|
Projekt plakatu - prośba o rady i pomysły :) |
| Autor |
Wiadomość |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 16:12 Projekt plakatu - prośba o rady i pomysły :)
|
|
|
Witam wszystkich,
Nie do końca jestem przekonany, czy w odpowiednim dziale umieściłem swój post... Mam nadzieję że wszystko OK i że będę mógł liczyć na waszą pomoc
Mam Corela X6. Nie znam się na tym programie, od dwóch dni dopiero "rozpracowuję". Tworzę plakat o tematyce przyrodniczej. Przygotowałem narazie tło, które wygląda mniej więcej tak: przejście dwóch kolorów, poziome, z jasnoniebieskiego (imitacja nieba) do żółtozielonego; na samym dole strony są góry (wycięte maską, zajmują 1/3 wysokości plakatu, umieszczone tak że nie będą wchodzić w ogóle na treść plakatu!), zaś plakat ma wymiary 2x2 metry.
Na plakacie będzie baaaardzo dużo tekstu, w dwóch kolumnach symetrycznych kolumnach. Chciałbym ten tekst umieścić na tle z prostokąta, i tu właśnie mam problem. Chcę żeby to wszystko wyglądało estetycznie. Tekst ma się wyróżniać z całęgo tła w jakiś sposób, jaki efekt zastosować dla tych prostokątnych podkładek? Możecie mi coś zaproponować, jakieś pomysły które mógłbym we włąsnym zakresie przetestować w programie? Może jakaś ramka, jakaś przezroczystość (próbowałem z tym ale jakoś nie wychodzi...)
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki! |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 16:36
|
|
|
Jeszcze załącze poglądowy prtscreen z tego co już mam. W tych szarych polach będzie duuuużo tekstu, z tabelkami. Bocznie od obu kolumn będą kolumny ze zdjęciami.
rzut plakatu.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 396 raz(y) 41.39 KB |
|
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 16:53
|
|
|
jeszcze dwa dni i problemy znikną same
przede wszystkim trzeba samemu mieć wyczucie, zmysł i poczucie estetyki itd.. program sam tego nie zrobi
na szybko można wyróżnić teks w sposób następujący:
dobierając czytelną i przejrzystą czcionkę - nie konieczni ją pogrubiać - no i dobrać odpowiedni kolor - masz już tło z przejściem tonalnym - powyższy sposób sprawdzi się niemal idealnie - sposób prosty i czytelny
również można - tak jak wspomniałeś dodać pole z wypełnieniem, a następnie nadać mu przeźroczystość - ale w tak prostym kolorystycznie plakacie nie wiem czy jest sens - ten sposób jest przydatny - jak stawiasz tekst na zdjęciach
możesz jeszcze - czego bardzo nie lubię - dodać cień - w twoim przypadku sposób nieprzydatny - ale jakbyś tekst umieszczał na górach - doceniłbyś przydatność tego narzędzia
mój ulubiony sposób - to zduplikowanie tekstu - i podłożenie go z lekkim przesunięciem najczęściej prawy dolny róg - a odpowiednie dobrane kolory - dają ciekawe rezultaty
warto pamiętać o innych efektach nałożonych na tekst - takich jak obrys - głębia , faza, obwiednia itp. - ale tyczą się one już pojedynczych zwrotów , haseł , krótkich zdań - nie sprawdzą się z dużą ilością literek
można również ... sporo innych rzeczy .. ale na to potrzebujesz jeszcze trochę dni |
|
|
|
 |
Stipa
Doradca fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 17:27
|
|
|
| Tak na mój gust, to skoro masz duuużo tekstu, to czemu chcesz go wgnieść w te dwa prostokąty? Masz mnóstwo miejsca na niebie i te dwa prostokąty w środku wg mnie wyglądają słabo. Na TAKIM TLE nIE MUSIsz robić nic, żeby wyróżnić tekst. Pomyśl może, czy nie należałoby wyróżnić - przede wszystkim wielkością jakichś haseł w tekście, żeby ktoś oglądający plakat z daleka w ogóle mógł je przeczytać i zaintrygowany miał ochotę podejść bliżej, żeby przeczytać całość. Bo jeśli nie zwabisz czytelnika do plakatu, to cała twoja robota na nic. |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 17:36
|
|
|
Dzięki za rady!
