Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wklejanie tabel z Word'a
Autor Wiadomość
lyzwik
Początkujący

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 13:25   Problem z wklejanie tabel z Word'a

Witam, mój problem polega na tym, że gdy wklejam tablice z Word'a do Corela, są one w jakiś sposób zmieniane, dokładniej zmienia się grubość obramowań i odstępy między literami, przekopiowana z powrotem do Word'a tabela wygląda tak jak w oryginale, jeżeli edytuje tabele w Corelu, poprzez otwierającą się aplikację Word'a również ta tabela pozostaje dobra, jednak jak zamknę okno Word'a, to w Corelu tabela zostaje w wyżej opisany sposób zmieniona. Wklejałem tabele na innym komputerze, z tą samą wersją Corela i tam nie ma takich problemów. Szukałem jakichś opcji edytowania ale nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu. Krótko mówiąc chcę by Corel przeklejał tabele z Worda nie zmieniając ich. Próbowałem kopiować jako metafile-nie pomogło. Corel 12. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 14:18   

Zanim zaczniesz reinstalować wszystko — w grę może wchodzić mnóstwo czynników. Od wersji Corela (ten sam numer wersji? Menu Pomoc, CorelDraw! informacje) i Worda poczynając, poprzez system operacyjny, na procesorze kończąc. Czy ten "inny komputer" na którym wszystko działa poprawnie jest identyczny przynajmniej pod względem oprogramowania?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 16:05   

ja bym najpierw sprawdził czy faktycznie się coś zmienia,.to znaczy sprawdził gruboś lini i odstępy w sensie wymiaru w wordzie i to samo w Corelu,może być tak że poprostu wymiary są te same ale inaczej wyswietlone

DzumA - 78

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 19:45   

miałem kiedyś podobny problem z środowiskiem microsoft office vs corel
http://corel.wodip.opole....highlight=excel

w moim przypadku - najprawdopodobniej efekt błędu wynikał - ze zmiany X3 na X5 i zaczęły się cyrki które trwają do dziś ;-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 20:59   

Lyzwik, nie importuj pliku Worda. Wypuść w Wordzie pedeefa ze stron, które Cię interesują, a do Corela zassaj te pedeefy...
A jak zrobić pdf z dokumentu Worda? Oto pytanie... :-)

lyzwik
Początkujący

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 20:40   

@ Bogumila M.-Nie chcę niczego reinstalować, Corela na pewno ta sama wersja na obu komputerach, Word inny, ja mam 2007, na drugim komputerze jest Office Starter. Sprzętemi o pozostałym oprogramowaniem komputery się różnią
@ bidon184-zmienia się grubość obramowań, odstępy między literami i wysokość wierszy, szerokość całej tabeli jest taka sama w Wordzie i Corelu
@ Trurl-sprawdzę i dam znać

Problem musi leżeć w Wordzie bo po zapisaniu jako pdf, wyświetlany on jest z takimi samymi błędami jak Corelowy plik. Jak widać w załączniku inne są grubości linii, i odstępy miedzy literami w wyrazie "świetlne" i "environment". Chodzi o to, że w pliku który tworze w Corelu jest mnóstwo takich tabelek i za każdym razem gdy kopiuje je z Worda ww. problemy powtarzają się

tabele.doc
Pobierz Plik ściągnięto 315 raz(y) 59.5 KB

tabele.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 362 raz(y) 285.75 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 23:16   

Na pierwszy rzut oka rzuca się w oczy, że te dokumenty mają różne czcionki. A skoro tak, to i różnie muszą wyglądać. Od tego więc zacznij dochodzenie — co Corel mataczy z czcionką. W ostateczności zmień w Wordzie na Ariala i zobacz co się stanie.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 23:40   

Możesz również wydrukować do pliku na drajwerze postscriptowym. Dostaniesz plik *.ps. Importujesz do Corela albo plik *.ps (nigdy nie importowałem peesów, więc nie wiem, czy można i w jakiej postaci są importowane), albo przerób tego peesa na epeesa w Acrobacie, a właściwie w AcrobatDistiller. No i importuj epeesa do Corela. :-)

PDF można przecież rozebrać po zaimportowaniu i rozgrupowaniu. A jeśli tak, to zapewne można ujednolicić linie tabeli. Podobnie, o ile pamiętam, jest z plikami w formacie eps.

