Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ustawienia domyslne?
Autor Wiadomość
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 16 Maj 2012, 07:52   Ustawienia domyslne?

Pewnie znowu cos beznadziejnie prostego, ale jakoś nie mogę wpaść :-/
Nagle Corel (x4) zaczął mi zamiast domyślnych, wykorzystywac ostatnio uzywane parametry. Dotyczy wypełnień, konturów, fontów, chyba wszystkiego.
Pomóżcie proszę gdzie to ustawic bo od szukania dostaje już zeza...

chezare 

Wysłany: 16 Maj 2012, 08:08   

Trzymaj wciśnięty F8 przy uruchamianiu Corela to się naprawi :-)
Możesz też poustawiać wszystko ręcznie i:

Domyślnych ustawień tekstów też szukaj w Opcjach.

Tylko potem to co na obrazku wcześniej.
Z F8 będzie szybciej ale jak dokonałeś wcześniej jakichś modyfikacji ustawień to będziesz po tej operacji musiał zrobić to jeszcze raz.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 16 Maj 2012, 08:50   

Wiedziałem ... :mrgreen:
dzięki za podpowiedź. F8 odpadało bo mam swoje ustawienia.
Zastanawia mnie jednak dlaczego cos takiego zaistniało samoistnie (niczego nie zmieniałem)?

smigalski 
Bywalec
Nowicjusz

Wysłany: 16 Maj 2012, 10:45   

Przyłączając się do tematu, kiedyś znikła mi paleta odpaliłem Corela z f8 i nie mam opcji "skali 1:1" przydatna mi była, a powiększenie 100% to nie to samo, jak mogę to "przywrócić"?

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 21 Maj 2012, 14:52   

No i kicha... Wszystko jest ok. do momentu kiedy robię coś w dokumencie, np. piszę tekst arialem, a potem chce zacząć pisać w innym miejscu i zamiast wcześniej ustawionego domyślnie timesa, zapodaje mi ostatnio uzywany (font, wypełnienie, kontur itd.).
zauważyłem też, że wcześniej przy zaznaczeniu np. w przyborniku Txt i wybraniu w oknie jakiegoś fontu, wyskakiwało okno z pytaniem, czy to ma być teraz domyślna czcionka. Obecnie nic nie wyskakuje...

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 23 Maj 2012, 07:16   

smigalski napisał/a:
Przyłączając się do tematu, kiedyś znikła mi paleta odpaliłem Corela z f8 i nie mam opcji "skali 1:1" przydatna mi była, a powiększenie 100% to nie to samo, jak mogę to "przywrócić"?

Musisz po prostu skonfigurować sobie paletę. Kliknij np. na pasku powiększania prawym przyciskiem i w menu "Dostosuj" - "Powiększenie pasek narzędzi" - "Dodaj nowe polecenie", następnie z menu "Widok" złap lewym przyciskiem odpowiednie polecenie (powiększenie 1:1) i przeciągnij na pasek narzędzi.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 5 Lipiec 2012, 10:15   

Wracam do pytania bo kolega trochę się wepchał :-/
Ponownie zrobiłem F8 przy starcie i jest tak, że w nowym dokumencie owszem, działają parametry (tekst, kontur, wypełnienie...) ustawione jako domyślne. Kiedy jednak pracuję nad projektem, za każdym razem chce użyć parametrów ostatnio uzywanych.
Strasznie to wkurzające...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Lipiec 2012, 10:35   

Zrób nowe parametry domyślne konturu, wypełnień itp. Robi się to tak:
Niczego nie zaznaczasz, tylko wciskasz kolor (lewym bądź prawym klawiszem myszy, z zależności od tego, czy chcesz zmienić domyślne wypełnienie, czy obrys. Pojawia się okienko dialogowe, w którym zaznaczasz, czego ma to dotyczyć (Graphic, Artistic Text, Paragraph text).
To samo robisz klikając w narzędzie Outline Pen, nie zaznaczywszy pierwej niczego.

W ten sposób wartości domyślne wypełnienia oraz konturu zmieniasz na takie, jakie Ci odpowiadają.
Ja zwykle ustawiam domyślny obrys Hairline i black 0,0,0,100 i brak koloru wypełnienia (wiesz, ten krzyżyk w palecie kolorów) dla wszystkiego oprócz tekstu, dla tekstu ustawiam brak obrysu i wypełnienie czerń 0,0,0,100.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 5 Lipiec 2012, 13:48   

niestety, ten sposób też nie pomaga, owszem działa po ustawieniu, ale na następnym pliku już nie...

