|
Ustawienie opisu wymiaru po uzyciu linni wymiarowych |
| Autor |
Wiadomość |
porlock
Początkujący

|
Wysłany: 30 Maj 2013, 11:17 Ustawienie opisu wymiaru po uzyciu linni wymiarowych
|
|
|
Chciałbym aby opis wymiaru po zwymiarowaniu obiektu znajdował się z boku linii wymiarowych a nie pomiędzy nimi, w starych wersjach corela wystarczyło go przeciągnąć. Teraz zainstalowałem X6 i to nie działa, można tylko przesuwać wzdłuż linii w ich wnętrzu.
Co ciekawe po załadowaniu starego pliku .cdr stare opisy wymiarowania mogę przestawiać dowolnie, ale jak dołoże nowe wymiarowanie to już nie.
POMOCY... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2013, 13:21
|
|
|
no nie mimo głębokiego zastanowienia ,nie jaże o co Ci kaman ,moze pliczek daj to będzie łatwiej |
|
|
|
 |
porlock
Początkujący

|
Wysłany: 30 Maj 2013, 13:31
|
|
|
OK screen w załączniku.. na górze jest wymiar 20mm a ja chce opis wymiaru dać obok linii wymiarowych tak jak na dole. Tyle ze jak złapie za 20mm to mogę je przesuwać tylko prawo/lewo wzdłuż linni wymiarowych nie mogę go na górę/dół odsunąć. Te 20mm z dołu mogę również góra/dół nie tylko wzdłuż linii wymiarowych a również obok nich, generalnie jak sobie chce.
corel.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 177 raz(y) 10.37 KB |
|
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 30 Maj 2013, 15:58
|
|
|
| a nie szybciej zrobic to w CADzie? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30 Maj 2013, 16:10
|
|
|
| Narzędzie Wymiary .U góry ustawisz kąt obrotu |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2013, 16:48
|
|
|
| Wskazujesz wymiar o który chodzi, z menu Rozmieszczenie wybierasz Rozłącz — wymiar i przemieszczasz sobie gdzie serce lub potrzeba dyktuje. |
|
|
|
 |
porlock
Początkujący

|
Wysłany: 30 Maj 2013, 20:46
|
|
|
Bogumila M.:
No ale w tedy zmiana wymiarowanej powierzchni nie wpływa na wynik wymiarowania wiec odpada, tam na dole mogę sobie przestawiać i a później zmienić wymiar i samo się zaktualizuje.
restauro :
Nie bardzo rozumiem jak w tym wypadku użyć tego narzędzia. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Maj 2013, 22:59
|
|
|
| Fakt, na to nie wpadłam, że rysujemy, wymiarujemy po czym sobie to cośmy zwymiarowali zmieniamy. Bo wymiarowanie drugi raz odpada. |
|
|
|
 |
porlock
Początkujący

|
Wysłany: 30 Maj 2013, 23:40
|
|
|
| Bogumila M.: Fakt... niektórzy lubią utrudniać sobie życie, polecam prace z projektem z parędziesięcioma zwymiarowaniami gdzie przy drobnej zmianie trzeba wszystko wymiarować jeszcze raz. Pamiętaj ze jeden obiekt może mieć wiele wymiarowań względem różnych innych obiektów. Równie dobrze mógłbym wyeksportować i przesunąć sobie w paint-cie, ale chyba nie oto chodzi, prawda ? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Maj 2013, 00:15
|
|
|
Całkowicie się z Tobą zgadzam, czemu dałam wyraz. Choć w moich czasach rysowało się raz, wymiarowało i gotowe. A jak trzeba było zmienić jeden wymiar, czy coś poprawić, to się rysowało od początku. A wyzłośliwiam się ponieważ nie pierwszy to i zapewne nie ostatni raz, kiedy w jednej wersji Corela coś działa, a w następnej nie. Jeśli masz zainstalowane wszelkie możliwe paczki serwisowe i gorące fiksy, to nie pozostaje Ci nic innego, jak zwymiarować w starszej wersji i wczytać do nowszej.
Aha. W X5 można określić gdzie wymiar ma się pojawić — powyżej i poniżej linii, na linii i to w zasadzie wszystko. A skoro to zostało zdefiniowane, to znaczy, że użytkownik, a nie program ma się dostosować. (Po wybraniu wymiarowania na pasku pojawiają się opisane funkcje) |
|
|
|
 |
|
|