|
Jak zmienić domyślną czcionkę -program nie zapamiętuje zmian |
| Autor |
Wiadomość |
Karolina
Doradca Karolina

Pomogła: 3 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Wrz 2007 Posty: 105 Skąd: łódź
|
Wysłany: 22 Styczeń 2011, 12:29 Jak zmienić domyślną czcionkę -program nie zapamiętuje zmian
|
|
|
Witajcie
Mam taki problem(dosyć denerwujący):
dostałam plik od klienta przygotowany w Corelu i od tego momentu pozmieniało mi się kilka moich ustawień:
-zmieniła mi się domyślna czcionka i nie mogę jej zmienić na inną, zmiana w opcjach na poprzednią nic nie daje, po zapisaniu zmian i zamknięciu programu czcionka powraca do tej "niechcianej"
-rysowany kształt np. prostokąt lub okrąg nie ma konturu, wcześniej miałam ustawiony na kontur włosowy i kolor czarny - zmiana w ustawieniach też nic nie daje
Nie chciałbym robić F8 bo mam dosyć sporo ustawień swoich i wszystko będę musiała od nowa ustawiać, może ktoś wie jak to zmienić na stałe?
Karolina |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22 Styczeń 2011, 14:32
|
|
|
Może osadź czcionki w pliku. Osadzanie czcionek zapewnia dostępność wszystkich czcionek użytych na rysunku po otwarciu go innym komputerze. Po osadzaniu czcionek nie jest wymagane zastępowanie czcionek, a rysunek jest wyświetlany i drukowany w taki sam sposób na wszystkich komputerach.
Aby osadzić czcionki w pliku:
Kliknij kolejno Plik/Zapisz jako.
Kliknij przycisk Opcje.
Zaznacz pole wyboru Osadź czcionki używając TrueDoc.
Kliknij przycisk Zapisz.
W pliku są osadzane tylko znaki użyte na rysunku.
To skopiowałem z helpa (mam polskiego Corela 12). Jeśli to nie to, daj znać, to pomyślę... |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 10:59
|
|
|
Dzięki za odpowiedź ale to nie oto mi chodziło.
Może wyjaśnię jeszcze inaczej:
otwieram nowy dokument, klikam narzędzie tekstu i chcę coś napisać, klikam na stronę i jako domyślną czcionkę mam teraz ustawioną AvantGarde wielkość 24 pt a chcę mieć zwykłego Ariala(tak się już przyzwyczaiłam) więc wchodzę w narzędzia->opcje->dokument->style tu zmieniam na Arial i do tego wielkość czcionki na 12 pt, zapisuje zmiany, wracam do pisania i jest wszystko pięknie - domyślna czcionka to Arial z wybraną wielkością. Zamykam program, otwieram ponownie i co? i znowu czcionka domyślna to AvantGarda i wielkość 24 punkty.
To samo jest z konturem, też bym chciała zmienić żeby był czarny i grubość włosowy więc klikam prawym przyciskiem myszy w palecie kolorów na czarny, pokazuje się info że nastąpi zmiana właściwości konturu przy tworzeniu nowych obiektów, więc klikam o.k., rysuję jest dobrze, zamykam i otwieram ponownie i znowu nie mam konturu...
Wie ktoś jak to pozmieniać na stałe bez F8? Corel wersja 12
Karolina |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 11:49
|
|
|
Przeprowadziłem eksperyment z resetem ustawień (F8).
Domyślna czcionka dla tekstu ozdobnego to Arial 24pkt, dla akapitowego też Arial 12pkt.
Zmiana w opcjach i stylach nic nie zmienia, po uruchomieniu (zmieniłem 24 na 12pkt) znowu jest 24pkt.
Edit
Karolina, już wiem jak to zrobić, tylko muszę sobie wszystko usystematyzować, bo nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd. Niedługo pozbędziesz się swojego kłopotu :) |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 23 Styczeń 2011, 12:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 11:53
|
|
|
Hmm... Zrób więc tak:
1. Skopiuj gdzieś folder Users/Ty/AppData/Roaming/Corel/ (jeśli masz Win Vista lub Win7), albo Documents and Settings/Ty/Dane Aplikacji/Corel (jeśli masz WinXP)
2. F8.
A jak nie pomoże, to reinstalka Corela, A potem wgraj z powrotem skopiowane foldery...
