Wybór prędkości Internetu |
Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"
Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 05:56 Wybór prędkości Internetu
|
|
|
W trakcie eksportu pliku (np. JPG) dostajemy okno opcji do wyboru. I na dole mamy takie coś:
Ktoś mi wyjaśni co to i po co to? Rozumiem, jakby od wyboru tych presetów jakość i waga pliku się polepszała. Czyli jak wybieram szybkie łącze to obrazek zachowuje najlepszą jakość i dużo waży, a jak wybieram kijowate łącze to obrazek zapisze się z gorszą jakością a mniejszą wagą. By szybciej go wysłać mailem - chyba to by miało sens, skoro program nas pyta o szybkość łącza. Ale, ale... po wybraniu tych opcji NIC NAM SIĘ NIE ZMIENIA w obrazku. Jakość i inne wartości zostają takie same.
No to czemu to ma służyć? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 06:31
|
|
|
Bo to jest tylko informacja, to co ma się zmieniać?
To Ty masz rozum a nie program i sam musisz zdecydować do czego ten jpg ma służyć i czy ma się szybciej wyświetlać czy ma mieć lepszą jakość.
Nie mam X5 i nie bardzo wiem o co chodzi, ale kombinuję, że z tą informacją powiązana jest inna ile czasu zajmie wyświetlenie grafiki przy konkretnej szybkości połączenia? |
|
|
|
|
F-Głowy
|
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 06:58
|
|
|
No ale właśnie nie zauważyłem, aby coś się od tego zmieniło w opcjach wyżej.
I nie rozumiem odpowiedzi, że jest to tylko informacja. Przecież widzisz, że jest to pole z wyborem.
A wybiera się zawsze ku czemuś lub po coś. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 07:45
|
|
|
Może wybiera się po to żeby dostać inną informację? |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2 Kwiecień 2013, 13:30
|
|
|
F - wybiera się po to, żeby dostać info o szacowanym czasie pobierania (opóźnieniu wyświetlania) obrazka w necie. Screen poniżej:
A pole jest z wyborem, bo ta wartość (szacowany czas) zmienia się zależnie od tego co wybierzesz. Mam wrażenie, że to raczej anachronizm z czasów, kiedy modemy pikały i wybierały połączenie przez telefon z zawrotną prędkością 56k Teraz prawie każdy ma net liczony w mega, więc jeśli to nie grafiki na cały ekran (1900x1600) to właściwie bez znaczenia. |
|
|
|
|
F-Głowy
|
Wysłany: 6 Kwiecień 2013, 06:35
|
|
|
No tak, ale to jest informacja na zasadzie takiej żę nie zmienia nic w jakości pliku a tylko informuje nas w ile sekund NA JAKIM ŁĄCZU odbiorcy się wyświetli obraz? JEśli tak to jest to głupota. |
|
|
|
|
|