Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Style i grupowanie
Autor Wiadomość
Faub
Początkujący

Wysłany: 6 Listopad 2012, 09:52   Style i grupowanie

Witam
Czy dobrze kombinuję, że "ostylowane" elementy po zgrupowaniu z innymi, posiadającymi odmienny styl tracą styl w ogóle po rozgrupowaniu? Można to jakoś obejść?

Druga sprawa: kopiowanie. Obiekt po skopiowaniu traci styl, czy w grę wchodzi tylko duplikowanie elementów?

chezare 

Wysłany: 6 Listopad 2012, 22:27   

Jeśli ja dobrze rozumiem słowo styl (w Corelu :-) to chodzi o właściwości elementu, font, kontur, kolory, itp. Można te dane zapamiętywać na liście stylów.
Z tego co się orientuję, to zapamiętanie ustawień dla danego elementu (dodanie do listy stylów), zgrupowanie z innymi i rozgrupowanie nic nie zmienia.
Jeśli masz prostokąt np. czerwony z konturem włosowym i zgrupujesz go z okręgiem, dajmy na to żółtym bez konturu, to w żadnej z tych figur nic się po zgrupowaniu i rozgrupowaniu nie zmieni, co innego np. z łączeniem.
Przy kopiowaniu też nic z charakterystycznymi cechami obiektu nie powinno się stać.
Jak był czerwony to kopia też będzie czerwona :-)
Z zapamiętywanymi stylami jest jeden drobny kłopot, są dodawane do każdego nowego pliku, nawet jak w nim z nich nie korzystałeś. Widziałem już takie dokumenty, które zawierały prymitywną grafikę, miały całkiem spory rozmiar i otwierały się wieki, dołączone było do dokumentu parę tys. ustawień, stylów.

Faub
Początkujący

Wysłany: 7 Listopad 2012, 08:45   

Robiłem to tak - zaznaczałem obiekt, potem: Style/Zapisz właściwości stylu i nadawałem odpowiednią nazwę. Nowy styl pojawiał się na liście, nadawałem ten styl obiektowi. Natomiast po skopiowaniu obiektu z określonym stylem (Ctrl+C, Ctrl+V) kopia podczepiona jest do stylu domyślnego. Przy duplikowaniu jest ok...

Cały problem polega na tym, że mam kilka stron z tymi samymi obiektami i gdybym chciał zmienić jakieś właściwości, dzięki stylom nie będę musiał tego robić dla każdej strony z osobna, tylko zmodyfikuję styl.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 7 Listopad 2012, 09:12   

Faub, Czy to, o czym mówisz, dotyczy kalendarza, którym się zajmujesz?

Faub
Początkujący

Wysłany: 7 Listopad 2012, 09:20   

Trurl - przy okazji też kalendarza.

chezare 

Wysłany: 7 Listopad 2012, 10:39   

W 12 jest trochę inaczej.
Robiąc tak jak opisałeś, czyli ustawiając jakieś parametry dla wybranego elementu i dodając je do listy stylów mogę kopiować elementy (ctrl_V, ctrl_C) styl pozostaje przy kopiowanym elemencie. Gorzej jest ze zmianą parametrów zapisanego stylu. Edytowanie parametrów stylu nie ma wpływu na istniejące obiekty. Jeśli przy zapisywaniu stylu kolor wypełnienia był np. czerwony, to edycja tego koloru na liście stylów i zmiana np. na niebieski nie powoduje zmiany kolorów w obiektach, które mają we właściwościach przypisany ten styl, dalej jak były tak są czerwone. Oczywiście można je zaznaczyć i przeciągnąć na nie zmodyfikowany styl ale to "ręczna" robota, samo się nic nie chce zmienić.

Faub
Początkujący

Wysłany: 7 Listopad 2012, 10:48   

chezare napisał/a:
Gorzej jest ze zmianą parametrów zapisanego stylu. Edytowanie parametrów stylu nie ma wpływu na istniejące obiekty

No dokładnie, u mnie jest podobnie (w X3) ale w takim razie czemu służą?

chezare 

Wysłany: 7 Listopad 2012, 18:58   

Generalnie to jakiś pożytek z tego może być.
Jeśli ustawiłeś np. dla tekstu font, jego wielkość, styl i zapamiętałeś to jako styl, to następnym razem wystarczy jedno kliknięcie zamiast przewijania list i wybierania wartości.
Oprócz tego nie musisz pamiętać jak sformatowałeś poprzednio tekst jeśli dokument jest kontynuacją jakiegoś wcześniejszego.
Niestety jest ten mechanizm obarczony dosyć dużą wadą o której napisałem wcześniej. Zapamiętane style zaśmiecają dokument, każdy dokument i nie ma w Corelu prostego mechanizmu, który by to czyścił.

Odpowiedz do tematu