Mnie też się pieprzy "dwunastka". Zniknęła mi np. paleta kolorów i za nic nie mogę jej przywrócić na stałe. Za każdym razem muszę ją wywoływać. Jeszcze nie reinstaluję Corela, bo mam w planie reinstalkę systemu, a to duża robota... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:24
|
|
|
Trurl ja już wykombinowałem jak sobie poradzić z tymi fontami (stylami), tylko że robiłem parę eksperymentów i teraz muszę ustalić co jest istotne, a co nie.
W robocie mam 12 i jak mi wcięło paletę kolorów, to F8 pomogło. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:42
|
|
|
Już wiem jak zmienić domyślny font dla dokumentu.
Kasuję to co poprzednio napisałem, żeby nie robić śmietnika.
Narzędzia-Opcje-Dokument-Styl
Tutaj zmieniamy parametry na takie jakie chcemy.
Wybieramy na liście z lewej strony Dokument i zaznaczamy opcję "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów".
I to wsio. |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 23 Styczeń 2011, 12:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:56
|
|
|
Dzięki chezare, to pomogło, nie widziałam wcześniej tej opcji żeby zaznaczyć jako domyślne dla nowych dokumentów.
Natomiast co do konturu to nie wiem gdzie to zmienić, nie widzę nigdzie w opcjach punktu dotyczącego konturu. Jedyne co robię to bezpośrednio w obszarze rysowania zmieniam kolor na czarny poprzez ppm i z palety wybieram kolor.
Karolina |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 12:58
|
|
|
Dokładnie w tym samym miejscu - style-domyślna grafika
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 13:02
|
|
|
No ale w tym samym miejscu to chyba chodzi o kontur tekstu, a ja chcę tekst bez konturu a żeby kształty tak jak prostokąt czy okrąg miały kontur
A sorki, już widzę, nie doczytałam że teraz w grafikę mam wejść
Ale dzięki, problem rozwiązany
Oczywiście po plusiku dla Was chłopaki
Pozdrawiam
Karolina |
| Ostatnio zmieniony przez Karolina 23 Styczeń 2011, 13:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 13:52
|
|
|
Muszę Ci powiedzieć, że nigdy się w to nie zagłębiałem, bo nie widziałem większego kłopotu w jednym "kliknięciu" i wpisaniu dwóch cyfr, ale teraz widzę, że z tych badań mogę mieć pożytek, ot choćby taki, że sobie zmienię sposób wypunktowania list :)
Tak przy okazji na tej liście stylów może być znacznie więcej pozycji. Wystarczy Ctrl+F5 żeby wyświetliło się okienko z dostępnymi stylami. Wyświetlamy menu kontekstowe (prawy klawisz gryzonia), wybieramy nowy i wpisujemy nazwę nowego stylu. Od tej pory jak wejdziemy w narzędzia-opcje-dokument-styl, to na liście będzie nasz nowy styl, który możemy edytować w opisany we wcześniejszym poście sposób. Teraz wystarczy wcisnąć wspomniane Ctrl+F5 żeby jednym "kliknięciem" zmienić opcje dla grafiki czy tekstu. |
|
|
|
 |
Karolina
Doradca Karolina

|
Wysłany: 23 Styczeń 2011, 13:58
|
|
|
No to fajnie, że się niejako przyczyniłam do nowych odkryć , też się nigdy w to nie bawiłam ale może w wolnej chwili popatrzę sobie też na to.
Karolina |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

Wersja CorelDRAW: v.12
|
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 10:45
|
|
|
| chezare napisał/a: | Już wiem jak zmienić domyślny font dla dokumentu.
Kasuję to co poprzednio napisałem, żeby nie robić śmietnika.
Narzędzia-Opcje-Dokument-Styl
Tutaj zmieniamy parametry na takie jakie chcemy.
Wybieramy na liście z lewej strony Dokument i zaznaczamy opcję "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów".
