Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
prespektywa bitmap w wizualkach
Autor Wiadomość
adam2270
Początkujący
samouk

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 17:42   prespektywa bitmap w wizualkach

Witam.

Mam problem gdyż po zaprojektowaniu danej rzeczy chciałbym ukazać ją klientowi w jakiś atrakcyjny sposób np. w perspektywnie z odbiciem jednakże mam problem.

Gdy posiadam projekt z bitmapami nie da się zrobić perspektywy, chciałem wkadrować zdjęcie w obiekt i zrobić perspektywe jednak nic to nie daje wiem ze jest perspektywa bitmapy jednak jak w projekcie posiadam kilka bitmap to nie da się wszystkich ustawić w takiej perspektywnie czy jest na to rozwiąznie ?
czy może użycie innego progtamu photoshop ?

Proszę o pomoc i dziękuje

gogman 
Ekspert

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 17:52   

Wiem że to forum corel ale muszę przyznać że w photoshopie możesz złożyć fajne wizualizacje w dość łatwy sposób.
Możesz też się troszkę wysilić i stworzyć własne mockupy - czyli bardzo realistyczne wizualizacje
Tu masz linka - jak stworzyć takie cosik
http://www.pixeden.com/ps...mockup-tutorial

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 20:15   

W Corelu stworzenie takiego cosik nie nastręcza żadnego problemu. Tylko cosik mi się widzi, że koledze nie o to chodziło. Nie chcę się wymądrzać bo szczerze mówiąc nie rozumiem do końca o co chodzi, ale z tego co mi się wydaje, to wydaje mi się, że kolega by chciał, by program połączył mu dwa zdjęcia by wyglądało tak, ze obiekt na zdjęciu większym jest bliżej, a obiekt na zdjęciu dalszym dalej. Ale skoro ja zgaduję o co chodzi, to skąd ma to wiedzieć program?

adam2270
Początkujący
samouk

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 20:36   

chodzi aby stworzć takie coś :

ze zwykłego projektu przygotowanego do drukuZDJĘCIE

chezare 

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 21:11   

Da się takie coś zrobić choć narzędzie, przynajmniej w 12 delikatnie mówiąc, słabo przyjazne dla użytkownika.
Efekt znajdziesz w menu Bitmaps->3DEffects->Perspective.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 21:23   

Już mnie ubiegł Chezare. Właśnie. W menu Bitmapy jest podmenu Efekty 3D, a w nim perspektywa. Minuta roboty i wyszło coś takiego (oryginalne zdjęcie tutaj):

perspektywa.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 1291 raz(y) 76.33 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 22:10   

niom,jednak wydaje mi się że skoro kolega ma szopa,to jednak lepiej to w nim wykonać,więc tak pulpit jakiś tam rozmiar i zastępowanie obrazu,powiel warstwe,odbij w pionie,ukryj tło,scal widoczne warstwy,perspektywa,powiel warstwe,no i teraz style --style internetowe(jak wybieżesz już style to opcje mieszania gradient i można kursorem po obrazie jeżdzic i ustalać sciemnianie liniowe lub tam kąt gradienu),można też kombinować z kryciem

gogman 
Ekspert

Wysłany: 19 Grudzień 2012, 22:31   

Tu wynik pracy na photoshopie

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 20 Grudzień 2012, 18:09   

gogman, A TO NADAL JEST FORUM CORELA :evil:

gogman 
Ekspert

Wysłany: 20 Grudzień 2012, 18:44   

Tak wiem... ale pytający wspomniał o photoshopie więc czuję się usprawiedliwiony ;-)

adam2270
Początkujący
samouk

Wysłany: 22 Grudzień 2012, 10:43   

hmmm dziękuje za odpowiedzi

odwołując się do corela : Jeżeli mam projekt składający się z wektorów oraz bitmap zaznaczam wszystko i przekształć na mapę bitową - potem perspektywa w mapy bitowe perspektywa 3D i bitmapa i wektory zmieniają się w jedną perspektywę.

czy dobrze rozumiem sposób ?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Grudzień 2012, 11:13   

Jeśli zaznaczasz wszystko i przekształcasz w mapę bitową, to już nie ma wektorów. Perspektywa dla bitmapy i wektorów to dwie różne funkcje. Perspektywy wektorowej (dostępnej w przyborniku) nie da się zastosować do bitmapy. I vice versa.

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Grudzień 2012, 13:56   

I pamiętajmy jeszcze o tym, że corel (przynajmniej do wersji X4) robi perspektywę wektorową nie do końca dobrze - trzeba dodatkowo obiekt ścisnąć wzdłuż osi perspektywy.

s-p-i-n 

Wysłany: 29 Grudzień 2012, 15:10   

Jeżeli masz już wszystko zamienione na bitmapy to przeskocz do Corela Photo-Paint i tam masz możliwość ręcznego ustawiania, czyli tryb zniekształcenia i zmiany prespektywy, które znajdziesz we wskaźniku obiektów, czyli wskaźniku strzałki.

Odpowiedz do tematu