Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDRAW X4 - problem z importem i eksportem plików
Autor Wiadomość
bonsel 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 27 Październik 2012, 08:48   CorelDRAW X4 - problem z importem i eksportem plików

Używam CorelDRAW X4 (Windows 7, 64-bit - może ta informacja będzie przydatna).

Eksportując plik do AI, EPS, PDF - każdorazowo mam problem z otwarciem tych plików w Adobe Photoshop CS4, bądź Illustrator CS4. Za każdym razem są komunikaty o błędach. Tak wyeksportowanych plików nie mogę nawet ponownie otworzyć w Corelu. Eksportu próbowałem już chyba na wszystkie możliwe sposoby (w tym również do najniższych wersji). Wcześniejsze pliki (pracowałem na wersji 12 Corel'a) bezproblemowo importują się do Corel'a, jak i programów z Adobe.

Ręce już mi opadają (bo pomoc techniczna w Corel'u to nieporozumienie), proszę zatem o pomoc... jeżeli ktoś będzie w stanie pomóc :)

Z góry wielkie dzięki!
Ostatnio zmieniony przez bonsel 29 Październik 2012, 15:22, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 27 Październik 2012, 09:58   

Na czym polegają te problemy? Jakie komunikaty się ukazują?

bonsel 
Początkujący

Wysłany: 27 Październik 2012, 10:09   

Adobe Illustrator:
- EPS - Operacja nie może być dokończona, ponieważ wystąpił błąd.
- AI - Nie można otworzyć ilustracji. Ilustracja zawiera nieprawidłowy argument operacji.

Adobe Photoshop:
- EPS - Nie można wykonać polecenia ponieważ Photoshop nie może przeanalizować PostScriptu.
- AI - Nie można wykonać polecenia ponieważ Photoshop nie może przeanalizować PostScriptu.

CorelDRAW X4:
- EPS - Wystąpił błąd podczas przetwarzania pliku logo.eps. Nie można otworzyć pliku.
- AI - Otwiera się pusta strona.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 11:28   

Problem eksportu/importu plików do/z obcego formatu wiąże się z licencjami, czyli dodatkowymi kosztami. Wspominam o tym, bo Corel miewa kłopoty nawet z obsługą otwartego formatu pdf. Zdarza się mu także nawet własnych plików nie otwierać (X3, X6). Spróbuj więc zamiast eksportować z Corela do Adobe importować w Adobe pliki Corela.

bonsel 
Początkujący

Wysłany: 27 Październik 2012, 11:39   

Oczywiście Photoshop, czy też Illustrator nie zaimportuje plików CDR. Czy może zapisać plik Corela w innym formacie? W kwestię licencji wchodzić nie będę, ale być może jest właśnie tak, jak piszesz. Co by nie mówić - nie chciałbym rozwiązywać problemu w połowie drogi, ale rozwiązać go całkowicie. Czy jest możliwość poprawnego eksportu tych plików? Co dziwne - dzieje się tak, że wyeksportowanego plik z Corela nie można następnie w tym samym Corelu zaimportować. Na chwilę obecną zatem eksport po prostu nie istnieje. Równie dobrze mogły tam się znaleźć rozszerzenia *.mp3, *.avi, czy *.exe... z tymi plikami też nic nie można by było zrobić.

Nie lejąc dalej wody - szczerze liczę na pomoc, bo inaczej pieniądze na X4 będą po prostu wyrzucone w błoto.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 11:43   

nie wiem jak tam z adobe ai ,ale jeśli szop tak pieje to,to jest złe rozszerzenie pliku,uzyj opcji "zapisz jako",może być tak , że polecenie eksportuj słóży tylko do zapisywania natywnego :roll:

Cysorz 

Wysłany: 27 Październik 2012, 12:04   

Załącz tutaj jakikolwiek plik, który stwarza takie problemy.
Czy te problemy istnieją od zainstalowania programu?

