|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Problem z RAW (konkretnie NEF) |
Autor |
Wiadomość |
michalt001
Początkujący
Wersja CorelDRAW: Paint Shop Pro X2
|
Wysłany: 3 Styczeń 2013, 10:14 Problem z RAW (konkretnie NEF)
|
|
|
Witam
Opisywane przeze mnie problem zabrzmi chyba dość dziwnie. Przynajmniej dla mnie to dziwne, kompletnie tego nie rozumiem.
Otóż po otwarciu NEFu jest niesamowicie, ale naprawdę niesamowicie zaszumiony na kolorowo. I ogólnie jakiś taki za jasny się wydaje, ale to drugie to może takie moje wrażenie tylko.
Jedyne wyjście dla mnie na razie to otworzyć w Nikon Capture NX2 (tam otwiera się bez problemu) NEFa, zapisać jako jpg i dalszą obróbkę dopiero na jpg uskuteczniać w Paint Shopie...
Miał ktoś może podobny problem? Może jakiejś wtyczki mi brakuje?
Pozdrawiam, wszystkiego dobrego w nowym roku :)
Michał |
|
|
|
|
adem9438
Początkujący
|
Wysłany: 23 Listopad 2013, 05:45
|
|
|
Trochę samolubnie, ale chciałbym poprosić o jeszcze jedną przysługę: |
|
|
|
|
Artur Miernik
Pomógł: 49 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 23 Listopad 2013, 07:20
|
|
|
Spotkałem się z problemem Michała T. Dotyczy on czytników surówek — zarówno corelowych, jak i adobowych w zetknięciu z tylko niektórymi plikami. Sam miałem taki kłopot tylko z jedną surówką spośród kilkuset z Pentaxa K-cośTam. Rzecz rozwiązałem podobnie — otwierając dziwną surówkę w darmowym IrfanView i zapisując bezstratnie do TIFF.
Jeśli problem dotyczy wszystkich zdjęć z danego aparatu, to trzeba sprawdzić, czy jest na liście obsługiwanego sprzętu przed dany czytnik RAW-ów. Jeśli nie — czekać na aktualizację, albo…
Możliwe, że takie surówki otworzą inne programy, np. Aperture, Zoner itp.
-----------
Adem9438 wrócił do Pakistanu przed ukończeniem postu. Szkoda. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|