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 6 Lipiec 2012, 17:29   

Może CTRL+F5 i wywal nadmiar stylów (czasem się przeklejaja z jakiegoś innego pliku CDR.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 11 Lipiec 2012, 07:54   

Nic sie nie przekleja z innego pliku. Ustawienia dotyczą ostatniej czynności...

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 7 Sierpień 2012, 11:09   

Odświeżam temat, bo moze znajdzie się ktoś, kto pomoże.
Zainstalowałem jeszcze raz Corela i... niestety problem pozostał: nie działaja ustawienia domyślne (tekst, grafika), ale wszystko ustawia się w parametrach ostatnio uzywanych :-|

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2012, 12:56   

Po zmianie ustawień należy pamiętać o zaznaczeniu opcji Zapisz opcje jako domyślne dla nowych dokumentów (Narzędzia -> Opcje -> Dokument). W przeciwnym razie niektóre zmiany będą jednorazowe i nie będą działać w nowych dokumentach. Dodatkowo Corel zapisuje niektóre ustawienia w dokumencie. Po otwarciu dokumentu tworzonego przez kogoś używającego innych ustawień, niektóre własne nie będą działać zgodnie z oczekiwaniami.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 7 Sierpień 2012, 14:28   

Dzięki Bogumiło, o tej podstawowej zasadzie od dawna pamietam - nie działa.
Zmiany, o których pisałem, dotyczą wyłącznie moich własnych prac...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2012, 14:50   

Coś mi się widzi, że walczysz z wiatrakami. Czy mógłbyś wymienić ustawienia, które ustawiłeś i które przestały działać? Nie pamiętam od której wersji Corel wie lepiej od użytkownika co ma robić. Jeśli na przykład skopiuję tekst z edytora i poproszę grzecznie Corela, żeby łaskawie odrzucił czcionki i formatowanie, to podstawia mi czcionkę, która znajduje się na pierwszym miejscu listy ostatnio używanych czcionek. Gdy owa ostatnio użyta czcionka nie zawiera polskich znaków Corel wybiera sam i podstawia coś bez sensu nie bacząc na to, że tekst jest angielski, chiński czy marsjański. Wersja 9 była chyba ostatnią, w której dało się ustawić domyślną czcionkę i jej wielkość.

Jeśli zaś zainstalowałeś wersję X6, to w tej wersji edycja tekstu jest schrzaniona i nie działa poprawnie.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 11:46   

to nie walka z wiatrakami - zajrzyj do pierwszego postu ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 12:18   

Czytałam pierwszy post. Ale nie widzę odpowiedzi na pytanie które ustawienia zmieniłeś i przestały działać? Interesuje mnie na przykład gdzie ustawiłeś domyślną czcionkę? Pracuję z Corelem długo i często i owszem, często mu się zdarza coś pomylić, ale zawsze pomagała reinstalacja (nie naprawa, bo ta nie pomagała nigdy). Poza tym ważna jest wersja. Ponieważ niektóre są bardziej, a inne mniej podatne na cudaczenie. Generalnie wszystkie parzyste począwszy od 8 były mniej lub bardziej spaprane. A X6 to już mistrzostwo świata - kompletnie skopana jest edycja tekstu.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 14:21   

No to powtarzam... ;-)
"Nagle Corel (x4) zaczął mi zamiast domyślnych, wykorzystywac ostatnio uzywane parametry. Dotyczy wypełnień, konturów, fontów, chyba wszystkiego."
Nagle - po ok. roku użytkowania
Ustawienia domyślne - właściwie fabryczne, zmieniłem tylko w opcjach wielkość Ariala na 12 pkt. (w narzędziach - opcjach itd.)
Czyli nic nie zmieniałem od roku, a teraz np. rysuję prostokąt i zamiast wlosowego konturu, bez wypełnienia (tak było domyślnie) rysuje mi czerwony z konturem 1,5 - bo akurat tych parametrów ostatnio uzywałem. To samo z krojem czcionki itp.
Nie pomaga nowe ustawianie w opcjach, nie pomaga F8, nie pomogla reinstalacja Corela....
Prościej już nie potrafię tego opisac :mrgreen:

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 16:17   

Hmm... Może to jest to wersja β Corela, "legalna inaczej"?