I to wsio. |
Witam wszystkich,
Zastosowałem się do powyższych wskazówek jednak po uruchomieniu ponownym Corela problem się pojawia, nawet F8 nie pomogło. Czy to jest wina felernej wersji 12? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 11:07
|
|
|
Jeśli ten problem występuje, to ustawienie domyślnej czcionki jest stosunkowo proste. Mam pod ręką X3 (w domu jeszcze X6) i działa. Wystarczy:
1. W otwartym dokumencie klikamy na narzędzie pisania.
2. NIE KLIKAMY na obszarze roboczym, tylko z pasku narzędzi pisania wybieramy sobie fonta (z rozwijanego menu).
3. W momencie kiedy wybierzemy fonta, rozwijane menu zniknie i pojawi się okno ATRYBUTY TEKSTU i będziemy mieli Tekst Ozdobny i Tekst Akapitowy z checkbox'ami - zaznaczamy co chcemy (najlepiej oba) i OK.
opt 4. Nadal nie klikając nigdzie wybieramy znów z paska opcji pisania (w menu fonta będzie już widnieć już nasz ukochany font) wybieramy sobie inne opcje, takie jak rozmiar, pogrubienie itp. i PRZY KAŻDYM wyborze pojawi się za każdym razem to okienko ATRYBUTY TEKSTU z dwoma typami do zaznaczenia.
WARUNEK - po tych zabiegach trzeba użyć opcji, o której pisał chez "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów". To praktycznie szybki sposób zmiany tego, co opisał chezare. Musi działać |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 11:32
|
|
|
| Shame napisał/a: | Jeśli ten problem występuje, to ustawienie domyślnej czcionki jest stosunkowo proste. Mam pod ręką X3 (w domu jeszcze X6) i działa. Wystarczy:
1. W otwartym dokumencie klikamy na narzędzie pisania.
2. NIE KLIKAMY na obszarze roboczym, tylko z pasku narzędzi pisania wybieramy sobie fonta (z rozwijanego menu).
3. W momencie kiedy wybierzemy fonta, rozwijane menu zniknie i pojawi się okno ATRYBUTY TEKSTU i będziemy mieli Tekst Ozdobny i Tekst Akapitowy z checkbox'ami - zaznaczamy co chcemy (najlepiej oba) i OK.
opt 4. Nadal nie klikając nigdzie wybieramy znów z paska opcji pisania (w menu fonta będzie już widnieć już nasz ukochany font) wybieramy sobie inne opcje, takie jak rozmiar, pogrubienie itp. i PRZY KAŻDYM wyborze pojawi się za każdym razem to okienko ATRYBUTY TEKSTU z dwoma typami do zaznaczenia.
WARUNEK - po tych zabiegach trzeba użyć opcji, o której pisał chez "zastosuj do nowo otwieranych dokumentów". To praktycznie szybki sposób zmiany tego, co opisał chezare. Musi działać |
Shame, zrobiłem dokładnie to o czym napisałeś, zastosowałem opcje do nowo otwartych dokumentów, potwierdziłem OK po czym wszedłem z powrotem w narzędzia->opcje->dokument i pole "Zapisz opcje jako domyślne dla nowych dokumentów" jest znowu odznaczone. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 12:34
|
|
|
Ustaw sobie te czcionki jak pisałem, na koniec wejdź w opcje, zaznacz to "zastosuj dla nowych...." zrób OK, zamknij Corela. Całego, wyłącz. I odpal ponownie, zrób nowy dokument i sprawdź czy zapamiętało te twoje fonty.
Nawet jeśli się udało i masz już jak chciałeś, to po wejściu w opcje, to "zastosuj do nowych..." będzie nieaktywne. Jest, jakby to powiedzieć, jednorazowego użytku, bo inaczej zawsze zapamiętywałby ustawienie danego dokumenty jako domyślne, a przecież raz ustawisz sobie prowadnice i rozmiar tak, a raz inaczej Dlatego ustawiasz co chcesz, na koniec zaznaczasz to "zastosuj..." oraz pod-opcje, czyli czy prowadnice, style itp., robisz OK i zamykasz wszystko. |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 12:56
|
|
|
Działa Wielkie dzięki! |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 13:04
|
|
|
A nie jest to przypadkiem wina braku zainstalowanego ChangeClol?
Co było już wielokrotnie opisywane... |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 13:14
|
|
|
| Cylkop jeśli to do mnie pytanie jest skierowane to raczej nie jest tego wina. |
|
|
|
 |
|
|