Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc z corela jeden rysunek do szkoly
Autor Wiadomość
KonY 
Początkujący

Wysłany: 11 Luty 2013, 18:08   Pomoc z corela jeden rysunek do szkoly

Witam prosiłbym o pomoc w wykonaniu rysunku w corelu draw do szkoly, rysunek musi byc recznie wykonany, nie konwertowany! Licze na wasza pomoc. Z gory dzieki. Mam czas do pólnocy, zeby zaliczyc.

screen

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Luty 2013, 18:40   

hym,coś kręcisz proszę pana,jak w corelu,szkoła nie może zmuszać do rysunku wykonanego w konkretnym programie,bym zrozumiał jakby było zadanie w wektorach,ale jesli nauczyciel mówie że ma to być wykonane konkretnie w corelu,to powiem tak niech się goni na szczaw ten nauczyciel
Ostatnio zmieniony przez bidon184 11 Luty 2013, 18:43, w całości zmieniany 1 raz  

KonY 
Początkujący

Wysłany: 11 Luty 2013, 18:43   

Musi byc wykonane w corelu, inaczej parówa w dzienniku, pomoze ktos?

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 11 Luty 2013, 18:55   

Bidon, co Ty za bzdury piszesz?! Jeżeli uczą się Corela, to chyba nie będą egzaminować ze znajomości Illustratora, nie? ;)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Luty 2013, 19:22   

szkoła ma uczyć zasad i zastosowań wektorów,a nie wykonanie tego w konkretnym komercyjnym programie,to gwarantuje solidny przekaz wiedzy ,dla mnie zadanie nauczyvciela ,typu wykonaj to tylko i wyłącznie w corelu,nie dość że nic nie wnosi ,to też zmusza do przemyśleń czy czasami ten nauczyciel nie bierze szmalu za taką praktyke,a to moim zdaniem dyskfalifikuje go do pełnienia tej funkcji,co innego gdyby to było stypendium firmy corel,no to w tedy oki,ale dopóki co z tego co wiem corel takiego stypendium nie ma w planie

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Luty 2013, 19:35   

poćwicz wypełnianie texturą i rysowanie wielokątów

PS. widzimy się na lekcji.

dom.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 287 raz(y) 14.28 KB

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 11 Luty 2013, 19:37   

Niestety to jest odwieczny problem systemu nauczania. Dyrekcja zatwierdza program i do niego muszą się stosować nauczyciele.

Wg mnie w 90% ludzie, którzy uczą się na takich kierunkach, wybrali je, bo musieli skończyć cokolwiek. Pozostałe 10% sama nauczy się tego, co jest im potrzebne w praktyce. Sam jestem m.in. po studium informatycznym i wiem jak to wygląda od podszewki ;) Na 30-osobową grupę było może z 3-4 osoby (łącznie ze mną), które interesowały się zagadnieniami. Pozostali uciekali (to jeszcze były te czasy) przed wojskiem :P
Teraz może nie ma już obowiązkowej służby wojskowej, ale jakąś ponadgimnazjalną szkołę przyda się skończyć. Bez znaczenia, czy się coś z niej wyniesie czy nie... ;) Takie czasy.

s-p-i-n napisał/a:
PS. widzimy się na lekcji.
A to ciekawe... :D

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Luty 2013, 20:53   

niom,ciekawe :-P ,czyżby?????? nawet nie chce o tym mysłeć :-) ,a wracając do tematu,to ja bym nie zadawał zadania domowego,gdzie umieszczona jest tekstura,bo to kazdy w końcu dojdzie,dla mnie ciekawsze było by zrobienie czegoś od początku do końca samemu,stosując podstawy wektorów,a wypełnianie teksturą czy tam jakieś efekty,to bardziej aranżacja niźli sam goły wektor

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Luty 2013, 08:44   

bidon184 napisał/a:
szkoła ma uczyć zasad i zastosowań wektorów,a nie wykonanie tego w konkretnym komercyjnym programie

Co do zasady, to zgoda. Ale wykonanie pracy w konkretnym komercyjnym nie wyklucza nauczenia "zasad i zastosowań" ogólnie. Dodatkowo sytuację komplikuje mizeria finansowa oświaty. Jedynym kryterium wyboru Corela w takich placówkach jest jego cena - niska w wersji edukacyjnej, a dająca w zamian dostęp do narzędzi wektorowych i rastrowych. Ta wartość to ułamek ceny odpowiednika konkurencji.

Odpowiedz do tematu