Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zmienić domyślną czcionkę -program nie zapamiętuje zmian
Autor Wiadomość
Karolina 
Doradca
Karolina

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 22 Styczeń 2011, 12:29   Jak zmienić domyślną czcionkę -program nie zapamiętuje zmian

Witajcie

Mam taki problem(dosyć denerwujący):

dostałam plik od klienta przygotowany w Corelu i od tego momentu pozmieniało mi się kilka moich ustawień:

-zmieniła mi się domyślna czcionka i nie mogę jej zmienić na inną, zmiana w opcjach na poprzednią nic nie daje, po zapisaniu zmian i zamknięciu programu czcionka powraca do tej "niechcianej"
-rysowany kształt np. prostokąt lub okrąg nie ma konturu, wcześniej miałam ustawiony na kontur włosowy i kolor czarny - zmiana w ustawieniach też nic nie daje

Nie chciałbym robić F8 bo mam dosyć sporo ustawień swoich i wszystko będę musiała od nowa ustawiać, może ktoś wie jak to zmienić na stałe?

Karolina

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 22 Styczeń 2011, 14:32   

Może osadź czcionki w pliku. Osadzanie czcionek zapewnia dostępność wszystkich czcionek użytych na rysunku po otwarciu go innym komputerze. Po osadzaniu czcionek nie jest wymagane zastępowanie czcionek, a rysunek jest wyświetlany i drukowany w taki sam sposób na wszystkich komputerach.
Aby osadzić czcionki w pliku:
Kliknij kolejno Plik/Zapisz jako.
Kliknij przycisk Opcje.
Zaznacz pole wyboru Osadź czcionki używając TrueDoc.
Kliknij przycisk Zapisz.

W pliku są osadzane tylko znaki użyte na rysunku.

To skopiowałem z helpa (mam polskiego Corela 12). Jeśli to nie to, daj znać, to pomyślę...

Karolina 
Doradca
Karolina

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 10:59   

Dzięki za odpowiedź ale to nie oto mi chodziło.

Może wyjaśnię jeszcze inaczej:

otwieram nowy dokument, klikam narzędzie tekstu i chcę coś napisać, klikam na stronę i jako domyślną czcionkę mam teraz ustawioną AvantGarde wielkość 24 pt a chcę mieć zwykłego Ariala(tak się już przyzwyczaiłam) więc wchodzę w narzędzia->opcje->dokument->style tu zmieniam na Arial i do tego wielkość czcionki na 12 pt, zapisuje zmiany, wracam do pisania i jest wszystko pięknie - domyślna czcionka to Arial z wybraną wielkością. Zamykam program, otwieram ponownie i co? i znowu czcionka domyślna to AvantGarda i wielkość 24 punkty.

To samo jest z konturem, też bym chciała zmienić żeby był czarny i grubość włosowy więc klikam prawym przyciskiem myszy w palecie kolorów na czarny, pokazuje się info że nastąpi zmiana właściwości konturu przy tworzeniu nowych obiektów, więc klikam o.k., rysuję jest dobrze, zamykam i otwieram ponownie i znowu nie mam konturu...

Wie ktoś jak to pozmieniać na stałe bez F8? Corel wersja 12

Karolina

chezare 

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 11:49   

Przeprowadziłem eksperyment z resetem ustawień (F8).
Domyślna czcionka dla tekstu ozdobnego to Arial 24pkt, dla akapitowego też Arial 12pkt.
Zmiana w opcjach i stylach nic nie zmienia, po uruchomieniu (zmieniłem 24 na 12pkt) znowu jest 24pkt.
Edit
Karolina, już wiem jak to zrobić, tylko muszę sobie wszystko usystematyzować, bo nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd. Niedługo pozbędziesz się swojego kłopotu :)
Ostatnio zmieniony przez chezare 23 Styczeń 2011, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 11:53   

Hmm... Zrób więc tak:
1. Skopiuj gdzieś folder Users/Ty/AppData/Roaming/Corel/ (jeśli masz Win Vista lub Win7), albo Documents and Settings/Ty/Dane Aplikacji/Corel (jeśli masz WinXP)
2. F8.
A jak nie pomoże, to reinstalka Corela, A potem wgraj z powrotem skopiowane foldery...
Mnie też się pieprzy "dwunastka". Zniknęła mi np. paleta kolorów i za nic nie mogę jej przywrócić na stałe. Za każdym razem muszę ją wywoływać. Jeszcze nie reinstaluję Corela, bo mam w planie reinstalkę systemu, a to duża robota...

