|
Błąd w przeźroczystości. |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 18 Lipiec 2012, 22:38 Błąd w przeźroczystości.
|
|
|
Zapisałem ostatnio plik z przeroczystością w PNG. Wrzucam na stronę. I tam gdzie jest przeźroczystość pokazuje mi Opera NIEBIESKI kolor. Widzę tak tylko na przeglądarce Opera (u kolegi też to samo). Na każdej innej nie ma problemu.
Co się mogło wydarzyć? To wina Corela czy Opery? |
|
|
|
 |
aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 19 Lipiec 2012, 08:21
|
|
|
| opery, a właściwie kodu strony, który nie przygotował wyświetlania przezroczystości w operze |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 20 Lipiec 2012, 04:33
|
|
|
| aksa napisał/a: | | opery, a właściwie kodu strony, który nie przygotował wyświetlania przezroczystości w operze |
Ale jak otworzę SAM obrazek to jest poprawnie. Pojawia się dobrze na białym tle. OBrazek w nowym oknie. Ale jak widnieje na stronie na innym tle to jest niebieski pas.
A tło to zwyczajna bitmapa w JPG. |
|
|
|
 |
radd
Praktyk radd

Wersja CorelDRAW: x4
|
Wysłany: 21 Lipiec 2012, 00:02
|
|
|
skarga do właściciela/administratora strony.
jeśli to możliwe.
rysunek sam sie zmienić nie może. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 21 Lipiec 2012, 05:17
|
|
|
| To nie może być wina Corela, co nie? |
|
|
|
 |
maroQ
Doradca

Pomógł: 16 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 117 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 21 Lipiec 2012, 09:20
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | To nie może być wina Corela, co nie? |
Nie jestem fanem opery dla PC (dla urządzeń mobilnych stoję za Operą murem), tylko z wersja dla linuxa byłem zadowolony, ale obecnie w biurze nie mam już linuxa tylko unixa więc wgranie jej jest trochę trudniejsze, a poza tym FF załatwia sprawę.
Jak FF i Chrome wyświetla grafikę dobrze to napewno jest wina opery. Sprawdź czy nie ma aktualizacji. Coś tam znalazłem o jakiś bug'ach z przeźroczystością w Operze ale nie wiem czy wersja o której pisali była najnowszą.
Sprawdź jeszcze jaki masz kolor alternatywny w CSS bo możliwe, że to co widzisz to kolor alternatywny. Przykładowo w Firefoxie jedna ze stron które tworzyłem ma w miejscu przezroczystości kolor alternatywny i wygląda to super, ale działa tylko w FF a inne przeglądarki wyświetlają tam tło strony co też wygląda dobrze.
Najfajniejsze akcje są w HTML5, który jest nadal bardzo nowym standardem.
Poza tym właśnie dodatkową przezroczystość w CSS, zaokrąglenia rogów itp. inaczej się pisze dla IE (okropne niebieskie e), FF i Opery. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 27 Lipiec 2012, 22:30
|
|
|
| Dzięki Szaman. Ale problem jest taki, że niestety nie mogę się przesiąść na inną wersję opery bo mam ją scrackowaną. Jakkolwiek dziwnie dla Was może to brzmieć. |
|
|
|
 |
|
|