Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Długi czas exportu do *.jpg
Autor Wiadomość
kruszyn 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x3
Wysłany: 12 Sierpień 2014, 11:14   Długi czas exportu do *.jpg

Na początek witam.

Problem mamy następujący... Przy eksporcie do *.jpg komp można powiedzieć zamiera..
Przykład:
Prostokąt 2000/700 z prostym napisem: rozdzielczość 300DPI - szacunkowa wielkość 850mb

i czas eksportu ok 23s...

Parametry komp. x4 3.2Ghz 8gb ram win7 64bit grafika 256bit 1gb (radeon 6870) dysk 1tb sata300 (komp sprawdzony i wszystko gra) sam system śmiga aż miło...

Sprawdziłem i w czasie eksportu system nie zużywa więcej jak 2.6gb ramu...

Czego próbowałem.. w procesach przydzieliłem corelowi obsługę wszystkich rdzeni, w zarządzaniu pamięcią w corelu zaznaczyłem już 75% (6B) i szczerze efektu żadnego.

Dlaczego walczę z materią ? Poprzedni komp na winxp z 2gb ramu i jakies grafice 7600gs robił to na poziomie 10-15s (nawet porównywaliśmy na tym samym pliku). Problem na tyle uciążliwy, że robimy sporo tej wielkości i większych wydruków na ploterze i eksportując pliki jeden za drugim w celu przygotowania do wydruku czas samych eksportów ciągnie się w nieskończoność....

Jeżeli możecie coś podpowiedzieć był bym wdzięczny.

Pozdrawiam

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 12 Sierpień 2014, 11:29   

Próbowałeś eksportować przez Corel Photo -Paint ( CorelDraw - Mapy bitowe - Edytuj mapę bitową )

kruszyn 
Początkujący

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 12:08   

Hmmm nie z tego powodu że plik wyjściowy jest CDR-em nie BMP. Musiał bym przekształcić na mapę bitową i dopiero walczyć z jpg... jeszcze dłuższa droga.

Albo nie zrozumiałem i coś źle robię.

Próbowałem właśnie na x5 i trwa to jeszcze dłużej...

Wychodzi na to, że bez sensu była zmiana sprzętu na lepszy :P

restauro 

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 12:26   

kruszyn napisał/a:
plik wyjściowy jest CDR-em nie BMP

Niezależnie jak zapiszesz po eksporcie do jpg zawsze będzie to bitmapa .

restauro 

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 12:40   

kruszyn napisał/a:
Prostokąt 2000/700 z prostym napisem

Nie bardzo rozumiem po co zamieniać napis w prostokącie na bitmapę , można zapisać w krzywych w formacie cdr.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 12:47   

moim zdaniem problem nie tkwi w corelu jako takim,tylko w zapisie podglądu windows przy tak ogromnym jpeg,żeby pprzyspieszyć zaznacz opcje jpeg progresywny w tedy corel nie będzie czekal na załadowanie miniatury,ogolnie po co 300 dpi 200 wzupelnosci starczy przy takim wymiarze

kruszyn 
Początkujący

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 12:55   

restauro napisał/a:
kruszyn napisał/a:
Prostokąt 2000/700 z prostym napisem

Nie bardzo rozumiem po co zamieniać napis w prostokącie na bitmapę , można zapisać w krzywych w formacie cdr.

Nikt nie chce zamieniać tekstu w bmp nie pisałem nic o bitmapach... cały czas chodzi o CDR do JPG..
Mam prośbę zróbcie proszę sobie taki właśnie prostokąt 2000/700 i wpiszcie w niego jakikolwiek tekst. Wyskalujcie go do wielkości prostokąta i po prostu wyeksportujcie do jpg przy standardowym 300dpi (wiem że można zmniejszyć ale to i tak według mnie za długo trwa) I napiszcie mi proszę ile to u Was trwa...

Zaraz sprawdzę jak sprawa ma się z progresywnym.

kruszyn 
Początkujący

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 13:06   

bidon184 napisał/a:
moim zdaniem problem nie tkwi w corelu jako takim,tylko w zapisie podglądu windows przy tak ogromnym jpeg,żeby pprzyspieszyć zaznacz opcje jpeg progresywny w tedy corel nie będzie czekal na załadowanie miniatury,ogolnie po co 300 dpi 200 wzupelnosci starczy przy takim wymiarze

I tu pies pogrzebany :) 6s ,,bez poglądu,, :) Kurcze, że ja się od razu tu nie zalogowałem...

