|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Spady i ich brak? |
| Autor |
Wiadomość |
s1mon
Początkujący

|
Wysłany: 5 Sierpień 2012, 15:44 Spady i ich brak?
|
|
|
Witam serdecznie, problem mój mimo przegrzebania tego forum oraz internetu jest wciąż niewyjaśniony. Moja wiedza odnośnie grafiki jest bardzo raczkująca przynajmniej w kwestii technicznej. Program też nie powalający bo Corel 7 sprzed 14 lat ale na początek co tam. Przykładowo mam wykonać reklamę graficzną, która pójdzie do druku.
Pierwsze pytanie: czy lepszy jest do tego corel draw czy photo-paint?
Drugie pytanie: do wykonania mam spady 2mm a plik do przesłania w formacie .tiff, wiadomo 300dpi, CMYK. I tu się pojawia problem, czy ustawiam rozmiar papieru o 4mm szerszy i wyższy, nakładam sobie prowadnice po 2mm i tworze projekt nie wykraczając poza nie? czy ustawiam rozmiar docelowy a wchodząc do podglądu wydruku w opcjach ustawiam margines na spad 2mm?
Kwestie mnie nurtujące:
po ustawianiu marginesu na spad 2mm i zamknięciu podglądu, po kolejnym jego otwarciu i wejściu w opcje margines są przestawiona na 3,125mm zamiast na 2mm tak jak wprowadziłem? czy wiąże się z tym jakaś kolejność czynności? czy marginesy mam ustawić przy rozpoczęciu projektu czy przy jego zakończeniu? jak mogę sprawdzić zapisując z .cpt na .tiff czy te marginesy faktycznie są?
Kolejna sprawa to reklama, którą tworzę jest przesyłana do grafika, który umieszcza ją w jakimś magazynie. Czy będzie stanowiło różnicę jeżeli zrobię spady przez marginesy na spad, a jeśli dodam wspomniane wcześniej po 2mm z każdej strony? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 5 Sierpień 2012, 16:29
|
|
|
1. Program: nie ma większego znaczenia, chociaż obiekty wektorowe z Draw wyjdą o niebo lepiej niż bitmapa z Paint'a. Chociaż prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie broszury tworzonej pod PP ;)
2. Spady: ustawiasz A-4, wypuszczasz projekt POZA format, zaznaczasz przy generowaniu *.pdf'a - X-1a najlepiej chociaż nie pamiętam czy 7-ka miała już zdefiniowane wzorce (to lepsze niż tif, *.cpt sobie w ogóle podaruj) "Ustawienia drukarskie -> Znaczniki cięcia" i to wystarczy. Opcję "Margines na spad" w tym przypadku możesz sobie podarować.
3. j.w. |
|
|
|
 |
s1mon
Początkujący

|
Wysłany: 5 Sierpień 2012, 17:13
|
|
|
a co jeżeli wymogiem jest TIFF? powiem szczerze że w PP myślałem, że jeszcze coś potrafię. Po odpaleniu CD stwierdzam, że nie wiem nic. ustawiam sobie format A6 poziomo, bo taki potrzebuje, potem próbuje go eksportować na tiff w 300dpi cmyk, ale ucina mi go dziwnie za krótko. No i nadal nie wiem jak sprawdzić czy te spady są czy ich nie ma w wypadku jeżeli zachowuje rozmiar oryginalny, a wychodzę z grafiką poza projekt. Chyba to jeszcze za wcześnie na mnie i program za stary. Nie mam funkcji generowania PDF w tej wersji nawet.
To ja może zapytam inaczej jak w Photo Paint 7 zrobić spady 2mm i zapisać projekt w formacie .tiff? Czy dodać do wymiarów obrazka po 4mm w obu kierunkach czy użyć oczekiwanego wymiaru, stworzyć projekt i przed zapisem na tiff w podglądzie wydruku ustawić marginesy na spad 2mm?
I ponawiam pytanie jak mogę sprawdzić czy w projekcie zapisanym jako tiff są zrobione spady? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 5 Sierpień 2012, 20:52
|
|
|
Przy bitmapie nie można sprawdzić spadów. Trzeba od początku pracować na formacie powiększonym o spady - np. przy wymaganym 100×100 mm trzeba pracować na 116×116 mm (spady po 3 mm). Oczywiście te spady są umowne, jeżeli drukarnia wymaga innych trzeba się do nich zastosować.
PDF: nie pamiętam już tej wersji, ale czy nie ma tam opcji "Publikuj jako pdf"? |
|
|
|
 |
s1mon
Początkujący

|
Wysłany: 5 Sierpień 2012, 22:27
|
|
|
| Niestety opcji tej nie posiada. W czasach rozwoju technologicznego 14 lat to dużo. W takim wypadku nie zawiodłem i tak sobie myślę, że póki co pozostanę przy Photo Paintcie. Do tworzenia reklam graficznych z tekstu i gotowych zdjęć czy grafik myślę, że będzie najłatwiejszy. I pora chyba pomyśleć o nowszej wersji. Dzięki wielkie za pomoc! :) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|