chezare 

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:24   

Trurl ja już wykombinowałem jak sobie poradzić z tymi fontami (stylami), tylko że robiłem parę eksperymentów i teraz muszę ustalić co jest istotne, a co nie.
W robocie mam 12 i jak mi wcięło paletę kolorów, to F8 pomogło.

chezare 

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:42   

Już wiem jak zmienić domyślny font dla dokumentu.
Kasuję to co poprzednio napisałem, żeby nie robić śmietnika.
Narzędzia-Opcje-Dokument-Styl
Tutaj zmieniamy parametry na takie jakie chcemy.
Wybieramy na liście z lewej strony Dokument i zaznaczamy opcję "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów".
I to wsio.
Ostatnio zmieniony przez chezare 23 Styczeń 2011, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

Karolina 
Doradca
Karolina

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:56   

Dzięki chezare, to pomogło, nie widziałam wcześniej tej opcji żeby zaznaczyć jako domyślne dla nowych dokumentów.

Natomiast co do konturu to nie wiem gdzie to zmienić, nie widzę nigdzie w opcjach punktu dotyczącego konturu. Jedyne co robię to bezpośrednio w obszarze rysowania zmieniam kolor na czarny poprzez ppm i z palety wybieram kolor.

Karolina

chezare 

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:58   

Dokładnie w tym samym miejscu - style-domyślna grafika
Pozdrawiam

Karolina 
Doradca
Karolina

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 13:02   

No ale w tym samym miejscu to chyba chodzi o kontur tekstu, a ja chcę tekst bez konturu a żeby kształty tak jak prostokąt czy okrąg miały kontur

A sorki, już widzę, nie doczytałam że teraz w grafikę mam wejść :oops:

Ale dzięki, problem rozwiązany

Oczywiście po plusiku dla Was chłopaki

Pozdrawiam
Karolina
Ostatnio zmieniony przez Karolina 23 Styczeń 2011, 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 13:52   

Muszę Ci powiedzieć, że nigdy się w to nie zagłębiałem, bo nie widziałem większego kłopotu w jednym "kliknięciu" i wpisaniu dwóch cyfr, ale teraz widzę, że z tych badań mogę mieć pożytek, ot choćby taki, że sobie zmienię sposób wypunktowania list :)
Tak przy okazji na tej liście stylów może być znacznie więcej pozycji. Wystarczy Ctrl+F5 żeby wyświetliło się okienko z dostępnymi stylami. Wyświetlamy menu kontekstowe (prawy klawisz gryzonia), wybieramy nowy i wpisujemy nazwę nowego stylu. Od tej pory jak wejdziemy w narzędzia-opcje-dokument-styl, to na liście będzie nasz nowy styl, który możemy edytować w opisany we wcześniejszym poście sposób. Teraz wystarczy wcisnąć wspomniane Ctrl+F5 żeby jednym "kliknięciem" zmienić opcje dla grafiki czy tekstu.

Karolina 
Doradca
Karolina

Wysłany: 23 Styczeń 2011, 13:58   

No to fajnie, że się niejako przyczyniłam do nowych odkryć :lol: , też się nigdy w to nie bawiłam ale może w wolnej chwili popatrzę sobie też na to.

Karolina

fajek
Bywalec

Wersja CorelDRAW: v.12
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 10:45   

chezare napisał/a:
Już wiem jak zmienić domyślny font dla dokumentu.
Kasuję to co poprzednio napisałem, żeby nie robić śmietnika.
Narzędzia-Opcje-Dokument-Styl
Tutaj zmieniamy parametry na takie jakie chcemy.
Wybieramy na liście z lewej strony Dokument i zaznaczamy opcję "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów".
I to wsio.

