|
Strony główne (wzorcowe) |
| Autor |
Wiadomość |
RBT
Początkujący

|
Wysłany: 1 Luty 2012, 16:40 Strony główne (wzorcowe)
|
|
|
Witam. Mam pytanie dotyczące stron wzorcowych (głównych).
Czy możliwe jest umieszczenie pewnych elementów na stronie głównej, ale stosowanie ich tylko do wybranych stron, ewentualnie czy jest możliwość lokalnego przesłonięcia (usunięcia) takich elementów tylko na wybranych stronach? Jeśli tak, jak to zrobić? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Luty 2012, 21:55
|
|
|
| Możesz "przesłonić" pracując na warstwach. |
|
|
|
 |
RBT
Początkujący

|
Wysłany: 1 Luty 2012, 22:29
|
|
|
| Ale jak to zrobić? W InDesignie klikam po postu na obiekt z ctrl+shift i mogę już go usunąć, zmodyfikować lub przemieścić nie naruszając go na stronie wzorcowej i innych stronach do których jest przypisany. Niestety nie mogę doszukać się takiej możliwości w CDraw. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Luty 2012, 02:38
|
|
|
W Corelu jest coś takiego jak strona główna.
Menedżer obiektów (menu Narzędzia). |
|
|
|
 |
RBT
Początkujący

|
Wysłany: 2 Luty 2012, 13:09
|
|
|
| Dziękuję za pięknego tutka, ale nadal nie wiem jak nadać tylko wybranym stronom (np. parzystym) obiektu ze strony wzorcowej oraz jak usuwać lub modyfikować obiekt wzorcowy na wybranej stronie nie naruszając go na innych. Dotychczas pracowałem głównie w InDesignie i tam sprawa obiektów wzorcowych była rozwiązana bardzo logicznie i prosto. Mając gotowy wzorzec wystarczyło zaznaczyć wybrane strony i alt klikniecie na wzorcu przypisywało go do zaznaczonych. Również lokalne odłączenie (modyfikacja, przesunięcie, usunięcie) na wybranych stronach było bezproblemowe. Czy CDraw daje taką możliwość? Podchodzę go z każdej strony, ale nie widzę. |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 2 Luty 2012, 13:22
|
|
|
możesz stworzyć kilka "warstw głównych" o których napisał chez. i uwidaczniać tylko tę którą aktualnie potrzebujesz. Kolejne sprawa to umiejscowienie warstw głównych, jeśli warstwa główna leży na samym dnie (pod siatką) to elementy na Stronach będą ją przykrywać. Jeśli będzie wyżej, to warstwa główna będzie przykrywała Strony.
Jeśli potrzebujesz obiektu który będzie identyczny dla wszystkich stron, ale będzie leżał w różnych miejscach na różnych stronach np. blisterek z ceną w gazetce, to musisz utworzyć Symbol. |
|
|
|
 |
RBT
Początkujący

|
Wysłany: 2 Luty 2012, 13:44
|
|
|
Czyli nie ma możliwości usunięcia wzorca tylko z wybranych stron, przy pozostawieniu na pozostałych przy jednej warstwie wzorcowej?
Aaa i jeszcze jedno, nie ma tu czegoś takiego jak rozkładówka? |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 3 Luty 2012, 08:52
|
|
|
odp. 1 - nie, ale mogę nie wiedzieć wszystkiego.
odp. 2 - co rozumiesz przez rozkładówkę? bo chyba wystarczy zadać większy format tej wybranej strony
Przestrzegam przed składaniem czegoś skomplikowanego w corelu. Corel do takich prac zupełnie się nie nadaje. Będziesz się skupiał nad walką z prostymi tematami, które programy do składu załatwiają same. Przestrzegam zwłaszcza, jeśli wydawnictwo ma wiele stron. |
|
|
|
 |
RBT
Początkujący

|
Wysłany: 3 Luty 2012, 19:20
|
|
|
Przez "rozkładówkę" rozumiem wyświetlanie przez program dwóch stron obok siebie w układzie takim jaki będzie w drukowanej publikacji np. rozłożone czasopismo. Jeśli np. ilustracja ma być dwustronicowa to trudno pracować widząc tylko jedną stronę. Zresztą nie dotyczy to tylko tego przypadku. W/g mnie taki podgląd jest konieczny podczas pracy z każdą wielostronicową publikacją drukowaną.
Do większych składów używałem dotychczas InDesign'a, ale teraz prawdopodobnie będę musiał parać się Corelem. Stąd taki niepokój i pytania.
Dziękuję wszystkim za pomoc. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 3 Luty 2012, 22:15
|
|
|
Tak, można to ustawić we właściwościach strony.
| aksa napisał/a: | | Przestrzegam przed składaniem czegoś skomplikowanego w corelu. Corel do takich prac zupełnie się nie nadaje. |
Jeżeli poznasz dobrze program, bez problemu można w nim spokojnie składać nawet książki. Mam już kilka takich na koncie, mam też sporo złożonych w PageMakerze, w Venturze, w InDesignie (głównie przeróbki bo nie lubię tego programu) a nawet w samym Wordzie. W X5 bardzo poprawiono pracę ze stylami i warstwami (co w przypadku składu pozycji wielostronicowych jest ważne) co naprawdę ułatwia pracę. W dalszym ciągu niezbyt dobrze dopracowane jest poziome justowanie i przenoszenie osadzonych obiektów wraz z tekstem, ale można to dosyć łatwo obejść.
Żeby nie było niedomówień to oczywiście nie namawiam nikogo, by zrezygnował ze swojego sprawdzonego programu i zaczął robić to w Corelu, ale można to zrobić - i to bezboleśnie o ile pozna się program dokładnie. Ale oczywiście nic na siłę ;) |
|
|
|
 |
RBT
Początkujący

|
Wysłany: 3 Luty 2012, 23:21
|
|
|
Rzeczywiście jest rozkładówka, gapa ze mnie, patrzyłem tam kilkukrotnie i nie widziałem.
Dziękuje raz jeszcze. |
|
|
|
 |
D.K.
Doradca

Pomógł: 10 razy Wiek: 50 Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 110 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 6 Luty 2012, 22:33
|
|
|
Szkoda że Ventura poszła w piach.
RIP. |
|
|
|
 |
YszaQ
Początkujący

|
Wysłany: 20 Czerwiec 2012, 14:00
|
|
|
| A ja mam pytanie z dziedziny "poziom zaawansowania - minus 345". Jestem totalnym żółtodziobem i chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób można stworzyć w Corelu stronę wzorcową ? Jak ustalić na wszystkich stronach te same prowadnice, nagłówki, stopki? Szukam w google jakiegoś tutoriala ale moje poszukiwania spełzły na niczym :( |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20 Czerwiec 2012, 22:28
|
|
|
| Nie da się, bo Corel służy do czego innego niż InDesign, Ventura, Quark czy PageMaker. A w dodatku z tekstem radzi sobie kiepsko w porównaniu z programami, o których mówiłem, więc składanie książek w Corelu to niedobry pomysł. |
|
|
|
 |
|
|