Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedostępne PP z CD przez "Edytuj mapę bitową"
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
  Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 11:45   Niedostępne PP z CD przez "Edytuj mapę bitową"

Drodzy koledzy i koleżanki.

Problem z tematu - mam NIEAKTYWNĄ (wyszarzoną) opcję - tak z menu, jak i skrót na pasku narzędzi - edycję mapy bitowej. Mogę bez przeszkód zamieniać obiekty na bitmapy, mogę nawet używać wszystkich efektów dostępnych z poziomu CD (rozmazywanie i inne pierdołki) ale edytować obraz tak, by włączył mi się PP, to nie mogę.

Zdarzyło się Wam coś takiego?

Nie wiem, czy to akurat była przyczyna, bo nie zaobserwowałem tego bezpośrednio (jakoś nie miałem wtedy bitmap do obróbki), ale kilka dni temu zainstalowałem Corela X6.1 DEMO (mam X3). Odinstalowałem demo i nadal nic. Odpaliłem CD z F8 i nadal to samo. W tym czasie również bywały jakieś update'y Windy, ale tez mogłem przegapić, jeśli to była przyczyna (chociaż wątpię, bo pewnie ktoś by podniósł larum na forum)

Oczywiście możecie wyeliminować trywialne błędy typu zablokowany obraz, obiekty OLE, dziwne formaty itp. bo próbowałem wszystkiego na różne strony.

Czy mogło się zerwać powiązanie między CD, a PP w rejestrze albo coś w ten deseń? Bo to przyszło mi do głowy jako pierwsze. Może demo CD X6 podczas instalowania wykazało, że nie ma razem z nim PP X6 i tak zarejestrowało produkt na kompie. I teraz X3 też nie ma? To mało prawdopodobne, bo wpisy w rejestrze chyba wskazują na konkretne wersje (można mieć przecież kilka Coreli na kompie na raz i jakoś się nie gryzą).

Jeśli ktoś miał coś takiego, to dajcie znać ;-)

s-p-i-n 

Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 15:54   

Sprawdz w opcjach folderow>tytpt plików czy masz do CPT przypisany program CorelPP

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 07:32   

s-p-i-n, okazało się, że istotnie, skojarzenie CPT z PP zostało wyzerowane. Jednak po wybraniu PP jako programu domyślnego niczego nie zmieniło - nadal nie można było go odpalić z CD. Twoja sugestia jednak naprowadziła mnie na dobry trop i w opcjach PP >> Narzędzia > Opcje > Globalne > Filtry > Skojarz jest lista rozszerzeń i tam CPT nie był zaznaczony. Po jego zaznaczeniu i zatwierdzeniu zmian wszystko wróciło do normy :poklon Jak widać, Corel za nic ma sobie ustawienia Windowsa :mrgreen: i mocno trzyma się swoich wewnętrznych ustaleń ;-) Dzięki za pomoc.

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 09:25   

To akurat byłaby druga rzecz do sprawdzenia, którą bym Ci polecił :) Bo są przypadki, że tu w PP wszystko w porządku a właśnie w Windowsie brak skojarzenia pliku z programem... ale i tak wszystkiemu winny X6.

Odpowiedz do tematu