Witam wszystkich,
Zastosowałem się do powyższych wskazówek jednak po uruchomieniu ponownym Corela problem się pojawia, nawet F8 nie pomogło. Czy to jest wina felernej wersji 12?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 11:07   

Jeśli ten problem występuje, to ustawienie domyślnej czcionki jest stosunkowo proste. Mam pod ręką X3 (w domu jeszcze X6) i działa. Wystarczy:
1. W otwartym dokumencie klikamy na narzędzie pisania.
2. NIE KLIKAMY na obszarze roboczym, tylko z pasku narzędzi pisania wybieramy sobie fonta (z rozwijanego menu).
3. W momencie kiedy wybierzemy fonta, rozwijane menu zniknie i pojawi się okno ATRYBUTY TEKSTU i będziemy mieli Tekst Ozdobny i Tekst Akapitowy z checkbox'ami - zaznaczamy co chcemy (najlepiej oba) i OK.
opt 4. Nadal nie klikając nigdzie wybieramy znów z paska opcji pisania (w menu fonta będzie już widnieć już nasz ukochany font) wybieramy sobie inne opcje, takie jak rozmiar, pogrubienie itp. i PRZY KAŻDYM wyborze pojawi się za każdym razem to okienko ATRYBUTY TEKSTU z dwoma typami do zaznaczenia.
WARUNEK - po tych zabiegach trzeba użyć opcji, o której pisał chez "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów". To praktycznie szybki sposób zmiany tego, co opisał chezare. Musi działać ;-)

fajek
Bywalec

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 11:32   

Shame napisał/a:
Jeśli ten problem występuje, to ustawienie domyślnej czcionki jest stosunkowo proste. Mam pod ręką X3 (w domu jeszcze X6) i działa. Wystarczy:
1. W otwartym dokumencie klikamy na narzędzie pisania.
2. NIE KLIKAMY na obszarze roboczym, tylko z pasku narzędzi pisania wybieramy sobie fonta (z rozwijanego menu).
3. W momencie kiedy wybierzemy fonta, rozwijane menu zniknie i pojawi się okno ATRYBUTY TEKSTU i będziemy mieli Tekst Ozdobny i Tekst Akapitowy z checkbox'ami - zaznaczamy co chcemy (najlepiej oba) i OK.
opt 4. Nadal nie klikając nigdzie wybieramy znów z paska opcji pisania (w menu fonta będzie już widnieć już nasz ukochany font) wybieramy sobie inne opcje, takie jak rozmiar, pogrubienie itp. i PRZY KAŻDYM wyborze pojawi się za każdym razem to okienko ATRYBUTY TEKSTU z dwoma typami do zaznaczenia.
WARUNEK - po tych zabiegach trzeba użyć opcji, o której pisał chez "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów". To praktycznie szybki sposób zmiany tego, co opisał chezare. Musi działać ;-)

Shame, zrobiłem dokładnie to o czym napisałeś, zastosowałem opcje do nowo otwartych dokumentów, potwierdziłem OK po czym wszedłem z powrotem w narzędzia->opcje->dokument i pole "Zapisz opcje jako domyślne dla nowych dokumentów" jest znowu odznaczone. :shock:

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 12:34   

Ustaw sobie te czcionki jak pisałem, na koniec wejdź w opcje, zaznacz to "zastosuj dla nowych...." zrób OK, zamknij Corela. Całego, wyłącz. I odpal ponownie, zrób nowy dokument i sprawdź czy zapamiętało te twoje fonty.
Nawet jeśli się udało i masz już jak chciałeś, to po wejściu w opcje, to "zastosuj do nowych..." będzie nieaktywne. Jest, jakby to powiedzieć, jednorazowego użytku, bo inaczej zawsze zapamiętywałby ustawienie danego dokumenty jako domyślne, a przecież raz ustawisz sobie prowadnice i rozmiar tak, a raz inaczej ;-) Dlatego ustawiasz co chcesz, na koniec zaznaczasz to "zastosuj..." oraz pod-opcje, czyli czy prowadnice, style itp., robisz OK i zamykasz wszystko.

fajek
Bywalec

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 12:56   

Działa :poklon Wielkie dzięki!

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 13:04   

A nie jest to przypadkiem wina braku zainstalowanego ChangeClol?
Co było już wielokrotnie opisywane...

fajek
Bywalec

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 13:14   

Cylkop jeśli to do mnie pytanie jest skierowane to raczej nie jest tego wina.

Odpowiedz do tematu