|
serce - zapis wektorowy. |
| Autor |
Wiadomość |
Grawernik
Początkujący

|
Wysłany: 24 Październik 2012, 00:04 serce - zapis wektorowy.
|
|
|
Witam, potrzebuje zwykłe serce w zapisie wektorowym.
Chciałbym jeszcze zapytać bo jestem nowy na forum (proszę o wyrozumiałość).
Czy w przypadku takich prostych spraw zakładać nowy temat czy dopisywać do istniejących tematów. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Październik 2012, 07:24
|
|
|
Narysuj kółko. Odetnij kawałek prostokątem (mniej więcej w połowie promienia) z boku. Przejdź do edycji krzywej. Pociągnij dolny węzeł w dół (trzymając klawisz Ctrl). Usuń węzeł który jest powyżej. Popraw kierunek krzywej na dole, żeby "dzióbek" był ostry. Zduplikuj, zastosuj lustrzane odbicie w poziomie i przeciągnij tak, żeby się obie połówki serduszka stykały (włącz przyciąganie do obiektów, to zrobisz to jednym ruchem). Zaznacz oba obiekty i zespawaj.
Inny sposób to włączyć doker Wstaw znak z menu Tekst, wybrać Ariala, Wszystkie znaki, zjechać prawie na sam dół, wstawić serduszko, zamienić go na krzywe i po kłopocie.
♥ |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24 Październik 2012, 07:46
|
|
|
Hehe, @Bogumiła - wydaje mi się, że ten sposób z wstawianiem znaku jest prostszy.
Jednak jest opcja gotowa, która daje większą dowolność kształtu serca, a mianowicie w lewym pionowym pasku narzędzi jest rozwijane narządzie KSZTAŁTY PODSTAWOWE > Kształt podstawowy (pierwszy z lewej) i potem z paska opcji narzędzia (na górze, poziomy) wybierasz z combo boxa serce (domyślnie wybrany jest romb), klikasz i przeciągasz - serducho jak ta lala! |
|
|
|
 |
Grawernik
Początkujący

|
Wysłany: 24 Październik 2012, 08:26
|
|
|
| W mojej "9" tego chyba nie ma. Nie moglibyście wrzucić takiego małego pliku? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 24 Październik 2012, 08:42
|
|
|
Proszę, Grawernik. Jednak polecam postarać się i tak przy chwili czasu zrobić to samo własnym sumptem, bo nie zawsze znajdzie się ktoś pomocny pod ręką
Zapisane "w zgodzie" z 9-tką więc powinno być si.
req2.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 898 raz(y) 13.85 KB |
|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Październik 2012, 08:45
|
|
|
| Czego nie ma w 9? Możliwości rysowania kółek? Przycinania? Ariala? Chyba czegoś nie zrozumiałam. Myślałam, że to forum służy pomocy a nie wyręczaniu. Próbowałeś wybrać coś, co znalazł google? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 24 Październik 2012, 09:01
|
|
|
Masz rację Bogumiło, faktycznie trzeba nauczać, a nie wyręczać, jednak miej wzgląd na fakt, iż drogi forumowicz na wstępie napisał, że jest laikiem w temacie i może nie ogarnia przycinania itp. Dodatkowo przy wstawianiu znaku z Ariala zapomniałaś wspomnieć, że trzeba zmienić stronę kodową, która domyślnie ostawiona jest na jakiś tam zakres europejski czy inne tałatajstwo i trza wybrać "wszystkie znaki", bo inaczej serce się tam nie pokaże.
Nie mniej jednak, instrukcje tworzenia serca - pierwsza klasa.
Niech to będzie dla ciebie ostrzeżenie, Grawerniku! Nigdy więcej gotowizny! Jak i basta Następnym razem tylko tutoriale i twoje własne ręce! |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Październik 2012, 10:26
|
|
|
Gdzie napisał, że jest laikiem? Napisał, że potrzebuje. To oznacza laickość?
Kategorycznie zaprzeczam, że zapomniałam wspomnieć o konieczności wybrania "Wszystkich znaków". |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 24 Październik 2012, 13:57
|
|
|
Przepraszam najmocniej, faktycznie jest o "wszystkich znakach". A laickość? Cóż, skoro napisał, że jest nowy na tym forum i nie umie sam zrobić 2 krzywych i je zescalić, to raczej profesjonalistą nie jest, prawda? Hmm.... W takim razie to laickość domniemana (przeze mnie). Jeszcze raz przepraszam za mój wcześniejszy błąd.
Chyba można zamknąć temat ;] |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 24 Październik 2012, 18:44
|
|
|