|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel X4-X6 Aero i czarny menu bar |
| Autor |
Wiadomość |
sweng
Bywalec

|
Wysłany: 8 Luty 2013, 08:36 Corel X4-X6 Aero i czarny menu bar
|
|
|
Czy ktoś może wie jak usunąć to brzydactwo ? Nie wiem jaki *** to wymyślił. Najgorsze, że chyba do nich (devsów) nic nie dociera bo jest to paskudztwo od kilku wersji nieedytowalne. Może ktoś zna jakiś myk w aero, żeby to zmienić ? Wiem, że pasek ma normalny kolor przy wyłączonym aero (kompozycja klasyczny windows) ale mi szkoda jego funkcjonalności.
pozdrawiam
s. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Luty 2013, 11:12
|
|
|
| sweng napisał/a: | | mi szkoda jego funkcjonalności |
Jaka funkcjonalność została utracona z powodu zmiany koloru na czarne tło z białymi napisami?
Yyy... Ja mam X6 na W7 z włączonym Aero jedyne co mogę powiedzieć, to że menu bar bardziej odcina się od reszty i zupełnie mi nie przeszkadza, a wręcz pomaga, bo skupiam się na wyciągniętych skrótach na paski narzędzi (które pozostały szare). A tak po prawdzie, to jak często używasz menu? Poza zapisywaniem? Bo jeśli pracujesz na Corelu z odpowiednia ergonomia i szybkością, to albo masz narzędzia wyciągnięte "pod rękę" albo używasz skrótów klawiszowych.
Tak czy inaczej to kwestia gustu, co się komu podoba. Producent zdecydował, że będzie czarny pasek i tak zrobił. Mógł też różowy - kto mu broni? |
|
|
|
 |
sweng
Bywalec

|
Wysłany: 8 Luty 2013, 12:09
|
|
|
| Shame napisał/a: | | sweng napisał/a: | | mi szkoda jego funkcjonalności |
Jaka funkcjonalność została utracona z powodu zmiany koloru na czarne tło z białymi napisami? |
Za dużo wycięte. Warto odpowiadać na pełne zdania. Mówiłem o funkcjonalności aero.
| Cytat: |
Yyy... Ja mam X6 na W7 z włączonym Aero jedyne co mogę powiedzieć, to że menu bar bardziej odcina się od reszty i zupełnie mi nie przeszkadza, a wręcz pomaga, bo skupiam się na wyciągniętych skrótach na paski narzędzi (które pozostały szare). A tak po prawdzie, to jak często używasz menu? Poza zapisywaniem? Bo jeśli pracujesz na Corelu z odpowiednia ergonomia i szybkością, to albo masz narzędzia wyciągnięte "pod rękę" albo używasz skrótów klawiszowych.
|
I po co to mędrkowanie o ergonomii. Skoro tak o nią dbasz to po cholerę masz czarnego menu bara skoro ci nie potrzebny ? Jeśli nie potrafisz pomóc i widzisz że użytkownik jest nowy na tym forum to musisz błysnąć elokwencją i wiedzą i "zawstydzić młodego" ? Nie udało się.
| Cytat: |
Tak czy inaczej to kwestia gustu, co się komu podoba. Producent zdecydował, że będzie czarny pasek i tak zrobił. Mógł też różowy - kto mu broni? |
No właśnie decyzja producenta. Na windowsie xp wygląda dobrze, na widoku tradycyjnym też. Siódemkę mam od niedawna więc może są jakieś "myki" w aero, żeby to zmienić. Szukam kogoś, kto może wie jak to zmienić. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2013, 12:10
|
|
|
@Shame
Sweng nie pyta co Ci się podoba, tylko jak to zmienić. Ale masz rację. Powinien cieszyć się, że pasek jest czarny, a nie różowy. Bardzo pomocna uwaga. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 8 Luty 2013, 13:11
|
|
|
Boże drogi, jacy ludzie drażliwi. Nie chciałem nikogo zawstydzić, a już na pewno nie autora tematu. W moim poście spytałem się w czym użytkownikowi przeszkadza czarny kolor? Może zrobiłem do na około i niezbyt jasno. Przepraszam.
@Bogumiła - jesteś największą narzekaczką na Corela w historii - pewno zwolennicy AI nie wrzucają mu tle co ty, ale jak ktoś inny nabija się z ograniczeń i kolorystyki narzuconej mu przez producenta, to ciskasz kąśliwą uwagą.
Odpowiadam więc na pierwotne pytanie odnośnie tematu - tryb Aero zmienia wygląd ramki okna i jego specyficzne właściwości, ale jednocześnie zrzeka się jakiejkolwiek kontroli jego (okna) zawartością. Powoduje to, że jeśli nie został przez producenta aplikacji dorzucony menadżer skórek, to niczego nie da się zmienić. Dla odmiany, jak wspomniał sweng, przy wyglądzie Classic wszystko wygląda po staremu, bo zagłębiając się w ustawienia zaawansowane wyglądu można dostosować praktycznie każdy element (kto pamięta jeszcze Windowsy 98 lub ME, a nawet XP w Classicu temu się łezka w oku kręci). Reasumując: trzeba się niestety przyzwyczaić do czarnego albo zrezygnować z Aero lub też używać Corela w wersji wcześniejszej niż X4 (zapewne sweng to sprawdzał lub miał do czynienia, ale i tak potwierdzę - w X3 na W7 z Aero menu bar jest szary). |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Luty 2013, 15:54
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Boże drogi, @Bogumiła - jesteś największą narzekaczką na Corela w historii - pewno zwolennicy AI nie wrzucają mu tle co ty, ale jak ktoś inny nabija się z ograniczeń i kolorystyki narzuconej mu przez producenta, to ciskasz kąśliwą uwagą. |
To zarzut, czy podziw?
Zostańmy przy temacie. Ciągnąc programy za pasek i puszczając przy krawędzi możemy je ułożyć obok siebie. Dlaczego w ten sposób nie działa układanie góra-dół? Czasem wygodniej jest podzielić okna tak, by podział przebiegał poziomo. Ten sposób układania okien zniknął nawet z menu podręcznego. Zastanawiam się czy nie zacząć na brak tego udogodnienia narzekać. Co radzisz? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|