Myślę że zostanę tu na dłużej :D

Serdecznie dziękuję :D

Cysorz 

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 13:08   

W preferencjach eksportu (w tym okienku z podglądem już) zapisz sobie własne ustawienia jako szablon i użyj go od razu po pokazaniu się (okienka). Modyfikować ustawienia możesz "w locie" - idzie to o wiele szybciej niż czekanie aż Corel wyświetli co takiego chce/może eksportować.

kruszyn 
Początkujący

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 13:20   

aaaaajj lamuch jestem :P jednak nie bardzo pomogło... nie zaznaczyłem całego obiektu dlatego taki krótki czas :)
Nie bardzo widzę w tym oknie opcji zapisania ustawien jako szablon .. :oops:

W x5 jest przy strzałce w bok a w x3 ??

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 12 Sierpień 2014, 17:35   

Jesli korzystasz z opcji Eksportuj, to w pierwszym oknie zapisu (gdzie podajesz lokalizację i nazwę oraz rozszerzenie) masz 2 opcje do zaptaszkowania: tylko zaznaczone (selected only) oraz nie pokazuj okna dialogowego opcji (do not show filter options). Właśnie o to nie wyświetlanie okna opcji chodzi.

Jak to zaznaczysz, to okienko z podglądem i opcjami nie zostanie wyświetlone w ogóle. Ma to dobrą stronę bo już bardziej przyspieszyć się takiego eksportu nie da. Z drugiej strony, będa zastosowane ostatnio uzyte opcje eksportu (profil, dpi, tryb zapisu itp.) i jak bedziesz chciał coś zmienić, to musisz pamiętać, żeby odznaczyć tą opcję.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 18:34   

no tak,ale pewnie koledze bedzie chodzilo żeby jeszcze szybcuiej :-) ja powiem tak u mnie na x7 wogle nie można zapoisać tak ogromnego jpeg w cmyk

restauro 

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 18:57   

kruszyn napisał/a:
Nikt nie chce zamieniać tekstu w bmp nie pisałem nic o bitmapach
Cytat:

Do najpopularniejszych bitmapowych formatów plików należą bmp, gif, jpeg.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 20:11   

i tu dobrze prawisz ja tylko uściśle :-) bitmapą jest tylko format bmp reszta to pixelmapa :-)

restauro 

Wysłany: 12 Sierpień 2014, 20:30   

bidon184 napisał/a:
pixelmapa

Pisząc bitmapa, bardziej miałem na myśli grafikę rastrową niż konkretny format.
" Pixmapę, której elementy mogą przyjmować wartości binarne nazywamy bitmapą "...

Dlatego powtórzę swoje pytanie . Po co zamieniać grafikę wektorowa na rastrową . Plik jest dużo większy ,jakość gorsza a w tym konkretnym przykładzie sprawia problemy.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 12 Sierpień 2014, 22:41   

restauro, mnie również ciekawość zjada, dlaczego w ogóle ma być pixmapa (chyba zaczniemy używać tego terminu gdyż jak widać bitmapa kojarzy się nierozłącznie z rozszerzeniem BMP)? Może będziemy mówić raster? Ale dlaczego właśnie tak proste (jak i bardziej złożone) grafiki, są konwertowane do rastra? To jakaś specjalna, tajna, opracowana technika przygotowywania druku, lepsza niż wektory?

restauro 

Wysłany: 13 Sierpień 2014, 08:35   

Boje się , że nie dostaniemy odpowiedzi .Miedzy wierszami doczytuję się sugestii ze JPG zapisany (eksportowany ) w CorelDraw jest dalej wektorem .Ale może to tylko moja wyobraźnia i nadinterpretacja .

kruszyn 
Początkujący

Wysłany: 13 Sierpień 2014, 10:38   

Sorki ale wczoraj nie miałem już czasu na zabawę i próbowanie. Trzeba było popracować.