No i trzeba pamiętać, że kolory w Wordzie są RGB, również czerń. Trzeba więc pamiętać o CMYK-owym kolorze zarówno liter, jak i linii tabeli, co jest ważne przy separacji...

Cysorz 

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 23:58   

*.ps-y importują się do Draw'a bardzo ładnie, o ile zaszyte są w nich fonty (a zwykle tak jest) i nie ma skomplikowanych przejść tonalnych, robię to często.
Nie można jednak spodziewać się, że coś stworzone w programie "A" będzie działało idealnie w programie "B". To zresztą jest chyba celowe działanie producentów płatnego oprogramowania, by nie można było przenieść tego gdzieś indziej bez problemów - ja to zresztą rozumiem, bo po co ułatwiać konkurencji życie?

Jak już nic nie pomoże to można zastosować "brutalną siłę": wydrukować do *.pdf, otworzyć to w konkurencyjnym PS, zamienić na bitmapę z odpowiednią ilością piksli (pikseli?) i zaimportować do Draw. Prymitywne, ale działa na 100%.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 00:00   

przede wszystkim,.zmień nazwe czcionki,nazwa czcionki nie może być Tahoma,Bold musi być Tahoma-Bold,,moim zdaniem to jest przyczyna i dlatego ci krzaczy ten plik i zamienia na czcionke domyslną czyli sans no i ogólnie cały dokument

Cysorz 

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 00:03   

bidon184 napisał/a:
przede wszystkim,.zmień nazwe czcionki,nazwa czcionki nie może być Tahoma,Bold musi być Tahoma-Bold,,moim zdaniem to jest przyczyna i dlatego ci krzaczy ten plik i zamienia na czcionke domyslną czyli sans no i ogólnie cały dokument

Corel przy imporcie pokazuje tabelę podstawień i proponuje zamianę fontów, więc nie tędy droga...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 00:06   

ja rozumiem ale przy nazwie Tahoma, Bold może nie podstawiać tylko zmienia grubość liter dlatego są takie przybliżone,ja bym jednak z ciekawości sprawdził

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 00:50   

Jeśli dla Worda Corel jest konkurencją, to po cholerę importować do Corela?

Próbowałeś te tabele wklejać specjalnie? Poza tym sprawdź co Corel robi z czcionkami. Bo jego obsługa czcionek woła o pomstę do nieba.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 01:48   

ja ten plik,jeszcze wyeksportowałem jako html,i tam mi pisze że ta Tahoma,Bold to jest sztuczne pogrubienie czcionki,a nie czcionka jako taka

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 07:58   

Tahoma zawsze była trafiona i od lat unikam jej jak ognia. Nigdy nie daję na offset plików zawierających Tahomę...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 12:43   

Możesz zdefiniować i rozwinąć pojecie "trafiona"? Bo skopanych czcionek znalazłoby się więcej. Najczęściej błędy pojawiają się przy polskich znakach. Ogonki są nałożone, a nie scalone. Łatwo to sprawdzić pisząc 'ę' i przełączając na widok szkieletowy. Co ciekawe spośród najpopularniejszych czcionek, jak Ariale czy Times New Roman, tylko Tahoma jest prawidłowa.

lyzwik
Początkujący

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 17:35   

Dlaczego ta tabela zapisana jako pdf zawiera w sobie błędy, wg. mnie to wskazuje na jakiś błąd Worda? Na Tahome jestem skazany bo cały dokument jest nią pisany.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 18:07   

Zmień font w tabelach wordowych na inny bezszeryfowy (Arial, Humanst, Swiss itp.) Podeślij na Forum plik wordowy z tabelami, zobaczę, co da się zrobić. Zaimportuję go do Corela i Ci opowiem.