Czy przywracałeś fabryczne ustawienia Corela i montowałeś Service Pack do tej wersji (oba SP, po kolei)?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 13:16   

Jeśli chodzi o grafikę wektorową, to spróbuj posłużyć się otwartym formatem svg. Zarówno Corel powinien poprawnie do tego formatu wyeksportować, jak i Adobe zaimportować. Swoją drogą to zdumiewające, że Adobe nie oferuje importu z jednego z popularnych programów.

Nie nastawiaj się, że problem uda się rozwiązać. Jeśli program czegoś nie potrafi, to tego nie zrobi. I nie pomoże wzywanie imienia kobiety upadłej nadaremno.

Można spróbować rozwiązać problem w inny sposób, choć czasochłonny. Otóż przejdź na stronę Corela i pobierz wersję próbną X6. Zrób punkt przywracania. Zainstaluj Corela X6. Sprawdź czy eksport działa poprawnie. Wyeksportuj wszystko co potrzebujesz. Przywróć system do poprzedniego stanu. Dlaczego? Ponieważ masz Corela X4, a eksportować być może będzie potrzebował za miesiąc. A za miesiąc wygaśnie ewaluacja kopii...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 14:25   

yy,ależ adobe oferuje możliwośc importu i to z wielu formatów,ale cdr jest to plik tylko i wyłącznie corela,to tak samo jak plik fla jest tylko i wyłacznie plikiem flash,nie da sie takich plików otwierać w programach ,które maja inną strukture źrodłową,(oczywiście w sensie pełnej kontroli nad tym plikiem) ,ja zgadzam sie z tobą że jest to skandal ,ale swoje niezadowolenie kierował bym do corela a nie do adobe

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 16:05   

Znowu wyjdzie off topic, ale swoje niezadowolenie kieruję zawsze pod adresem tego, kto nie dostarczył narzędzi. Corel nie musi eksportować do innych formatów. Ale powinien móc importować. Podobnie Adobe. Do Corela da się zaimportować pliki stworzone w programach konkurencji, Adobe swoich użytkowników olewa. I zmusza - tak jak w tym przypadku - do posiadania Corela tylko po to, żeby móc otwierać zapisane w nim dokumenty i eksportować do formatu Adobe. Uważasz to za normalne? Po to ktoś kupuje jeden program, żeby nie musiał kupować drugiego do otwierania plików.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 16:43   

nie no jak tak uwarzam,ale problem tkwi w samym pliku,eh nie wiem jak mam to wytłumaczyć,no ale oki,cdr to plik biblioteki programu takie archiwum,tak jak i fla ,czyli jak zapewne zauważyłas jesli zaczniesz mieszać w tym pliku to gdy wyeksportujesz ten plik robi sie coraz większy,mimo że plik wynikowy np svg jest takiej samej wielkosci,no i o to tu biega! cdr to plik archiwum a nie plik wynikowy! i teraz problem polega na tym że corel ten plik archiwum uznaje jako plik wynikowy,no i dlatego są schody,taka jest moja interpretacja cdr ;-)

chezare 

Wysłany: 27 Październik 2012, 17:56   

Program ani nie musi czytać ani zapisywać w nie swoich formatach.
Oczywiście jeśli to potrafi staje się bardziej uniwersalny i konkurencyjny.
Obawiam się, że Adobe nie porozwieszało na słupach przepisu na ai i psd, to ich wewnętrzne formaty i mają się otwierać poprawnie w ich programach, co ich obchodzi konkurencja? Dokumenty Office otwiera tysiąc edytorów, ale nigdy nie jest to w 100% zgodne z oryginałem. Co innego jak specyfikacja, przepis na format jest upubliczniony a ten czy inny program źle zapisuje czy czyta takie pliki, to ewidentna wina programistów.
Jak Corel zrobi złego pdfa, to wina Corela.
Jest jeszcze druga sprawa. Każdy program ma jakieś swoje autorskie rozwiązania, algorytmy, które są nieprzetłumaczalne na inny format, to jest tak jak z tłumaczeniem tekstu na inne języki. Tak dzieje się nawet w obrębie jednego formatu, np. wypełnienie mesh w cdr zapisane do niższej wersji staje się po ponownym otwarciu takiego pliku bitmapą bo w niższej wersji programu takiego narzędzia nie było. Ai z nowego Ilustratora nie otworzy się w jego starszej wersji, itd.
Z Corelem jest jeszcze inny problem, bo potrafi zapomnieć w nowszej wersji coś co całkiem dobrze miał opanowane w starszej :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Październik 2012, 18:25   