Sprawa wygląda tak (będę operował rozszerzeniami żeby nie raziła was moja niewiedza apropo tego co jest bitmapą a co nie) :P

Próbowałem tego co pisaliście i efekty są następujące

eksportują cdr do jpg z zaznaczoną opcją progresywnie tworzy się plik i owszem nawet szybciej z małym ale... plik waży 0kb i zero też widać po jego otwarciu.

zaznaczając opcje ,,tylko zaznaczone,, i ,,nie pokazuj okna dialogowego,, oraz tworząc gotowy szablon z parametrami zyskuję jakies 2-3s...

A dlaczego cdr ma być wogóle eksportowany do bitmapy (jpg). Program do obsługi plotera obsługuje ,,bitmapy,, + pdf innych formatów nie zassiie... a jpg najlepiej odwzorowuje nam kolory i najmniej waży.

Tyle moich laickich wywodów :P

Cysorz 

Wysłany: 13 Sierpień 2014, 11:08   

Trochę mi szczęka opadła jak przeczytałem, że najlepiej drukuje z *.jpg, no ale widać człek się ciągle uczy ;)
Ja, jeżeli potrzebuję bitmapę jak najlepszej jakości to robię pdf-a i w PS zamieniam go na bitmapę (np. *.jpg). Niby głupie, bo przecież w pdf-ie też są bitmapy, które Corel musi zapisać, ale mimo wszystko jest to najlepsza opcja. Nie wiem dlaczego, ale Corel naprawdę tworzy świetne pdf-y – odważę się napisać, że robi to nawet lepiej niż programy ze stajni Adobe, czyli "twórca" tego formatu!
A bitmapy Corel eksportuje bardzo średnio - jakoś nie może pogodzić wygładzania z dobrą jakością...

restauro 

Wysłany: 13 Sierpień 2014, 11:32   

Nie znam się na tym specjalnie , Malutki pewnie coś podpowie . Można zapisać skrzywiony PDF i drukować grafikę wektorową .Jeśli Adobe będzie miał problemy z tak dużymi wymiarami , są inne programy obsługujące ten format np: Foxit .

kruszyn 
Początkujący

Wysłany: 13 Sierpień 2014, 13:24   

Ja nie upieram się, że jpg daje najlepszą jakość bo tak nie jest. Ale przy tej konkretnie maszynie bilbordówka 3.2m nie tyle ,,rodzielczość,, co odwzorowanie kolorów jest dla nas w sumie najważniejsze.
Kolejnym utrudnieniem jest pamięć maszyny próbowaliśmy już różnych sposobów podawania pliku do maszyny ale niestety nie przeskoczymy 1gb wielkości pliku. Wszystko co powyżej na samym początku jest zastopowane. Nie mamy możliwości sterowania podawaniem pliku. Wszystko ładowane jest przez program do buforu drukarki i dopiero leci wydruk.

Z PDF-a drukujemy bo czasami taki format dostarczają klienci. Ale przy wydruku na białym tle i ,,zakładce,, jaką dodaje pdf nie mamy oznaczeń cięcia. I musimy je nanosić oddzielnie.

Tak czy tak póki co musimy zostać przy JPG. Może uda nam się ogarnąć jakieś inne oprogramowanie które zwiększy możliwości maszyny.. A do czasu eksportu widać trzeba się przyzwyczaić :)

restauro 

Wysłany: 15 Sierpień 2014, 09:49   

Wawel znalazł kiedyś program ,może będzie przydatny .
http://online.puzzleflow.com/
"Dzis dodaje b. ciekawy profesjonalny program w jego darmowej wersji on-line
do obslugi plikow pdf.

program potrafi:
- konwertowac pliki pdf rgb do cmyk, szarosci rgb (kolory o jednakowych skladowych np. rgb 198, 198, 198) trafiaja tylko do kanalu K, tak samo czarny rgb 0,0,0. Niewielkie czarne obiekty oraz teksty są automatycznie nadrukowywane.
- zamienic czcionki na krzywe w plikach pdf
- zamienic dokument pdf na skale szarosci
- podac limit nafarbienia - generuje profil nafarbienia w formacie PPF
- tworzyc "prewki" z plikow pdf
- tworzyc impozycje z plikow pdf (booklet - zeszyt), dodajac znaki drukarskie
- weryfikowac plik pdf tzw. Rozbudowany preflight pokazujacy nieprawidlowe elementy w plikach.
- rozseparowac kompozytowy plik na osobne separacje - obsluguje rowniez kolory spot."

Odpowiedz do tematu