|
Nie jestem w stanie zmniejszyć zdjęć - jaka powinna być waga |
| Autor |
Wiadomość |
reszkov
Początkujący

|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 08:44 Nie jestem w stanie zmniejszyć zdjęć - jaka powinna być waga
|
|
|
Witam,
stworzyłem katalog składający się z 20 stron, około 2/3 kartki A3 zajmują zdjęcia. Katalog ten w cdr. waży prawie 600 mb , czy jest to normalna waga ? mogę taki plik wysłać do drukarni ?
zdjęcia mają różne dpi, część miała 300-400 . Po przerobieniu wszystkich w corelu do 200, rozmiar ten zwiększył się zamiast zmniejszyć. Ma ktoś jakie porady jak mogę zmniejszyć wagę pliku, by ten nadal dobrze wyglądał po wydrukowaniu ?
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 08:52
|
|
|
| waga Ci się zwiekszyła bo zapisałeś do pliku natywnego a w takim pliku zapisane są równiez zmiany,wystrczy że zapiszesz do niższej wersji i waga będzie mniejsza |
|
|
|
 |
reszkov
Początkujący

|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 09:12
|
|
|
dances
udało się zmniejszyć o prawie połowę ( 345 mb ) obecnie, pozostawia to mi 2 pytania, czy zdjęcia rozmiaru 452x200 mm z 200x200 dpi będą przy druku dobrze wyglądały ? oraz czy to 345 mb pliku jest już "normalne" czy jeszcze jakoś powinienem próbować zmniejszyć .
Pytanie bonusowe, czy do cmyk'a powinienem przenieść zdjęcia w np. photoshopie. Czy jak zrobiłem to w corelu to jest ok (przekształć w mapę bitową) ? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 10:14
|
|
|
| reszkov napisał/a: | | czy zdjęcia rozmiaru 452x200 mm z 200x200 dpi |
Zależy czym i na czym będą drukowane. Ważniejsza od rozdzielczości jest liniatura, choć te dwie wartości (liniatura i rozdzielczość) są od siebie zależne. To dość skomplikowane zagadnienie, dochodzi do tego jeszcze rozdzielczość naświetlarki.
Na papierach niepowlekanych (gazetowych) jeszcze kilka lat temu obowiązywała liniatura 133-150 lpi, a na podłych gatunkowo nawet mniejsza.
Na papierach powlekanych (kredach) obowiązującą była 150-200. Obecnie drukarnie nie boją się i wyższych, np. 220 lpi.
Z liniaturą rozdzielczość ma bezpośredni związek. Obowiązuje równanie: rozdzielczość bitmap = liniatura * 1.41. Czyli dla liniatury 150 lpi, minimalna rozdzielczość bitmapy to 211 dpi. Dla liniatury 220 lpi > w okolicach 310 dpi.
Obecnie RIPy naświetlarek mają wbudowane takie algorytmy rastrowania, że nawet przy mniejszych rozdzielczościach potrafią osiągnąć zadowalające rezultaty (w pewnych granicach oczywiście, bitmapa 72 dpi nie może "wyjść" dobrze nigdy).
Dobry tekst na ten temat tutaj: http://chochlikdrukarski.com.pl/2011/318/
Ja bym się tymi 200 dpi nie przejmował. Powinno być dobrze, zwłaszcza, że sztuczna zmiana rozdzielczości (np. na 300 dpi) nie doda brakujących informacji.
Przy okazji: dla językowych purystów: o "dpi" mówimy w przypadku urządzeń rastrujących lub drukujących (czyli np. drukarka drukuje z rozdzielczością 1200 dpi). W przypadku bitmap właściwszym określenie jest ppi (pixeli na cal) - http://pl.wikipedia.org/wiki/Ppi |
|
|
|
 |
reszkov
Początkujący