Z zasady, czytelnika wabić będą kolorowe zdjęcia i ogólnie forma plakatu. Tekstu będzie, kolokwialnie mówiąc, w 3dupy Łącznie ok. 6 stron A4 fontem 13. Plakat bedzie wykorzystany jako prezentacja naukowa, dlatego z zasady nie martwię się tym, że tekst jest drobny i jednorodny, i że mógłby nie zainteresować widza - wręcz przeciwnie.. Dlatego też bardziej mi zależy na jego estetycznej prezentacji.
Nie wiem czy do końca zrozumieliście, o co tu chodzi - nie zależy mi na wyróżnianiu samego tekstu jako wyrazów, czcionki etc., ale tekstu jako integralnej całości, skontrastowanego z całością plakatu (stąd pomysł z podkładką - tekst musi mieć jakieś granice, bo plakat będzie też zawierać fotografie).
Metodą prób i błędów dobrałem blady kolor do tych prostokątów, dzięi czemu nieźle współgrają z tłem.
Mam do Was jeszcze takie pytanko. Jakie funkcje mogę użyć, aby brzegi tych prostokątów się rozmyły, wtopiły w tło? Proszę o polecenie więcej niż jednej funkcji (bo Corel zapewne ma takich mnóstwo). Z góry dzięki za zainteresowanie! |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 18:10
|
|
|
Słuchajcie jeszcze mam problem natury technicznej...
Wstawiłem na próbę akapit tekstu. Chciałbym zwiększyć odstępy między wierszami. Program jednak nie reaguje na ustawiane parametry. Przykładowo, używając jako jednostki punktów, mogę sobie zwiększać odległość (bez reakcji), dopiero po przekroczeniu wartości 14pkt wiersze zostają rozstrzelone na nienaturalne odległości. Jaka może być przyczyna tego? |
|
|
|
 |
DzumA - 78

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 18:15
|
|
|
pisząc mój tekst - nie widziałem jeszcze Twoich wypocin
generalnie beznadziejne przejście tonalne - jak chcesz estetycznie to zrób je białe będzie o niebo lepiej - a jak już chcesz niebo to z przejściem od białego do niebieskiego - a jak już upierasz się na swoim wariancie to zrób odwrotnie - z niebieskiego do zielonego niech przechodzi
generalnie każdy ma swoją fantazję więc - nie będę się czepiał
co do prostokątów - to można do narysowanego już obiektu np. wykorzystać narzędzie :cień i odpowiednie parametry krycia i wtapiania. Rozłączyć efekt - usunąć prostokąt |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 18:47
|
|
|
| znaczy ja w kwesti czcionki,no trza pamiętać że czcionka to obraz przynajmniej wartości 400x400 px,i jesli w fontgraferze obszar odstępu jest deklarowany jako pole bezwzględne to tej czcionki nie odsuniesz na rozmiar mniejszy,wyjściem z sytuacji jest poprostu pisanie litery jako osobny obiekt,lub przeksztalcenie tekstu na ścieżki,ale to tak pisze bo to temat rzeka |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 18:49
|
|
|
| tutaj właśnie chodzi o zwiększenie odstępu, tylko troszkę... A jak sobie ustawiam w punktach, to brak reakcji, dopiero w pewnym momencie nagle wiersze się rozsuwają na dwukrotną szerokość. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 18:53
|
|
|
no to ja o tym własnie napisałem,ale może być tak że czegoś nie kumam |
|
|
|
 |
DzumA - 78

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 18:55
|
|
|
| użyj do tego narzędzia kształt (F10) i przemieszczaj wg uznania |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 18:58
|
|
|
| OK kombinowałem z tą funkcją, ale to chyba pozwala tylko na odręczne przesuwanie pojedynczych linijek... A przy takiej masowej ilości testu powinna być jakaś lepsza funkcja? Dlaczego formatowanie tekstu <właściwości tekstu> nie działa?... |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 19:21
|
|
|
| Może pisałeś tekst jako tekst ozdobny? Kliknij prawym i wybierz "przekształć w tekst akapitowy" czy coś takiego ;) Tak strzelam tylko :) |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 19:25
|
|
|
Niestety mam tekst akapitowy, który mnie nie chce słuchać... |
|
|
|
 |
DzumA - 78

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 19:35
|
|
|
nie słucha bo pewnie coś masz namieszane
podłącz plik obejrzymy
powyższe funkcje - czy to z ręki czy z automatu - działają na akapitowym i ozdobnym |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 20:01
|
|
|
| Tu się nie dowiesz, że Corel, a zwłaszcza X6 ma skopany moduł tekstowy. Prędzej każą Ci wymienić komputer na nowy i zmienić mieszkanie na większe. Zerknij na przykład tutaj. Wpisywanie wartości czasem nie działa. Wtedy należy użyć strzałeczek. Jak i to nie zadziała należy stworzyć nowy dokument, stworzyć ramkę tekstu, skopiować tekst i wkleić go do nowej ramki odrzucając wszelkie czcionki i formatowania. Ale przede wszystkim należy zainstalować wszelkie możliwe SP. |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 20:08
|
|
|
Strzałeczek czyli... ręcznie zaznaczać każdą linijkę tekstu i ją sobie przesuwać w dół?
