|
Przewijanie |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 21 Luty 2013, 14:32 Przewijanie
|
|
|
| Czy mogę jakoś przyspieszyć przewijanie strony za pomocą kombinacji CTRL/ALT + SCROLL myszki? Nie chce mi się jej 13x dotykać by zjechać na dół. Da się to gdzieś ustawić w programie? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Luty 2013, 15:15
|
|
|
| Narzędzia-Opcje-Obszar Roboczy-Ekran-Działanie domyślne kółka myszy i zaznacz przewiń |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Luty 2013, 22:34
|
|
|
Myślę, że to bardziej w Windowsie i ustawieniach gryzonia trzeba szukać.
Nie mam jak przeprowadzić eksperymentów bo mysz zdechła dawno temu i jakoś nie czuję zupełnie potrzeby żeby kupować nową
Szybciej będzie jak wciśniesz F4 wyświetla wszystko co jest w dokumencie, Z (zoom) i zaznaczysz co chcesz obejrzeć. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21 Luty 2013, 23:59
|
|
|
Zgadzam się z chezare. Nie pamiętam, czy w przeciągu ładnych paru lat kiedykolwiek użyłem scrollowania myszą ekranu w Corelu. Zazwyczaj robię jak chaz powiedział: F4, zeby zobaczyć wszystko, tylko potem robię F2, żeby użyć "jednorazowego przybliżenia", które na okres 1 kliknięcia jest lupą, po czym wraca do narzędzia jakie miałeś przed chwilą Opcja nie do przecenienia.
Ale jeśli bardzo chcesz scrollować, to faktycznie powino to być raczej związane z ustawieniami Windy, niż samego Corela. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Luty 2013, 00:07
|
|
|
no przecież w corelu można to zmienić na stałe,napisałem jak,chyba że ja nie kumam znowu o co chodzi |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22 Luty 2013, 01:50
|
|
|
Bidon, chyba niestety nie bardzo chwyciłeś temat.
| F-Głowy napisał/a: | | Czy mogę jakoś przyspieszyć przewijanie strony |
F pyta o mozliwość zmiany czułości tego przewijania - ile linii na jeden scroll, jak w ustawieniach myszy w Widowsie, jak tutaj
 |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 22 Luty 2013, 08:36
|
|
|
Bidon, kolega F przewija tylko lubi szybciej przewijać
Jak już mówimy o F2, to zaznaczenie obiektu i wciśnięcie F2 z shiftem powiększa tak żeby ekran wypełniał zaznaczony obiekt. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 22 Luty 2013, 08:50
|
|
|
| W Windowsie odpada bo tam jest DOBRZE. Tylko w Corelu działą scroll slamazarnie więc tylko w nim to potrzebuje zmienić |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 22 Luty 2013, 08:57
|
|
|
To masz F kłopot bo w Corelu tego raczej nie znajdziesz. Może się mylę bo nigdy nie próbowałem tego zmieniać ale i nigdy nie przewijałem ekranu Corela myszą, ale moim zdaniem tego się nie da zrobić.
Niektóre sterowniki urządzeń pozwalają zapisywać profile urządzenia dla określonego programu, nie wiem czy są myszy które tak mają?
Dla tabletu mogę tak zrobić. Robię to w ustawieniach urządzenia i mogę zapomnieć, że to zrobiłem, bo sterowniki same dopasowują się do programu w którym są wykorzystywane.
Podaliśmy Ci tutaj parę sposobów na nawigację po Corelu i ja bym się tego trzymał.
Żadna mysz obojętnie jak by nie była ustawiona nie jest szybsza od paru wciśnięć klawiszy. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 24 Luty 2013, 02:03
|
|
|
| Z tabletem to ja mam osobny problem. Dzieli mi go na 2 monitory. A maluję na jednym, więc w zasadzie zostałem okrojony aż o POŁOWĘ tabletu (tylko na połówce mogę rysować + okno programu, a więc jeszcze mniej miejsca). |
|
|
|
 |
|
|