|
Jak ustawić "Ogólny wewn. profil RGB" |
| Autor |
Wiadomość |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 2 Styczeń 2013, 11:46 Jak ustawić "Ogólny wewn. profil RGB"
|
|
|
| Jak w temacie - taki profil jest na liście (pod kreską - nie wiem czy to ma znaczenie). Po wybraniu go jednak, wskakuje co prawda w okienko, ale po ponownym otwarciu zarządzania kolorami - wraca zawsze domyslny Insternal RGB-sRGB... |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 5 Styczeń 2013, 17:59
|
|
|
| Z racji, że nikt nie kwapi się do pomocy (pewnie ze względu na dość chaotyczny opis problemu) to ja poproszę o screeny, bo sam niewiele rozumiem - jaka wersja Corela? Jaki Windows? Próbowałeś przeinstalować program? Albo poinstalować Service Packi itp.? Zresztą polecanym profilem jest Adobe RGB (zamiast Ogólny...) ale jak rozumiem, nie możesz na nic zmienić, bo zawsze wraca do tego Internal RGB-sRGB. Pytanie jeszcze brzmi, czy drukujesz, czy robisz obrazy do neta? Bo jak do neta, to to sRGB może być dla ciebie nawet lepsze, bo ma mniejszą przestrzeń (bardziej kompatybilne) niż Adobe RGB. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 5 Styczeń 2013, 18:29
|
|
|
No tak, przepraszam za brak podstawowych danych.
Chodzi o Win7 oraz Corel x4. Rzecz dotyczy ustawienia profilu do sublimacji, a także druku pigmentem. Instrukcja tych profili wyraźnie podkreśla ustawienie ogólnego profilu rgb (kolo w środku w okienku zarządzania kolorem). Ten profil widać w rozwijanym oknie profili, jest na dole, pod przerywaną kreską, można go wybrać i wskakuje w pasek główny. Wystarczy jednak zamknąć narzędzie by po ponownym otwarciu zobaczyć z powrotem sRGB. Próbowałem reinstalacji corela (oczywiście z sp2 i hot fixem) - nie pomogło.
Podejrzewam, że własnie przez to nie mogę uzyskac poprawnego koloru. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 6 Styczeń 2013, 10:23
|
|
|
| Hmm... może masz go uszkodzonego, albo coś? Jak pytałem wcześniej - próbowałeś ustawić cokolwiek innego? Jeśli tak, to może pobierz skądś profil i wgraj go, wskazując go na dysku. Bo szczerze powiedziawszy, ja mam X6 i tam nawet nie ma Ogólnego profilu RGB do wyboru. Więc dziwne, że akurat tego wymagają. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 8 Styczeń 2013, 08:10
|
|
|
Widocznie starsze wersje tak muszą mieć.
Próbowałem na innym komp. z x4 i systemem Win xp - dokładnie to samo...
Czy mogę prosić kogoś z x4 żeby sprawdził u siebie (wystarczy otworzyć byle co, potem: narzędzia-zarządzanie kolorami i wybrać z rozwijanej listy -po kliknięciu na trójkącik u dołu po prawej środkowego koła- ogólny wewn. profil rgb). Zamknąć okienko i otworzyć je ponownie - pozostał wybrany profil czy wrócił domyślny? |
|
|
|
 |
Stipa
Doradca fan corela od wersji 2.0

|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 15:23
|
|
|
| Po zmianie na adobe RGB i restarcie Corela trzyma Adobe RGB. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 16:33
|
|
|
Adobe rgb? Czy to to samo?
Jeśli tak, to ja się poddaję... |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 19:00
|
|
|
| cyklop napisał/a: | ...
Czy mogę prosić kogoś z x4 żeby sprawdził u siebie .... |
Mam x4(PL) i windows Vista.
U mnie działa to prawidłowo.
Ale miałem, chyba 3 razy taki problem, że któregoś dnia kolory przestawiały sie na RGB, świeciły jak neony na Boże Narodzenie, a wszystkie opcje zarządzajace kolorami nie działały. Za każdym razem robiłem reinstalację. Potem znalazłem, że w opcjach "dostosowywanie/polecenia" jest ikonka odpowiadająca za tryb wyświetlania kolorów. Wystarczy ją wyciągnąć na pasek i jednym kliknięciem przywraca prawidłowe działanie |
|
|
|
 |
|
|