|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Druk zdjęcia różnym rastrem na płycie. |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 9 Styczeń 2013, 22:46 Druk zdjęcia różnym rastrem na płycie.
|
|
|
Wzięło mnie na pytania, więc kolejne.
Potrzebuję zrobić płytę testową nowej maszyny drukarskiej.
Chcę by na tej płycie oprócz tabel kolorów, były umieszczone te same elementy graficzne z różną liniaturą rastra. W tej chwili tworzę (męczę) kratki ze skalą densynometyryczną dla CMYK-a, co do wersji Corel 9 było proste, a teraz Corel to bardzo utrudnił (przynajmniej jak dla mnie).
Chciałbym też na płycie umieścić jakieś testowe zdjęcie które byłoby powtórzone 5 razy w liniaturze 100, 133, 150, 175 i 200 lpi.
Kiedyś takie zdjęcie świeciło się osobno na filmach i montowało na jeden komplet płyt ręcznie.
Czy ktoś zna jednak sposób, makro itp, aby to zrobić na jednym komplecie blach robionych na CTP?
Jeden sposób znam: zrastrować zdjęcia w Photoshopie i wstawić do Corela takie monochromatyczne mapy bitowe odpowiadające każdemu kolorowi, ale z doświadczenia wiem, że nie jest to ten sam efekt co tworzenie rastra bezposrednio w naświetlarce. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 09:30
|
|
|
| marak napisał/a: | | kratki ze skalą densynometyryczną dla CMYK-a |
A po co? Do impozycji w Corelu?
| marak napisał/a: | Chciałbym też na płycie umieścić jakieś testowe zdjęcie które byłoby powtórzone 5 razy w liniaturze 100, 133, 150, 175 i 200 lpi.
Kiedyś takie zdjęcie świeciło się osobno na filmach i montowało na jeden komplet płyt ręcznie. |
I to jedyny sposób. W Corelu taki rzeczy są niemożliwe. Dodatkowo musisz zmusić RIPa do rezygnacji z nadpisywania swoich ustawień i świecenia z parametrami zdefiniowanymi w pliku postscriptowym. To bardziej problem RIPa, niż Corela, czy czegokolwiek innego.
Jedynym obiektem w Corelu, w którym można ustawić własny kształt i liniaturę rastra jest obiekt w kolorze Pantone (przy wyborze koloru z paletki > Opcje > Opcje postscriptowe).
Jedynym znanym mi jako tako programem w którym to jest możliwe to polski Kombi http://www.3n.com.pl/inde...om.pl/kombi.php ). Podobno także FreeHand. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 09:45
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | marak napisał/a: | | kratki ze skalą densynometyryczną dla CMYK-a |
A po co? Do impozycji w Corelu?
I to jedyny sposób. W Corelu taki rzeczy są niemożliwe. |
Nie do końca niemożliwe. W Corelu do wersji 9 bez problemu definiowałem obiekty CMYK-owe z własnym parametrem rastra. Teraz w X4 też to jest mozliwe ale muszę robić to przejsciami tonalnymi czyli jak mam obiekt np. 40%cyanu a chcę mu nadać własny raster to muszę zrobić przejscie tonalne od 40% do 40% cyanu i wtedy naświetlarka słucha moich ustawień.
Ale żeby, za dużo się nie narobić spróbuję polecanego przez Ciebie programu. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 09:51
|
|
|
| marak napisał/a: | | Ale żeby, za dużo się nie narobić spróbuję polecanego przez Ciebie programu. |
Może być trudne. Program zakończył zdaje się żywot na wersji pod Windows XP.
Chociaż był po prostu - genialny. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|