|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 10:27
|
|
|
| hmm... dzięki, trochę mi rozjaśniłeś :) tzn, zdjęcia posiadam w oryginale w 300x300 dpi czy tam ppi , zmniejszam je ze względu na plik cdr. który ważył by przy wysyłce 800 mb jak nie więcej, co wydaje mi się dość duże... |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 10:43
|
|
|
800 MB to dużo, ale nie przerażająco dużo. Tak to już jest w tej branży...
Drukarnia chce cdra? To dość dziwne, z reguły bronią się przed tym, jak mogą, słusznie poniekąd.
Sprawdź, może wolą pdfa. Wygeneruj i porównaj wielkości. |
|
|
|
 |
reszkov
Początkujący

|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 10:55
|
|
|
Nie kontaktowałem się w tej sprawie jeszcze z drukarnią, pdf waży w granicach 200 mb.
Dalej postaram się sprawę z nimi wyjaśnić. Dzięki Panowie za pomoc ;) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 17:39
|
|
|
O czym Wy urwał nać rozmawiacie?
Kolega ma bajzel w tym co skonstruował.
Bidon powiedział mądrą rzecz˚.
Tegraf zabił klienta wiedzą, szacun
Powiedzcie koledze co ma konkretnie zrobić, ja nie mogę bo skończyłem Soplicę o której wspomniałem w innym wątku i jestem w połowie czytania BLAGOFF.
Kolego, nie patrz na wielkość pliku, genialne rozwiązania potrzebują przestrzeni
Ma ktoś jakiś sposób na to jak pić z flaszki która ma taki plastikowy ogranicznik? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 17:56
|
|
|
wywal śrubokrętem ten ogranicznik |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 18:12
|
|
|
Bidonik, tak zrobiłem, jest dużo lepiej.
Człowiek stary, zakłada, że jak ktoś coś wymyślił, to powinno tak być?
Kumpel mówił żeby tego nie pić, bo nie wiadomo co to jest?
Ciekawość zwyciężyła, nic już nie mam na tym świecie do załatwienia, pół flaszki wypiłem, widzę normalnie, pali mnie w gardle ale zakładam że to dlatego że ciepłe.
Jak ja urwał nać wrócę do domu? |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 18:20
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Póki co zastanawiam się jak wrócić do domu? |
To może być problem , ale obcowania z wieszczem nikt Ci nie zabierze. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 20:48
|
|
|
| Cytat: | | pdf waży w granicach 200 mb. |
I dobrze, niech waży. Przecież nie może być nieważki, skoro zawiera cmykowe bitmapy. Przy kolorowych czy szarych bitmapach stosuj rozdzielczość 300 dpi w skali 1:1. Przy jednobitowych (a więc czarno-białych) dawaj 600 dpi, niektórzy nawet twierdzą, że 1200 dpi. Cmykowy tif formatu A4 waży 32 MB. Ty masz 20 stron A3, których 2/3 powierzchni zajmują bitmapy. Załóżmy, że są wkomponowane w kwadrat, którego bok jest krótszą krawędzią strony A3 - jakieś 290 mm. Cmykowy tif będący kwadratem o boku 290 mm waży 47 MB. Ty masz 20 takich stron, więc same tify ważą 20×47 MB=940 MB. A to prawie giga, więc nie ma się czemu dziwić... |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Wrzesień 2014, 21:01
|
|
|
| Cytat: | | Ma ktoś jakiś sposób na to jak pić z flaszki która ma taki plastikowy ogranicznik? |
Nie sposób pić z takiego gwinta bezstresowo. Niektórzy nawet twierdzą, że cholery przy tym można dostać...
Spróbuj zrobić z tego ogranicznika spławik. Albo może korkociągiem... |
|
|
|
 |
reszkov
Początkujący

|
Wysłany: 16 Wrzesień 2014, 08:03
|
|
|
| Dzięki Trurl, skoro tak , to nie będę zwracał uwagi na wagę pliku. Nie mam doświadczenia przy tego typu projektach dlatego nie byłem pewien czy nie powinno się ich jakoś zmniejszać. Ale skoro jest to normalne to ok :) Dzięki za pomoc, a chezare, mam nadzieję że udało Ci się bezpiecznie dotrzeć do domu ;) |
|
|
|
 |
|
|