|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
przygptowanie projektu zaproszenia - składane |
| Autor |
Wiadomość |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 12:26 przygptowanie projektu zaproszenia - składane
|
|
|
Kochani, mam do was ogromną prośbę w udzieleniu pomocy takiej ciapie jak ja :(
mam przygpotowac projekt zaproszenia składanego - składającego się z 4 stron. w poziomie w formacie DL... czy moglibyscie mi podpowiedziec jak najlepiej zabrac sie za tego typu przygotowanie? bo nie wiem, jak to z tym cięciem, wiem, ze spady 3mm , ale czy przy składanym zaproszeniu na zgięciu- łączeniu ma byc inaczej? baardzo prosze o pomoc :) |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 13:21
|
|
|
Oj, tutaj zależy czasem od drukarni, w której będziesz to robił - no chyba, że sam będziesz dziergał. Dodatkowo zależy JAK będzie składana? Harmonijka? Na pół i na pół? Okienko?
Tutaj masz link do harmonijki z Durkomat.pl, tutaj link do na pół i na pół z Chroma.pl. Masz tam wymiary itp. Ale po prawdzie, to zwyczajnie wyjdź od formatu DL czyli 99x210 i każde skrzydełko, które ma być zamykane "wewnątrz" zmniejsz po szerokości o 1,5-2mm, czyli "okładki" będą miały format 99x210, a wewnętrzne 97x210. Oczywiście, jeśli pasuje ci harmonijka, to wtedy wszystkie będą miały 99x210.
W skrócie - poszperaj po drukarniach internetowych i zobacz ich linki do "jak przygotować" w dziale ulotek składanych. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 15:44
|
|
|
Kajdo, zrób tak:
1. Zadaj w Corelu dwie strony (Page1 i Page2) o wymiarach 2DL, tzn. jeśli format DL=210×99 mm, to Ty zadajesz stronę o wymiarach 420×99.
2. Daj prowadnice na krawędziach strony (tak będzie cięte zaproszenie) oraz pionową przez środek strony - tu będzie big.
3. Na Page1 robisz strony 1 i 4 zaproszenia, a na Page 2 - strony 2 i 3.
4. Pamiętaj o wyciągnięciu spadów (daj spady po 5 mm).
5 Praca musi być w CMYKu! Mogą też być odcianie szarości, jeśli zaproszenie drukowane jest jednym kolorem i ew. Pantony, jeśli to potrzebne.
6. Daj sznyty w miejscach bigu (nie jest to konieczne, jeśli dobrze opiszesz pracę wraz z wymiarowaniem).
7. Zrób pdf z obu stron w formacie brutto (a więc pamiętaj o spadach pięciomilimetrowych, dając w ustawieniach pdf Bleed Limit = 5 mm). Na wszelki wypadek daj sznyty (Printer's marks w ustawieniach pdf). Jeśli drukarnia nie będzie potrzebować sznytów, to je sobie usunie.
Jeśli chcesz, mogę obejrzeć Twoją pracę i powiedzieć, czy dobrze ją przygotowałaś. Podeślij mi ją na d2o@o2.pl, pamiętając o fontach - wykonaj akcję File/Collect for Output.
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 07:21
|
|
|
Heh, ależ pomyliłem Zrozumiałem, że mają być 4 skrzydełka, a nie że 4 strony - zwyczajna otwierana jak książeczka. Przepraszam za zamieszanie - uznajcie mój post za niebyły.
Trurl jak zwykle ekspercko |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|