Dziękuje za uzupełnienie i rozszerzenie tego co napisałam. Ale z tymi słupami to trochę przesadziłeś, mój drogi :) Bo cdr to wewnętrzny format Corela, a jak Ci doskonale wiadomo Corel potrafił sobie z własnymi plikami nie radzić i otwierać albo puste dokumenty, albo od razu włączać odzyskiwanie i oczywiście niczego nie odzyskiwać.

Tutaj jest napisane, że Adobe Illustrator CS6 obsługuje CorelDRAW 5,6,7,8,9,10 (cdr). Ponieważ CS 6 to najnowsza wersja, jest nadzieja, że Corela X5 i X6 będzie obsługiwała wersja CS17. I zapewne vice versa. Dlatego jeśli plik nie zawiera wodotrysków należy go zapisać w wersji 10 Corela (Corel swoje pliki zapisuje prawidłowo jeśli jest zaktualizowany) i zaimportować do Illustratora.

chezare 

Wysłany: 27 Październik 2012, 22:53   

Może przesadziłem ale to obsługiwanie różnie jak widać choćby na przykładzie Corela wygląda a tekst autora postu wskazuje na to, że Adobe ma to samo :-)
Dopóki firmy nie udostępnią specyfikacji swoich formatów nie będzie dużo lepiej. Na razie wygląda na to, że prędko to nie nastąpi, bo nie bardzo mają w tym interes.
Programiści siedzą i rozszyfrowują z lepszym lub gorszym skutkiem pliki konkurencji.
Zwróciłaś Bogumiło uwagę na jedną istotną rzecz o której gdyby użytkownicy programów wszelakiej maści pamiętali, to zaoszczędziliby sobie i innym połowę kłopotów. Nie wszyscy mają najnowszą wersję Ilustratora, Corela czy PhotoShopa. To, że możemy nie oznacza, że od razu musimy zrobić pdfa w wersji z którą 3/4 drukarni sobie nie poradzi albo adresat takiej przesyłki chwilę później trafi np. na to forum i będzie prosił o przepisanie pliku do niższej wersji. W ciągu tygodnia mam do czynienia z dziesiątkami takich plików, które pokrętnymi drogami próbuję otwierać. Nie wiem co gorsze, "niech pan logo weźmie sobie z naszej strony" czy dwg z najnowszego, za drobne 20 tys. Cada :-)

Cysorz 

Wysłany: 28 Październik 2012, 00:13   

Trochę Drodzy Państwo odeszliście od tematu, którego celem wcale nie jest dywagacja nad alternatywnymi problemami, że tak bardzo delikatnie się wyrażę...

Kolega ma problem - konkretny a nie wydumany - więc może poczekajmy na odpowiedź zamiast na wyrost tworzyć teorie o "niewiadomo czym" (nawet - o zgrozo - przez userów nie mających żadnego pojęcia o Corelu)...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 2012, 00:38   

Bardzo cenna, słuszna i pomocna rada. Czekajmy więc. I broń boże nie wdawajmy się czekając w żadne rozmowy, bo to narusza powagę chwili.

A skoro już o tym mowa. Ktoś kiedyś komuś zwracał uwagę, że powinniśmy się na forum posługiwać językiem polskim. Co to jest user?

Cysorz 

Wysłany: 28 Październik 2012, 01:04   

Przepraszam, powinienem napisać "użytkownik". Jednakże w netykiecie jest to dopuszczalne, nawet sam prof. Miodek jakiś czas temu uznał takie wyrażenie za akceptowalne. Język ewoluuje, trzeba to zaakceptować, rozumiem to. Jednakże nic nie zwalnia od poprawnego wyrażania się i dbałości o język ojczysty - bardzo się cieszę, że Ty także to dostrzegasz!

