|
gdzie drukować karty do gry? |
| Autor |
Wiadomość |
galaqxus
Początkujący

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 16:18 gdzie drukować karty do gry?
|
|
|
Witam
Mam zrobiony w draw schemat talii do gry własnego pomysłu, tylko nie wiem gdzie wydrukować żeby były na tym samym albo podobnym papierze jak normalne karty w technice wektorowej
z góry dziękuje |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 17:42
|
|
|
| chyba bardziej w tej materii doradzą Ci na forum gry-planszowe.pl |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 18:50
|
|
|
| Daj plik do drukarni cyfrowej - najlepiej takiej, gdzie od razu foliują lub laminują (polecam folię matową na awers i błyszczącą na rewers). Pewnie też mają rożkarkę, jeżeli nie to za kilka/kilkanaście złotych kupisz sobie taką w sklepie ze sprzętem biurowym i sam pozaokrąglasz rogi. Drukuj na dobrym kartonie satynowanym, nie na kredzie. |
|
|
|
 |
galaqxus
Początkujący

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 20:10
|
|
|
| dzięki za pomoc, co to znaczy dobry papier satynowany? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
|
|
|
 |
galaqxus
Początkujący

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 20:54
|
|
|
| a który wziąć typ 280g czy więcej? |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 22:09
|
|
|
| Maksymalnie 300g bo taka jest "standardowa" gramatura satyny. Folia nie pogrubia papieru, ale dodaje mu gramatury i trochę usztywnia. Warto też zapytać w takiej firmie o rodzaj papieru - powinni doradzić. U mnie przykładowo maksymalna gramatura na jakiej drukuję to kreda i satyna 350g, ale niektóre kartony mimo niższej gramatury są sztywniejsze (nawet takie 270g) - testowałem nawet kiedyś preszpan 0,4 mm (tynk można tym skrobać :D) który mi przechodził przez maszynę, ale nie włożyłbym go kolejny raz ;). Jeżeli nie masz ograniczenia finansowego, istnieją też specjalne papiery syntetyczne, które po utrwaleniu nabierają bardzo wysokiej sztywności - tyle, że rzadko kto takie ma bo nie kupuje się ich na arkusze, ale na ryzy - a taka potrafi kosztować nawet parę tysięcy, więc zaleganie jej na półce w magazynie nie jest efektywne... |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 22:45
|
|
|
| Galaxus, nie rób tego sam - daj to do wytwórni kart do gry. Jeśli chcesz mieć talię kart własnego projektu, daj to zrobić komuś, kto się na tym zna. Wklep w Google "wytwórnia kart do gry" i podzwoń do wybranych wytwórni... |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 23:03
|
|
|
Ja dodam tylko, że cały czas myślę o jakichś pojedynczych taliach - jeżeli to ma być produkt komercyjny to oczywiście Trurl najsensowniej podsumował ten wątek |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 23:08
|
|
|
| Nawet, jeśli to będzie jedna talia (ot, np. na prezent), warto to zlecić zawodowcowi... |
|
|
|
 |
galaqxus
Początkujący

|
Wysłany: 6 Grudzień 2012, 15:47
|
|
|
| Trurl, sprawdzałem na zagranicznej stronie artcow.com ale tam można tylko obrazy pikselowe dawać:/ |
|
|
|
 |
post_lele
Początkujący

|
Wysłany: 11 Luty 2013, 10:31
|
|
|
ja polecam to wysłać chłopakom z drukarni internetowej advertart
www.advertart.pl |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 11 Luty 2013, 13:50
|
|
|
papier satynowany NIE jest papierem błyszczącym
Gramatura 280 to zdecydowanie za malo na karty. Minimum 350g, jesli mowimy o papierze, a nie plastiku. Polecane tutaj ręczne zaokrąglacze narożnikow mogą się przydać do max 1-2 talii. Nie są dokladne i przy wiekszej ilości spuchną Ci paluszki
Poza "normalnym" drukiem, takie karty mozna tez zrobic sublimacją. Można dostac gotowe, zaokraglone kartoniki, na których tylko robimy nadruk. |
|
|
|
 |
pcdamian
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2012 Posty: 51 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 14:35
|
|
|
| nie raz drukowaliśmy karty, najlepiej się sprawdzają na kartonie obustronnie powlekanym o podwyższonej sztywności Trucard 300g/m^2, + laminowanie błysk lub mat, tutaj kwestia gustu, mogę to druknąć na cyfrze. Narożniki zaokrąglone lub nie, dla mnie obojętnie, nie ma to wpływu na cenę. Jeśli chcesz sztywniejsze karty możemy też wydrukować na kredzie 700g (grubość jak od karty kredytowej) również dwustronnie laminowana, ceny musiałbym skalkulować, potrzebowałbym nakład tych kart :) Generalnie specjalizujemy sie w druku niskonakładowym, więc polecam. |
|
|
|
 |
|
|