Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niska jakośc obrazu importowanego do projektu
Autor Wiadomość
jacek3388 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X3
Wysłany: 5 Styczeń 2013, 21:18   Niska jakośc obrazu importowanego do projektu

Witam wszystkich .To jest dopiero moja pierwsza wizytówka w programie CorelDRAW X3 a więc jestem dopiero bardzo początkującym użytkownikiem i mam problem więc jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc z góry bardzo dziękuję ponieważ nie mogłem znaleść odpowiedzi na ten temat, a więc do rzeczy...Logo firmy zostało zrobione w technice rastrowej w programie photoshop aby można było wydrukować w jak najlepszej jakości czyli w 300 dpi rozdzielczość 500x250px i kolorystyka CMYK.Plik z logiem został zapisany w formacie mapy bitowej TIFF.Projektując teraz wizytówkę w Corelu i gdy próbuje zimportować grafikę aby umieścić ją w wizytówce wyświetlana jest z bardzo złej jakości po prostu pikseloza.Powiększanie i pomniejszanie nie wpływa na jakość ponieważ po imporcie do projektu cały czas jest w złej jakości.
Czy jest jakaś możliwość rozwiązanie tego problemu?
Czy tylko w podglądzie logo ma słaba jakość a przy druku wszystko będzie dobrze?

Dodam tylko że,przy otwieraniu pliku z logiem osobno w Corel PHOTO-PAINT X3 wszystko jest dobrze i jest wyświetlane w bardzo dobrej jakości.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 21:38   

Sprawdź, czy podczas importowania, w oknie dialogowym Importuj nie masz zaznaczonej opcji Dołącz mapę bitową zewnętrznie. Wtedy w programie masz tylko niskiej jakości podgląd - podczas eksportu do pdf wszystko powinno być w porządku.

Na tak zaimportowanej bitmapie nie powinny działać żadne filtry (powinny być niedostępne).

Jeżeli zechcesz przekazać komuś tak zapisany plik w cdr, to osobno musisz też przekazać bitmapę.

Jeżeli jednak importujesz "normalnie", to podaj link do pliku zapisanego w niskiej wersji, zobaczymy.

jacek3388 
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 21:50   

Plik importuje do programu "normalnie" przesyłam link do projektu wizytówki
PROJEKT WIZYTÓWKI

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 22:09   

Jest OK, tak wygląda bitmapa 600 dpi o takich rozmiarach.

To, że jest 600 a nie 300, w niczym nie pomoże.

Dramat się zacznie przy próbie wydruku na offsecie. Ten zielony napis (gdzie literki mają grubość 1 pixela) składa się z 4 kolorów. Dojdzie raster (jak w każdej bitmapie) i nikt tego nie przeczyta.

Zrób próbę i wydrukuj nawet na zwykłej drukarce. Zobaczysz, jak wygląda.

jacek3388 
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 22:17   

Dobrze zrobię próbę na atramentówce.A może całe logo od początku zrobić na nowo w technice wektorowej jeżeli nic się nie da z tym zrobić?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 22:23   

Trochę pomoże, ale nie za wiele.

Wizytówkę ogląda się z bliska, przy tak cienkich liniach każdy kolor z loga (szary i zielony) powinien być zdefiniowany jako dodatkowy, czyli drukowany bez rastra. A to znacznie zwiększy koszty druku. Cały czas mówię o offsecie.

jacek3388 
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 22:37   

Rozumiem.Dzięki wielkie za pochylenie się nad problemem.Pozdrawiam

Cysorz 

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 22:43   

W Photoshopie masz możliwość pogrubienia istniejących elementów i wykasowania niepotrzebnych kolorów na kanałach - powinno to chociaż trochę pomóc.
Zanim wrzucisz to na offset (bo rozumiem, że wizytówka będzie drukowana w dużym nakładzie), wydrukuj plik (zrób pdf X-1a) w drukarni cyfrowej - koszt to tylko kilka złotych.
Musisz też dorobić na niej spady a i przydałoby się, by po przecinkach była spacja a nie od razu następny wyraz bo to jest błąd.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 22:57   

Piszesz, Jacku:
Cytat:
w jak najlepszej jakości czyli w 300 dpi rozdzielczość 500x250px

To, co piszesz nic nie mówi, bo piszesz o rozdzielczości w pikselach. Rozdzielczość podaje się w dpi (a właściwie ppi (points per inch)). Piksel nie ma konkretnych rozmiarów. Przy rozdzielczości 300 dpi (a właściwie ppi) jeden piksel to kwardat o boku 1/300 cala, a przy rozdzielczości 72 dpi - 1/72 cala.
Jeśli Twój obrazek rastrowy ma - jak mówisz - 500x250px i rozdzielczość 300 dpi, to znaczy, że ma rozmiar (500/300)x(250/300) cala, czyli 1,67x0,833 cala, a więc 42,4x21,16 mm.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 23:10   

Jeśli zaimportowany obrazek ma wygląd straszny, to sprawdź czy przypadkiem nie masz ustawionego widoku Normalnego, albo jakiegoś innego w menu Widok. Bywa, że bitmapa w widoku normalnym wygląda nienormalnie.

jacek3388 
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 23:31   

Problem w tym że,każdą grafikę czy to robioną w technice rastrowej czy wektorowej którą wrzucam do projektu do Corela na każdej pokazuje się pikseloza.Być może przy druku wyjdzie ok...Zapisałem projekt do pdf niestety również tak samo wygląda logo po zapisaniu.Widok w Corelu ustawiony mam na dokładny z nadrukowaniami więc to można na pewno wykluczyć.Zamierzam drukować wizytówki na vistaprint.pl i zamówię próbkę pdf przed wydrukiem na pewno.Jeżeli chodzi o plik z grafiką która wstawiłem do projektu to on ma dokładnie 600 piks/cal czyli 236,22 na cm ,źle napisałem.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 23:44   

Podeślij plik, to powiem Ci, jak wyjdzie...

jacek3388 
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2013, 23:46   

Jednak się udało,przerobiłem ten plik z logo na technikę wektorowa i zapisałem do .svg teraz gdy wrzucam plik do projektu jest bardzo dobra jakość i widać wyraźnie logo natomiast są drobne mankamenty jeżeli chodzi o jedną literkę w napisie.Bardzo dziękuje wszystkim za rady i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu