Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X4 - obiekt poza stroną
Autor Wiadomość
jsq 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: 19.1
Wysłany: 30 Listopad 2012, 12:41   X4 - obiekt poza stroną

Mam pytanie: od czego zależy kiedy obiekt (obrazek, tekst, rysunek, cokolwiek) przeniesiony poza obszar strony jest związany ze stroną a kiedy z dokumentem.
Do tej pory nie wiem od czego to zależy?

Przykładowo: przesuwam rysunek poza stronę i gdy zmieniam strony obrazek pozostaje w tym samym miejscu, poza stroną, nieważne na której będę stronie.
Czasem obrazek przesunięty poza stronę, po zmianie strony znika, tzn pozostał na stronie przesunięcia.

Mam nadzieję że rozumiecie o co chodzi.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 30 Listopad 2012, 12:58   

Obszar poza stroną to pulpit. Corel automatycznie umieszcza wszystko co poza stroną na pulpicie, więc nie ma znaczenia która to strona - obiekty są widoczne. Ale czasami nie umieszcza, bo nie.

jsq 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: 19.1
Wysłany: 30 Listopad 2012, 13:04   

Bogumila M. napisał/a:
Ale czasami nie umieszcza, bo nie.

Najlepszy typ uzasadnienia :)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 30 Listopad 2012, 13:08   

W Corelu występuje bardzo często. Np. w tekście można włączyć wyświetlanie znaków niedrukowalnych (spacji, końca wiersza, tabulatorów) i czasem są wyświetlane, a czasem nie. Dlaczego? Bo nie.

s-p-i-n 

Wysłany: 30 Listopad 2012, 13:34   

Jeżeli obiekt poza stroną jest przynależy do innego obiektu, który znajduje się na stronie np. są zgrupowane to nie będzie widoczny po zmianie strony. W przeciwnych przypadakch będzie widoczny.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Listopad 2012, 19:52   

s-p-i-n ma rację, ale wtedy obiekty są powiązane grupą, którego przynajmniej jeden element znajduje się na widocznej warstwie roboczej - takiego swego rodzaju kotwica. Jednak Bogusia również słusznie zauważa, że "bo nie". Sam nie raz zdarzało mi się, że przestawiam elementy projektu, to wrzucam w obszar roboczy, to wyrzucam, i raz pojawią mi się na następnej stronie (i ze zdziwieniem zauważam, że nagle jak na nie kliknę w menedżerze obiektów rozwija mi się drzewo warstwy "pulpit"). Innym razem zostawiam sobie element, który chcę mieć "pod ręką" poza obszarem roboczym muszę go przeciągać ręcznie na "pulpit" bo nagle znika po przewróceniu strony :-?

Odpowiedz do tematu