Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
prostokąt i inne elementy
Autor Wiadomość
timeshift 
Fachowiec

Wysłany: 1 Marzec 2013, 11:42   prostokąt i inne elementy

Siemka

jak się rysuje prostokąt i zmienia w nim kolory proszę o pomoc

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 1 Marzec 2013, 11:47   

:shock:

W jaki sposób masz na tym forum aż tyle postów, a nie umiesz rysować prostokątów?!

Polecam instrukcje ze strony głównej, czyli: http://corel.wodip.opole.pl/

Masz tam Rysowanie prostych obiektów i niżej Wybieranie kolorów

W skrócie mogę napisać, że prostokąt rysuje się klikając w narzędzie Prostokąt, a kolor zmienia się w nim klikając w kolor.

Albo ja nie rozumiem tak prostego pytania, albo jest jakieś mega podchwytliwe, albo to są po prostu jakieś jaja :poklon

timeshift 
Fachowiec

Wysłany: 1 Marzec 2013, 11:55   

narysowałem sobie prostokąt z zaokrąglonymi rogami, jak zrobić przezroczystość - prostokąt jest koloru pomaranczowego.

pcdamian 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 1 Marzec 2013, 12:22   

Jak by był koloru niebieskiego było by łatwiej... :)

klikasz na prostokąt, wybierasz opcję przeźroczystość z paska po stronie lewej (opcja ta jest tam gdzie metamorfoza, cienie itp).

timeshift 
Fachowiec

Wysłany: 1 Marzec 2013, 12:31   

pcdamian napisał/a:

klikasz na prostokąt, wybierasz opcję przeźroczystość z paska po stronie lewej (opcja ta jest tam gdzie metamorfoza, cienie itp).

mam przezroczystość zmieniłem kolor na szary sćiekawości i nic się niedzije

s-p-i-n 

Wysłany: 1 Marzec 2013, 12:39   

timeshift napisał/a:
pcdamian napisał/a:

mam przezroczystość zmieniłem kolor na szary sćiekawości i nic się niedzije

weź poczytaj najpierw http://corel.wodip.opole.pl/ i nie zadawaj pytania za każdym wykonanym przez Ciebie ruchem myszką w Corelu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 1 Marzec 2013, 14:19   

Żeby zmiany odniosły skutek należy zrestartować komputer. To standardowe postępowanie przy pracy w środowisku Windows.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 1 Marzec 2013, 14:34   

proponuje założyć osobną zakłądkę na forum "podstawy - jestem zielony" :]

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 1 Marzec 2013, 15:29   

Proponuję pierwszy post w nowej zakładce poświęcić opisowi jak korzystać z pomocy programu i wyszukiwarki na forum.

chezare 

Wysłany: 1 Marzec 2013, 20:46   

Najszybciej narysujesz prostokąt klikając 2x w narzędzie które tak się nazywa :-)
Ludzie, jak się człowiek pyta, to mu napiszcie jak, albo dajcie sobie spokój.
Całkiem niedawno też tak mnie się gość pytał i nawet do głowy mi nie przyszło żeby się z tego śmiać. Ma 8 lat.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 1 Marzec 2013, 21:08   

Ja też uważam, że należy odpowiadać. Ale także szanować innych i ich czas. Podstawowych podstaw naprawdę można się nauczyć bez angażowania i nadużywania życzliwości użytkowników i tworzenia nowych wątków. Wystarczy forum przejrzeć. A nasz przyjaciel nie jest tak znowu zielony, skoro nie pyta jak Corela zainstalować ani jak uruchomić. Zwróć łaskawie uwagę na ten post. I stopkę.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 1 Marzec 2013, 21:15   

Zwłaszcza, że wczoraj pytał o to jak wkadrować obrazek w prostokąt z zaokrąglonymi rogami, a dziś pyta jak narysować prostokąt :)

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 1 Marzec 2013, 21:49   

Zwłaszcza, że Kolega jest na tym forum od ponad roku, i nastukał przez ten czas bez mała setkę postów...
Wypadałoby przez rok chociaż najbardziej podstawowych podstaw się nauczyć :-)

chezare 

Wysłany: 1 Marzec 2013, 22:47   

Pewnie macie rację, ale na szczęście nie ma tu przymusu pomagania komukolwiek :-)
Może kolega ma krótką pamięć? :-)

