Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy Corel sam zamienia wektory na bitmapy?
Autor Wiadomość
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 7 Maj 2013, 11:22   Czy Corel sam zamienia wektory na bitmapy?

No własnie... A dokładniej, podczas importu pliku eps (wektorowego). Ten sam plik przekonwertowany na pdf, również po imporcie wykazuje sporo bitmap.
Oryginał na 100% same wektory...

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 7 Maj 2013, 12:24   Re: Czy Corel sam zamienia wektory na bitmapy?

cyklop napisał/a:
No własnie... A dokładniej, podczas importu pliku eps (wektorowego). Ten sam plik przekonwertowany na pdf, również po imporcie wykazuje sporo bitmap.
Oryginał na 100% same wektory...

Jeśli eps lub pdf zawiera wypełnienia wektorowe których corel nie potrafi zrobić lub jest ryzyko przekłamania to są zamieniane na bitmapy.
Najwięcej kłopotu miałem z logiem skody który otrzymałem jako oryginał z intranetu skody. Plik, stworzony niewątpliwie w Ilustratorze, po imporcie do Corela X4 ma ponad 200 bitmap.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 7 Maj 2013, 14:24   

sie dowiedziałem po 20 latach pracy z Corelem :mrgreen:
Dziękuję

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Maj 2013, 15:37   

Jakoś nie chce mi się wierzyć...

Można zobaczyć tego epsa?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 2013, 17:54   

znaczy tu chyba powstało jakies nieporozumienie,ja to zrozuniałem ,tak,eps otwieramy jest wszystko gut,następnie tego eps do pdf i dopiero jak tego pdf importujemy to są bitmapy,i ja np to potwierdzam w x6 takie cuda robi,bo jesli chodzi o czyste eps to spotkałem sie tylko z jednym,problemem gdy eps mają duzo przejsc tonalnych to corel rozgranicza ścieżki i trza wtedy ręcznie poprawiac,ale jak najbardziej wszystko jest w wektorach

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 7 Maj 2013, 18:25   

to mam pecha, bo po imporcie eps-a pojawia sie kilkadziesiąt bitmapek (z pdfem to samo).
Ten eps otwarty w ai jest ok, same wektory...
Zaczynam wierzyć, że dostał mi sie felerny egzemplarz Corela (patrz - do dzisiaj nierozwiazany problem: dzióbki w PP) :mrgreen:

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:07   

Jeśli nie dołączysz pliku raczej tego nie sprawdzimy.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 8 Maj 2013, 07:53   

Nie dołączyłem pliku, bo eps jest niedozwolony, zip za duży, a nie mogę go znowu za bardzo upubliczniać bo licencja na to nie pozwala.
Udało sie jednak sprawdzić w 2 źródłach (Tegraf - dziekuję), że to prawda.
Plik stworzony w AI, z niewiarygodną ilością wszelkich mozliwych efektów, ale jednak wektorowy. Przy zapisie do eps podobno ostrzega, że niektóre elementy mogą zostać zamienione na bitmapy. Tyle się dowiedziałem, a wynika z tego, że to nie Corel sobie zamienia, ale już ai w momencie zapisu na eps.

restauro 

Wysłany: 8 Maj 2013, 10:54   

Przynajmniej wiesz już ze lepiej unikać EPS i zapisywać w AI , tylko żeby plik nie był skompresowany . Tak zapisane AI mają problemy z otwarciem w CorelDraw . Przynajmniej a są moje obserwacje odnośnie CorelDraw X4 , możliwe że X5 lub X6 reaguje na skompresowane pliki inaczej .

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Maj 2013, 11:05   

Miałem przyjemność oglądać ten plik. Piszę "przyjemność" bo grafik wykonał w AI dobrą robotę - to wzorcowy dokument wykorzystujący wszelkie możliwe przekształcenia dostępne w najnowszej wersji (CS 6). Same wektory, ale u tak 7,5 MB. To nie jest proste logo z kilku kresek, ale tysiące elementów, przezroczystości, cieniowań, kadrowań, metamorfoz.

Stara wersja (CS3) poległa. Stary Illustrator to otwiera, ale już próba zapisu kończy się ostrzeżeniem o spłaszczaniu.

Jeżeli możliwe jest takie przekształcenie pliku, aby dało się zaimportować do Corela jako wektor, to może to zrobić tylko ktoś, kto CS6 dysponuje - metodą dziesiątków prób zapisu do różnych formatów i importem do Corela X6.

restauro 

Wysłany: 8 Maj 2013, 11:28   

Problemy wynikają zazwyczaj z tego samego .Plik zapisany został w programie konkurencji ,której niezbyt zależy na udostępnianiu możliwości łatwego przenoszenia projektów z jednej na drugą platformę.Niestety często zauważamy to podczas pracy z bardziej złożonymi projektami.

Odpowiedz do tematu