Aha i mam taki problem: zrobiłem te prostokąty, przekształciłem w mapy bitowe (żeby sobie poeksperymentować z efektami bo chyba się nie da jeśli są kształtami), potem wstawiłem trochę tekstu... Teraz chciałbym prostokątom zaokrąglić rogi. Oczywiście tego nie można zrobić na mapie bitowej. Czy da się w jakiś sposób wrócić do poprzedniej formy, czyli przekształcić m.b. w kształt? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 21:05
|
|
|
Nie. Strzałeczek które widnieją po prawej stronie pola, w którym podaje się odstępy w dokerze Formatowanie akapitu. Za ich pomocą można zwiększać lub zmniejszać wielkości. Zmiana odstępu działa w obrębie akapitu, w którym umieszczono kursor. Lub w obrębie całej ramki wskazanej wskaźnikiem.
Nie. Elementów przekształconych w mapy bitowe nie da się z powrotem przekształcić w kształt. Można je ewentualnie wykadrować kształtem, ale trzeba z tym poeksperymentować. Nie mam 6 i nie wiem jak to działa. W X5 działa fatalnie - prostokąt w bitmapie wycina dziurę, a nie kadruje jej. Można spróbować użyć narzędzia Część wspólna (menu Rozmieść → Kształtowanie).
Ach, widzisz. Może niejasno się wyraziłam zakładając, że już coś umiesz. Do pracy z tekstem potrzebujesz dokera Formatowanie akapitu. Znajdziesz go w menu Tekst. Za pomocą tego dokera możesz zmieniać odstępy między wierszami, słowami, literami, definiować wcięcia, wyrównania itp. |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 22:13
|
|
|
Strzałeczki też nie działają.
Wymyśliłem taki bardzo skomplikowany sposób rozmieszczenia linijek w tekście, jeśli jest coś prostszego to poprawcie. Zaznaczam cały tekst i korzystam z funkcji <przesunięcie znaków w pionie>, wpisuję -20%. Z kazdym kolejnym razem zaznaczam o linijkę tekstu mniej (licząc od góry), i wpisuję o kolejne -20% więcej. Żmudne... I będę to musiał zrobić na samym końcu, kiedy wszystko już będzie gotowe.
Drugi problem: chcę zaimportować tabelę zrobioną w Wordzie. Niestety tego program nie potrafi chyba zrobić, bo do corela dostaję jakieś urywki tekstu tylko.
Próbuję zrobić tabelkę w corelu, co jest potwornie trudne dla mnie i pracochłonne. I już mam znowu problem - tekst w komórkach nie chce się zawijać... Tylko się nakłada jeden na drugi. Pomocy! |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 22:59
|
|
|
Po pierwsze jeśli nie masz wgranych paczek serwisowych, to nie ma o czym rozmawiać. Bo przy dobrych układach jutro będziemy ćwiczyć problem "jak otworzyć zapisany wczoraj plik".
Po drugie z tego co piszesz wynika, że tekst masz w postaci oddzielnych wierszy, a nie akapitów. Pliki, które wystawiłeś są zapisane w wersji, którą nie wszyscy posiadają. Więc nie da się dokumentu otworzyć i zobaczyć w czym tkwi problem.
Po trzecie ponieważ jesteś mało obeznany z programem, więc postaraj się szczegółowo opisywać co konkretnie robisz i z pomocą jakiej funkcji, skąd wywołanej, względnie z jakiego dokera. Bo teraz bardziej zgadujemy niż wiemy o co biega. Możesz wrzucić kilka zrzutów ekranu z zaznaczonym tekstem lub zapisać pliki w starszej wersji (wybierz Arial lub Times New Roman, żeby nie było kłopotu z czcionkami). |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 23:06
|
|
|
Dobra, to od początku.
