|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Pogrubianie i pochylanie czcionek-w wordzie są w corelu nie |
| Autor |
Wiadomość |
espezh
Początkujący

Wersja CorelDRAW: Dowolna
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 14:24 Pogrubianie i pochylanie czcionek-w wordzie są w corelu nie
|
|
|
Witam,
Mam następujący problem. Spolszczyłem sobie 30 czcionek i nie mogę ich pogrubiać ani pochylać w Corelu (spr na wersjach do x6) zaś w Wordzie elegancko można wszystkie pogrubić czy pochylić. Zainteresowałem się tym jak w corelowskim makrze CalendarCreator okazało się że te czcionki można pogrubiać i pochylać. Tam jest taka prymitywna zmiana czcionek jak w notatnikw w windows i tam są wszystkie opcje nawet pogrubianie z pochyleniem naraz. Niestety przy normalnej edycji tekstu ikonki pogrubienia i pochylenia nie są aktywne.
Jak ustawić takie coś w Corelu?
Mogę też zmienić ustawienia czcionek bo mam program do zaawansowanej ich edycji.
Szukałem odp, ale jakoś nie mogłem znaleźć takiego problemu zarówno na forum jak i Google.
Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 14:35
|
|
|
Czcionka to nie jeden plik, lecz cztery: zwykła, zwykła kursywa, pogrubiona i pogrubiona kursywa. Programy do edycji tekstu same programowo tworzą pogrubienie i pochylenie, jeśli czcionka sama z siebie tych odmian nie posiada. Corel ich nie tworzy. Jeśli czcionka nie ma odmiany pochylonej, to Corel jej nie wyświetli.
Zobacz tutaj. Jest mowa o czcionce Arial Black, która ma kursywę, a mimo to Corel jej nie widzi. |
|
|
|
 |
espezh
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:06
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | Czcionka to nie jeden plik, lecz cztery: zwykła, zwykła kursywa, pogrubiona i pogrubiona kursywa. Programy do edycji tekstu same programowo tworzą pogrubienie i pochylenie, jeśli czcionka sama z siebie tych odmian nie posiada. Corel ich nie tworzy. Jeśli czcionka nie ma odmiany pochylonej, to Corel jej nie wyświetli.
Zobacz tutaj. Jest mowa o czcionce Arial Black, która ma kursywę, a mimo to Corel jej nie widzi. |
To dziwne. Zwłaszcza że w tym samym Corelu jest możliwość wyświetlić taką czcionkę, ale jak zastosuje się zmiany to już wychodzi zwykła...
świeży temat - może ktoś mi napisze jakieś rozwiązanie. dziękuję za pomoc Bogumila |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:18
|
|
|
| Mógłbyś jaśniej? Co znaczy "w tym samym Corelu jest możliwość wyświetlić taką czcionkę"? Taką, to znaczy jaką? Wejdź w Narzędzia, Opcja, Obszar roboczy, Tekst, Czcionki i tam włącz opcję "Pokaz paletę z dostępnymi stylami czcionek obok listy czcionek. Potem rozwiń listę czcionek i zobacz, czy ta czcionka ma kursywę, pogrubienie i pogrubioną kursywę. |
|
|
|
 |
espezh
Początkujący

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:50
|
|
|
Chodzi o to że w tym CalendarWizard można podejrzeć takie czcionki w tym prymitywnym notatnikowym zmieniaczu czcionek, ale gdy zrobimy zastosuj i utworzymy kalendarz z takimi danymi to okazuje się że czcionki są zwykłe.
W sumie na razie okazuje się że zostaje mi ręczne pochylanie i dodawanie konturu w pogrubieniu :) |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:55
|
|
|
| Niekoniecznie. Sprawdź w Corelu która podobna czcionka ma pogrubioną kursywę i tę zastosuj. Odpadnie Ci kupa zupełnie niepotrzebnej roboty. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|