Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór prędkości Internetu
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 05:56   Wybór prędkości Internetu

W trakcie eksportu pliku (np. JPG) dostajemy okno opcji do wyboru. I na dole mamy takie coś:

Ktoś mi wyjaśni co to i po co to? Rozumiem, jakby od wyboru tych presetów jakość i waga pliku się polepszała. Czyli jak wybieram szybkie łącze to obrazek zachowuje najlepszą jakość i dużo waży, a jak wybieram kijowate łącze to obrazek zapisze się z gorszą jakością a mniejszą wagą. By szybciej go wysłać mailem - chyba to by miało sens, skoro program nas pyta o szybkość łącza. Ale, ale... po wybraniu tych opcji NIC NAM SIĘ NIE ZMIENIA w obrazku. Jakość i inne wartości zostają takie same.

No to czemu to ma służyć?

chezare 

Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 06:31   

Bo to jest tylko informacja, to co ma się zmieniać?
To Ty masz rozum a nie program i sam musisz zdecydować do czego ten jpg ma służyć i czy ma się szybciej wyświetlać czy ma mieć lepszą jakość.
Nie mam X5 i nie bardzo wiem o co chodzi, ale kombinuję, że z tą informacją powiązana jest inna ile czasu zajmie wyświetlenie grafiki przy konkretnej szybkości połączenia?

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 06:58   

No ale właśnie nie zauważyłem, aby coś się od tego zmieniło w opcjach wyżej.
I nie rozumiem odpowiedzi, że jest to tylko informacja. Przecież widzisz, że jest to pole z wyborem.
A wybiera się zawsze ku czemuś lub po coś.

chezare 

Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 07:45   

Może wybiera się po to żeby dostać inną informację? :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 13:30   

F - wybiera się po to, żeby dostać info o szacowanym czasie pobierania (opóźnieniu wyświetlania) obrazka w necie. Screen poniżej:

A pole jest z wyborem, bo ta wartość (szacowany czas) zmienia się zależnie od tego co wybierzesz. Mam wrażenie, że to raczej anachronizm z czasów, kiedy modemy pikały i wybierały połączenie przez telefon z zawrotną prędkością 56k ;-) Teraz prawie każdy ma net liczony w mega, więc jeśli to nie grafiki na cały ekran (1900x1600) to właściwie bez znaczenia.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 6 Kwiecień 2013, 06:35   

No tak, ale to jest informacja na zasadzie takiej żę nie zmienia nic w jakości pliku a tylko informuje nas w ile sekund NA JAKIM ŁĄCZU odbiorcy się wyświetli obraz? JEśli tak to jest to głupota.

Odpowiedz do tematu