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 2012, 01:51   

Owszem. Język ewoluuje. Wzbogaca się o nowe wyrażenia, jak na przykład pijar w znaczeniu angielskiej wymowy skrótu PR. Ale zastępowanie polskich wyrazów obcymi to nie ewolucja, tylko destrukcja. Podobnie jak modne ostatnio dorabianie na siłę żeńskich końcówek do wszystkiego co męskie. Stąd minister Mucha zwie się teraz ministrą Muchą. Liczbą mnogą tego - nomen omen - dziwolągu zapewne będzie ministrantki.

bonsel 
Początkujący

Wysłany: 28 Październik 2012, 13:27   

Problem jest po stronie Corela, tutaj nie ma najmniejszych wątpliwości. W końcu nawet on sam nie jest w stanie zaimportować wyeksportowanych przez siebie plików. Być może zupełnie niepotrzebnie nawiązałem do Adobe.

Zainstalowałem jedną aktualizację, ponieważ druga (Service Pack 2) nie chce ze mną współpracować.

Przeinstalowałem cały program, nic to nie dało. Zainstalowałem demo... nic to nie dało.

Ściągam demo wersji X6... nie wiem jeszcze po co, ale sprawdzę, czy taka historia dzieje się również na tej wersji (pewnie nie).

Wszelkie wywody na tematy poboczne powodują tylko odejście od tematu przewodniego :) Być może ktoś się z takim problemem spotkał nawet na innej wersji Corela?

Cysorz 

Wysłany: 28 Październik 2012, 13:58   

Samo przeinstalowanie może nie pomóc - trzeba by było wyczyścić system ze starych bibliotek i wpisów w rejestrze. Być może nowa wersja je nadpisze i problem zniknie...

bonsel 
Początkujący

Wysłany: 28 Październik 2012, 14:04   

Tak też właśnie próbuję uczynić. Na zainstalowanego X4 zainstalować demo X6 (sprawdziłem - tutaj nie ma problemów).

Tyle tutaj i osób i żadnej, która ma X4 i może powiedzieć "ja nie mam takiego problemu w tej wersji"? :)

Cysorz 

Wysłany: 28 Październik 2012, 14:11   

Tak na marginesie - praktycznie wszystkie wersje Corela z numerami parzystymi były bardziej lub mniej sfuszerowane, natomiast te "nieparzyste" (poza 11-tką może) jakoś lepiej się trzymały. No i jakoś się to potwierdza :/

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 2012, 14:15   

Malutki napisał/a:
"niewiadomo czym" (nawet - o zgrozo - przez userów nie mających żadnego pojęcia o Corelu)...
a co to ma za znaczenie,problem może nie tkwic w corelu tylko np w zaporze systemowej,ja jak instaluje kombajny to najpierw wyłączam zapore,kiedys tego nie robiłem i program owszem sie instalował ale to była sieczka a nie grafika,zawsze czegos brakowało

bonsel 
Początkujący

Wysłany: 28 Październik 2012, 14:23   

Zainstalowanie demo X6 "na" pełną wersję X4 na nic się zdało. Problem jak był, tak jest.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Październik 2012, 15:03   

Nie odważyłabym się instalować jednaj wersji Corela na drugą. Ponieważ one tworzą osobne wpisy w rejestrze. Gdy dwie wersje będą odwoływać się do tej samej lokalizacji może być nieciekawie. I nigdy nie będzie wiadomo dlaczego jedna funkcja nie działa wcale, a inna śmiesznie.

Z drugiej strony widząc jak szóstka jest skopana nie dziwi, że nie działa - parzyste wersje to praktycznie zawsze była porażka.

@bidon184
Zlituj się. Zapora przeszkadza programowi poprawnie eksportować pliki do innego formatu?

Odpowiedz do tematu