Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak podglądu
Autor Wiadomość
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 23 Styczeń 2013, 13:11   Brak podglądu

Win 7, Corel x4 - coś sie stało (albo gdzieś coś przycisnąłem) i w oknie otwierania, jak i importu, nie mam podgladu wybranych plików (oczywiście cdr). Ktos pomoże?
Komunikat brzmi : podgląd niedostępny...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 23 Styczeń 2013, 13:21   

cyklop napisał/a:
coś sie stało (albo gdzieś coś przycisnąłem)

Jeśli tylko gdzieś przycisnąłeś to powinien pomoc F8 podczas rozruchu programu. Jeśli robiłeś uaktualnienia systemu to pewnie trzeba je odinstalować.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 13:30   

Dziękuję, taki też miałem zamiar, ale chciałem sprawdzić czy komuś coś takiego się też przydarzyło (i moze powód jest inny).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 13:36   

mogło wywalić podgląd,nie wiem czego corel tam używa czy viwera czy exe,ppm na plik i wskaż jeszcze raz program otwierający,nie wiem czy pomoże ale nie zaszkodzi

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 23 Styczeń 2013, 16:37   

Faktycznie. W X5 w oknie Otwórz rysunek jest przycisk Pokaż okienko podglądu. Po kliknięciu w oknie Otwórz rysunek przycisku Pokaż okienko podglądu w okienku poglądu pojawia się informacja typowa jeśli chodzi o Corela: Nie można wyświetlić podglądu tego pliku.

Jeśli o mnie chodzi przyjmuję do wiadomości, że z przyczyn bardzo ważnych, których blondynka i tak nie pojmie, nie można wyświetlić podglądu. Nawet narzekać nie będę z powodów opisanych tutaj. Bo ważniejsze jest by Corel pliki w ogóle otwierał poprawnie. A jeśli plikowi nada się nazwę adekwatną do zawartości, to i podglądać go nie ma potrzeby.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 12:04   

Już się ucieszyłem, że coś podpowiesz, ale oprócz mentorskiego zdania o własciwym nadawaniu nazw plikom (nigdy bym na to nie wpadł :-P ) własciwie nic nie napisałaś.
Wracam więc z pytaniem, bo mnie to wkurza (brak podglądu).
Odinstalowałem słynną poprawkę KB2753842, spróbowałem f8, również dodatkowego wskazania (jak radził bidon), ale podglądu nadal brak (w draw, bo w PP działa).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 13:51   

no to jak nie pomogło to nie masz pluginu(to moze tez być przyczyna że ci nie imporuje renderów).wejdz w odinstaluj, zmień,zaznacz corel x4,następnie modyfikuj,dla corela plik nazwywa się Utilities-Windows Shell Extension(czyli w instalatorze znajdź tę sekwencje,nie wiem jak jest w corelu ,może być że trzeba jeszcze nacisnąc select),zaznacz to i kliknij napraw/zainstaluj, i powinno być po kłopocie
ps: po takim zabiegu niekoniecznie miniatury pokażą się od razu,może być potrzebne uruchomienie ponowne kompa ,i wskazanie jeszcze raz program files/corel/corel.exe
Ostatnio zmieniony przez bidon184 31 Styczeń 2013, 14:03, w całości zmieniany 1 raz  

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 14:01   

i co ciekawe - zainstalowałem triala x5 i... podgladu również niet :roll:
(ale jpg z fotoshopa sie otwierają)
Ostatnio zmieniony przez cyklop 31 Styczeń 2013, 14:05, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 14:04   

no a zrobiłeś tak jak pisałem

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 1 Luty 2013, 10:37   

Z rozpędu usunąłem ten plik (Win shell ext...), zresztą miał tylko opcję usuniecia po ppm.
W końcu zrobiłem reinstalację Corela i na razie działa. Dzięki za pomoc.

Odpowiedz do tematu