P.S. Próbowałeś ten dokument Worda drukować do pliku na drajwerze postscriptowym, jak proponowałem?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 18:21   

niom,a jesli to nic nie da to bym pobrał darmowy pdf creator,i z niego bym kożystał,umnie ten programik mimo że jest ta dziwaczna nazwa tahoma,bold drukuje do pdf idealnie

tabeleb.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 366 raz(y) 43.04 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 18:37   

Skoro w każdym wpisie z czegoś "kożystasz" to byłoby wskazane, byś pięćdziesiąt razy napisał poprawnie: korzystam. Potem już automatycznie będziesz korzystał z nabytej właśnie wiedzy, dzięki temu skorzystają także czytelnicy.

Po polsku pisze się korzystać.

Poprawne korzystanie z polszczyzny przynosi korzyści wszystkim, łącznie z młodzieżą wszechpolską i prawdziwymi polskimi patriotami (ppp).

Wykorzystaj tę wiedzę.

lyzwik
Początkujący

Wysłany: 26 Styczeń 2013, 17:07   

Znalazłem tymczasowe rozwiązanie problemu, mianowicie zapisuje jako rtf i wtedy kopiuje się bez większych problemów. Jednak pokombinuje jeszcze bo chciałbym rozwiązać ten problem bez półśrodków. z tym drajwerem postcriptowym nie próbowałem bo nie wiem co to jest:)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 26 Styczeń 2013, 23:35   

Instalujesz nową drukarkę kolorową - nie musisz jej mieć fizycznie, wystarczy, że masz jej drajwer postscriptowy i drukujesz na plik. W rezultacie dostajesz plik postscriptowy, który obrabiasz tak, jak mówiłem.

Ta drukarka to może być np. jakaś kolorowa drukarka postscriptowa, np. HP Color LaserJet seria CP6015 albo jakaś inna, której drajwery są w zasobach Windows 7, ot, choćby HP Color LaserJet 8550-PS. Nie wiem, jakich formatów są Twoje prace, ważne, żeby drajwer można było ustawić na ten format - może tak być, że któraś z drukarek nie obsługuje formatów większych niż A4 czy A4, a Ty musisz coś zrobić w formacie, powiedzmy, A1 i wtedy klops... Trzeba ręcznie poprawiać w pliku postscriptowym, ale to wyższa szkoła jazdy - mało kto zna język postscript... :-)
Ostatnio zmieniony przez Trurl 27 Styczeń 2013, 09:20, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Styczeń 2013, 01:35   

no,to to jest to o czym ja pisałem,ten pdf creator to wirtualna drukarka,możesz se ustawiać rozmiar strony ,dokumentu jaki chcesz,możesz też zapisywać do 10 innych formatów,psd,eps itd, mimo,że rozmiarowo to taka popierdółka ten programik, ale możliwości ma dość spore,no chyba że ja czegoś nie kumam i nie o taką drukarke chodzi :oops:

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 27 Styczeń 2013, 09:19   

Trurl napisał/a:
Nie wiem, jakich formatów są Twoje prace, ważne, żeby drajwer można było ustawić na ten format - może tak być, że któraś z drukarek nie obsługuje formatów większych niż A4 czy A4, a Ty musisz coś zrobić w formacie, powiedzmy, A1 i wtedy klops... Trzeba ręcznie poprawiać w pliku postscriptowym, ale to wyższa szkoła jazdy - mało kto zna język postscript... :-)

Kilka razy omijałem ten problem. Trzeba odszukać plik .ppd od drukarki. Plik jest tekstowy. Odszukać fragment gdzie są zdefiniowane formaty papieru. Zmienić max format na taki jaki jest potrzebny:
Np zamiast
PageSize MaxMeasure: "1296 3000 1 statusdict /setpage get exec"
piszemy
PageSize MaxMeasure: "9296 9000 1 statusdict /setpage get exec"
Jeśli sterownik nie ma definiowania własnych formatów zmieniamy
PageSize A4: "595 842 1 statusdict /setpage get exec"
na
PageSize A4: "3000 3000 1 statusdict /setpage get exec"
Uwaga: Często wpis jest w 2 - 3 miejscach - poprawiamy wszystkie jednakowo.
Nie przesadzamy z wielkością bo jeśli wysyłamy prace na naświetlarkę i przekroczymy jej rozmiar maksymalny to wywali.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 27 Styczeń 2013, 09:24   

Rzeczywiście, Marak, zapomniałem o plikach ppd... :-)

Odpowiedz do tematu