Co to są paczki serwisowe, do czego służą, skąd ściągnąć i jak zastosować?
w czym to może mi pomóc?
Tracę panowanie nad Corelem i nad sobą... Robię tabelę, ta zmienia niespodziewanie kształty, tekst przestaje się układać w komórkach, nie mogę zawijać tekstu... |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Luty 2013, 23:29
|
|
|
Podałam Ci link do opisu problemu podobnego do Twojego. Odnoszę wrażenie, że go olałeś. A program w wersji podstawowej po prostu nie nadaje się do pracy — moduł tekstowy jest totalnie skopany. Mówiłam o tym.
Paczki serwisowe (Service Packs) to zestawy łat i poprawek. Wniosły kilka poprawek między innymi do modułu tekstowego (Bidon, jest tu też coś dla Ciebie): | Cytat: | • Właściwości tekstu akapitowego, takie jak znaki wypunktowania, inicjały wpuszczane oraz kolumny są teraz poprawnie kopiowane z jednego obiektu tekstu akapitowego do drugiego z użyciem polecenia Edycja > Kopiuj właściwości z lub narzędzia Pipeta atrybutów.
• Program Bitstream Font Navigator nie wyświetla już wersji normalnej i kursywy tej samej czcionki jako duplikatów.
• Zastosowanie funkcji OpenType do wybranego tekstu za pomocą wskaźnika interakcyjnych funkcji OpenType daje rezultat zgodny z podglądem.
• Brakujące czcionki nie są zastępowane bez ostrzeżenia.
• Można teraz edytować odbicie lustrzane tekstu dopasowanego do ścieżki.
• Po usunięciu tekstu sformatowanego i wpisaniu nowego atrybuty czcionki usuniętego tekstu są zachowywane.
• Program CorelDRAW nie przestaje już odpowiadać przy wpisywaniu tekstu, gdy włączona jest funkcja Szybkie sprawdzanie.
• Skróty klawiaturowe i niestandardowe polecenia zwiększania i zmniejszania rozmiaru czcionek działają prawidłowo.
• Zmiana kolorów pojedynczych zaznaczonych znaków nie spowalnia już działania aplikacji.
• Dostępne czcionki można przeglądać na liście czcionek po dokonaniu edycji tekstu, a następnie zamknięciu i otwarciu dokumentu.
• Kolory wypełnienia i konturu są zachowywane podczas kopiowania i wklejania tekstu. |
Dodatkowo hotfix załatwia problem, w który został wyposażony Corel z zainstalowanym Service Pack 1: | Cytat: | • Program CorelDRAW przestaje odpowiadać podczas otwierania plików, które zostały utworzone w pakiecie CorelDRAW Graphics Suite X6.1 i zawierają sformatowany tekst.
• Eksportowanie plików programu CorelDRAW (CDR) do formatu plików programu Adobe Photoshop (PSD) powoduje wyświetlenie komunikatu o błędzie.
• Ponadto można teraz usunąć i odtworzyć katalog czcionek w programie Font Navigator, aby widoczne były czcionki typu kursywa. |
Paczki serwisowe i hotfixy znajdziesz na stronie Corela. |
|
|
|
 |
luki93
Bywalec

|
Wysłany: 12 Luty 2013, 23:43
|
|
|
Przepraszam jeśli odniosłaś taie wrażenie, ale naprawdę mi zależy i biorę sobie do serca Wasze rady...
Nie znam się na IT tak dobrze jak Wy, dlatego zadaję te wszystkie pytania.
Zaczęło się od pytania o porady natury estetycznej, a im bardziej się zagłębiałem w corela, tym więcej innych poważniejszych problemów się pojawiło.
Ściągnąłem tego hotfixa, ale nie mogę go zainstalować bo jest przeznaczony dla jakiegoś innego programu (Graphics Suite X6.2).
Innymi słowy, czy są jakieś łatki które naprawią problemy:
- operowanie tekstem
- operowanie w tabelkach |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Luty 2013, 00:36
|
|
|
wow,ciut ważą te łatki,dzięki Bogumiło ,a do kolegi to musisz ,wedłóg tego co tam jest napisane na stronie,śćiągnąc wszystko, 2 updatery no i tego hotfixa,i instalować po kolei z 16 na 16.01,potem z 16.01 na 16.02 no i potem tego hotfixa
PS:te poprawki to prawie waża tyle co cały program,lekkie przegięcie moim zdaniem |
|
|
|
 |
|
|