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 17:41   

pudło

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 17:46   

cyklop napisał/a:
Ustawienia domyślne - właściwie fabryczne, zmieniłem tylko w opcjach wielkość Ariala na 12 pkt. (w narzędziach - opcjach itd.)

No właśnie chodzi o to itd. Gdzie w Corelu X4 zmienia się domyślną czcionkę i jej wielkość?

A może tak:
Kliknij pusty obszar w oknie rysunku, aby usunąć zaznaczenie wszystkich obiektów. Potem w przyborniku kliknij narzędzie Kontur, a następnie Pióro konturu. W oknie dialogowym Pióro konturu kliknij przycisk OK, aby zmienić domyślne właściwości konturów dotyczące tylko nowych obiektów graficznych.

Aby zmienić właściwości konturów dotyczące również obiektów tekstowych trzeba zaznaczyć pola wyboru Tekst ozdobny i Tekst akapitowy.

Trurl napisał/a:
Hmm... Może to jest to wersja β Corela, "legalna inaczej"?

Pogięło Cie, przyjacielu? Jesteś w stanie odróżnić bajt nielegalny od legalnego? Już nie wspominając o tym, że sugerowanie komuś, kogo na oczy nie widziałeś i nie znasz, że jest złodziejem jest - delikatnie mówiąc - nieeleganckie.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 17:55   

Spokojnie MiłaBogu ;-) miał prawo zapytac.
Podajesz mi recepty, rzekłbym elementarne, które przerobiłem dawno temu, w pierwszym kroku. Tym niemniej - dziękuję :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 18:21   

Miał prawo? Czyli pracownik serwisu ma prawo pytać klienta czy sprzęt, który przyniósł do naprawy jest naprawdę jego? Ciekawe. Rozumiem, że sprawdziłeś jaką masz wersję i mimo, że żadna β i legalna normalnie, to nie działa normalnie...

Podaję Ci recepty, ponieważ to co piszesz NIGDY mi się nie zdarzyło. Oczywiście niczego to nie dowodzi, bo zawsze starałam się unikać wersji parzystych (dotąd się udawało, dopóki szefa nie podkusiło kupić X6 64-bitowego, na którym pracować się po prostu nie da). A pracuję z Corelem już naprawdę długo. Jeśli reinstalacja nie pomogła, to ewidentnie problem tkwi w ustawieniach. Jak instalowałeś Corela? Najpierw odinstalowałeś? Bo reinstalacja Corelowi nie pomaga tylko wtedy, gdy nainstalowuje się nową wersję na starą bez usunięcia danych użytkownika. Żeby cała operacja miała sens i dawała gwarancję powodzenia należy wpierw całkowicie Corela odinstalować (wraz z danymi użytkownika).

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 21:42   

Piszesz, Bogumiło:
Cytat:
Pogięło Cie, przyjacielu? Jesteś w stanie odróżnić bajt nielegalny od legalnego? Już nie wspominając o tym, że sugerowanie komuś, kogo na oczy nie widziałeś i nie znasz, że jest złodziejem jest - delikatnie mówiąc - nieeleganckie.

Pokaż mi więc, gdzie i komu sugeruję, że jest złodziejem? Wszak piszę nie o osobach, a o programie.

I nie chodzi o legalne czy nielegalne bajty, tylko o wersję β programu, a więc o wersję nie do końca przetestowaną i zawierającą błędy w ciele programu. Właśnie po to wypuszcza się wersje β - tylko użytkownicy są w stanie wyłapać wszelkie błędy programu i jest to jedyna skuteczna metoda wyłapania błędów tak potężnych programów. A potem firma konstruuje i wypuszcza upgrade-y do danego programu. Często korzystałem z upgrade-ów do różnych wersji Corela, a pracowałem na wszystkich wersjach - od CorelDraw3, do CorelDrawX5...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2012, 23:47   

Dziękuje za wyjaśnienie. Intryguje mnie tylko, czy program w wersji beta jest zawsze "legalny inaczej"?

Odpowiedz do tematu