Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pogrubienie tekstu
Autor Wiadomość
maro1103 
Bywalec
maro

Wysłany: 12 Listopad 2012, 17:06   Pogrubienie tekstu

Witam!
Mam problem z pogrubieniem czcionki. Posiadam wersję 12 CorelDRAW i czcionkę Neuropol X Free i nie mogę tej czcionki pogrubić. Po przekształceniu tekstu w krzywe też mi to nie wychodzi. Może jest jakiś prosty sposób, żeby sobie z tym poradzić. Przyznam, że jestem początkującym samoukiem. Bardzo proszę o pomoc.

napisy.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 169 raz(y) 13.11 KB

napisy.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 179 raz(y) 13.11 KB

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 12 Listopad 2012, 17:40   

obawiam się, że ta czcionka ma tylko wersję normal, bez pogrubienia,
a po zamianie na krzywe jakiegokolwiek byś nie użył fontu nic już nie zmienisz, możesz co najwyżej dodać obwódkę ale to raczej nie jest wyjście

napisy-3_krzywe.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 190 raz(y) 49.9 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Listopad 2012, 18:05   

yy,ależ istnieje wersja pogrubiona np :tutaj http://www.fontyukle.net/en/Neuropol+X+Bold.ttf ba jest nawet wersja black czyli samibold,ale nie o tym chciałem,jesli chcesz pogrubic po przekształceniu na ścieżke to poprostu dajesz kontur ,tego samego koloru co czcionka i potem scalasz i już po problemie,natomiast jesli chcesz całą czcionke przerobic to polecam program ,font creator niezastąpiony programik ,do takich rzeczy ,a przy tym wręcz tak prosty że niesposób go nie polubić ;-)

chezare 

Wysłany: 12 Listopad 2012, 19:49   

Bidon, najpierw piszesz o zaśmiecaniu sieci amatorskimi fontami a później namawiasz do złego? Jak ktoś nie wie o co chodzi, to nawet fontlab przyzwoitego fontu nie wygeneruje, nawet jak by miał obrazki wszystkich znaków gotowe.
Maro z fontami jest tak, że w jednym pliku jest tylko jeden rodzaj.
Jak jakiś font ma wersję normalną, pochyloną, pogrubioną i pochyloną pogrubioną, to musi to być w 4 plikach. Te odmiany są ze sobą łączone poprzez nazwę fontu.
Dodanie konturu czy obrysu do czcionki w wersji normalnej na pewno nie da jej wersji pogrubionej, chyba że to jakiś amatorski font.

Odpowiedz do tematu