszy jesteś dokładniejszy i szybszy od kogoś kto posługuje się tabletem, to ja Ci życzę…
smacznej kawy
 |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 26 Maj 2012, 18:00
|
|
|
jeśli chodzi o ten właśnie filmik to jestem szybszy i dokładniejszy...
kawa smaczna :] |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|