Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fonty a wersja Corela -który kupić
Autor Wiadomość
TMK
Początkujący

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 17:38   Fonty a wersja Corela -który kupić

Przez kilka lat pracowałam na Corelu 8. teraz po kilkuletniej przewie muszę sobie kupić Corela. Usiłowałam sie dowiedzieć jakie fonty i ile są w poszczególnych wersjach. (projektuje głownie szyldy ,tablice i logotypy, więc korzystam głównie z operacji na krzywych i czcionek, rzadko z clipartów- nigdy druku)
Pytania na grupie grafika i u sprzedawców nic nie dały.
I teraz moje pytania
Czy wersja polska oznacza ze jest więcej fontów z ogonkami? Czy to tylko polskie napisy w menu?
Czy wersje OEM ,SE różznią się ilością rodzajem fontów?
Czy ktoś może powiedzieć ze ta(określona) wersja ma więecej fontów
Czy zawsze fonty są na pierwszej (instalacyjnej ) płytce? Bo wersja SE podobno jest tylko bez książek , ale zawiera jedną płytke...??
Gdyby nie to że niektórzy przysyłają pliki w 12 wystarczyła by mi 8,ale ona już i tak niedostępna.
Mam taki mętlik w głowie co kupić... są jeszcze wersje ze skanerem Corel Elements widziałam 11 i okropnie mi nie podchodzi. Sa wersje sprzedawane jako OEM ale "podobno" dołączona jest wersja fizycznie box
Jeżeli ktoś moze cokolwiek napisać na ten temat to bardzo proszę.
Kazdy najmniejszy skrawek wiedzy będzie doceniony :)
Sprzedawcy twierdzą ze nie wiedzą bo musieliby rozpakować i zainstalować :(
Jestem załamana bo juz 2 miesiąc szukam odpowiedzi i jutro juz muszą kupić...

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 20:55   

Kup upgreade do poprzedniej wersji - migracja z 8-ki na najnowszy X3 to koszt ok. 800-900 zł. Wersji 11. broń Boże, 12. jest ok, a X3. to to samo co 12., tyle że poprawione są jej błędy (przy tej samej cenie praktycznie rzecz biorąc). Polecam v. X3, bo też zajmuję się między innymi reklamą i ta wersja sprawdza sie znakomicie. W pakiecie (bo tak czy owak dostajesz wersję full, nieważne że jest to upgreade) masz masę "polskich" fontów a i stare rzecz jasna też możesz wykorzystywać (o problemach z "ogonkami" ze starszych wersji - które można obejść - pisaliśmy na forum). X3 bardzo dobrze importuje natywe formaty, więc będziesz na bieżąco - zwłaszcza, że Corel bardzo promuje aktualną wersję i podejrzewam, że będzie to pakiet "na lata", tak jak wcześniej było to z v5. i v9.

Tak, "wersja polska" czyli CE zawiera więcej fontów ze znakami diaktrycznymi.
Corel Elements sobie podaruj - to wersja "demo" że tak napiszę, pozbawiona (na przykład) możliwości eksportu lub druku.
Nie miałem do czynienia z OEM, ale według prawideł rynku to wersja pozbawiona możliwości "normalnej" instalacji oraz dodatków.
Fonty są zazwyczaj na 3-ciej płytce (1. to instalator, 2. cliparty/paterny/zdjęcie itp., 3. fonty/tekstury itp., 4. bonus i reklamy/dema).
Generalnie: jakąkolwiek wersję (oprócz "Elements") byś nie kupiła, to prawdopodobnie będzie to wersja pełna. Zawsze też pytaj o promocje, bo zawsze jest jakaś. Na support (głównie przez internet) Corela nie licz za bardzo - to tak przy okazji. Przez ostatnie kilka lat wysłałem kilka maili z zapytaniem - nie dostałem nigdy nawet potwierdzenia otrzymania wiadomości, nie mówiąc juz o pomocy, chociaż ankiety z Corela na mój mail przychodzą bez problemu...

Powodzenia!

Odpowiedz do tematu