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 1 Marzec 2013, 22:58   

chezare, jesteśmy tu po to, by uczyć się od tych, którzy wiedzą więcej i pomagać tym, którzy wiedzą mniej. I chyba wszyscy staramy się pomagać, ja też - jeśli tyko mogę w miarę moich skromnych umiejętności. Ale wiesz jak jest... czasem po prostu witki opadają... :-)

chezare 

Wysłany: 1 Marzec 2013, 23:41   

Jesteśmy tu po to, żeby się czegoś nauczyć, pomaganie jest zajęciem ubocznym. Przynajmniej ja tak tu trafiłem. Może Timeshift robi sobie żarty, ale to może być dobre raz a nie 100? Może mu młodsza siostra dopadła do kompa? :-) Chyba nie, dziewczynki są bystre :-) (to tak na wszelki wypadek żeby ciupagą nie dostać :-) Może ma krótką pamięć?
Może i to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne, używa programu bardzo rzadko i zapomina to co już umiał.
Jeśli chodzi o żarty, to też sobie kiedyś na tym forum na takowy pozwoliłem.
Na pewno widzieliście dziesiątki tapet w stylu "pognieciony papier". Zamieściłem na forum pytanie jak osiągnąć taki efekt. Na tle pogniecionego papieru był pognieciony napis.
Dosyć szybko dostałem odpowiedź jak to zrobić. Nie będę pisał od kogo żeby się nie narazić :-)
Dowcip polegał na tym, że ja wydrukowałem napis, pogniotłem wydrukowaną kartkę bez używania jakiejkolwiek elektroniki i oprogramowania i fotografię tego umieściłem na forum :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Marzec 2013, 00:52   

No i? Co w tym zaskakującego? Przecież to oczywiste, ze nie da się uzyskać pogniecionego papieru nie gniotąc go. Podobnie można osiągnąć efekt podartego, postrzępionego kawałka, na przykład gazety. Często się do takich sztuczek uciekałam, bo było szybciej niż znaleźć to w Corelu. A spytać nie było kogo, czy to w ogóle możliwe. Te efekty, które znalazłam były marniutkie nader. Poza tym zapytać o efekt wcale nie oczywisty i przysparzający trudności nawet zaawansowanym użytkownikom to co innego niż pytać jak narysować prostokąt i siedzieć nad pustą kartką kilka godzin czekając na odpowiedź.

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 06:09   

Co ja Ci takiego Bogumiło zrobiłem, że mnie prześladujesz? :-)
Pogniecionego papieru bez jego pogniecenia uzyskać się nie da, ale obrazek pogniecionego papieru bez jego gniecenia jak najbardziej.

Nie badałem tego obrazka pod mikroskopem i zadaję pytanie, czy to jest fotografia, skan czy może komputerowy efekt, który prawdziwego papieru na oczy nie widział?
Ja na takie pytanie odpowiedzieć nie umiem.
Ten, który napisał dla mnie przewodnik jak taki efekt uzyskać w Corelu, wie o nim praktycznie wszystko, na pewno więcej niż my wszyscy tutaj razem wzięci :-)
Ktoś kiedyś pytał tutaj jak zrobić efekt wypalonego w drewnie napisu. Nikt mu wtedy nie napisał, bierzesz pirograf i wypalasz :-)
Olej, akwarela czy Corel?

Na poprawienie humoru Mona Lisa
A to podoba mi się jeszcze bardziej choć z żadnym programem nie ma nic wspólnego Bette Davis

Miłego weekendu Bogumiło :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Marzec 2013, 12:20   

A będę Cię prześladować dopóki zamiast filozofować nie zdradzisz jak się robi efekty a) papieru pogniecionego, b) rozdartego. Jak tego nie zdradzisz, to zaczną Ci się śnic po nocach, a wierz mi, to nic przyjemnego. Zwłaszcza, że w senniku napisali: "Blondynkę śnić — nic dobrego nie spotka cię po obudzeniu — spadnie ci na głowę zasłona, a zupa będzie za słona." (Sennik, PWN, wydanie XXVI poprawione, Warszawa 2011, s. 14)

Odpowiedz do tematu