|
Czy Corel sam zamienia wektory na bitmapy? |
| Autor |
Wiadomość |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 11:22 Czy Corel sam zamienia wektory na bitmapy?
|
|
|
No własnie... A dokładniej, podczas importu pliku eps (wektorowego). Ten sam plik przekonwertowany na pdf, również po imporcie wykazuje sporo bitmap.
Oryginał na 100% same wektory... |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 12:24 Re: Czy Corel sam zamienia wektory na bitmapy?
|
|
|
| cyklop napisał/a: | No własnie... A dokładniej, podczas importu pliku eps (wektorowego). Ten sam plik przekonwertowany na pdf, również po imporcie wykazuje sporo bitmap.
Oryginał na 100% same wektory... |
Jeśli eps lub pdf zawiera wypełnienia wektorowe których corel nie potrafi zrobić lub jest ryzyko przekłamania to są zamieniane na bitmapy.
Najwięcej kłopotu miałem z logiem skody który otrzymałem jako oryginał z intranetu skody. Plik, stworzony niewątpliwie w Ilustratorze, po imporcie do Corela X4 ma ponad 200 bitmap. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 14:24
|
|
|
sie dowiedziałem po 20 latach pracy z Corelem
Dziękuję |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 15:37
|
|
|
Jakoś nie chce mi się wierzyć...
Można zobaczyć tego epsa? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 17:54
|
|
|
| znaczy tu chyba powstało jakies nieporozumienie,ja to zrozuniałem ,tak,eps otwieramy jest wszystko gut,następnie tego eps do pdf i dopiero jak tego pdf importujemy to są bitmapy,i ja np to potwierdzam w x6 takie cuda robi,bo jesli chodzi o czyste eps to spotkałem sie tylko z jednym,problemem gdy eps mają duzo przejsc tonalnych to corel rozgranicza ścieżki i trza wtedy ręcznie poprawiac,ale jak najbardziej wszystko jest w wektorach |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 18:25
|
|
|
to mam pecha, bo po imporcie eps-a pojawia sie kilkadziesiąt bitmapek (z pdfem to samo).
Ten eps otwarty w ai jest ok, same wektory...
Zaczynam wierzyć, że dostał mi sie felerny egzemplarz Corela (patrz - do dzisiaj nierozwiazany problem: dzióbki w PP) |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:07
|
|
|
| Jeśli nie dołączysz pliku raczej tego nie sprawdzimy. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 8 Maj 2013, 07:53
|
|
|
Nie dołączyłem pliku, bo eps jest niedozwolony, zip za duży, a nie mogę go znowu za bardzo upubliczniać bo licencja na to nie pozwala.
Udało sie jednak sprawdzić w 2 źródłach (Tegraf - dziekuję), że to prawda.
Plik stworzony w AI, z niewiarygodną ilością wszelkich mozliwych efektów, ale jednak wektorowy. Przy zapisie do eps podobno ostrzega, że niektóre elementy mogą zostać zamienione na bitmapy. Tyle się dowiedziałem, a wynika z tego, że to nie Corel sobie zamienia, ale już ai w momencie zapisu na eps. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 8 Maj 2013, 10:54
|
|
|
| Przynajmniej wiesz już ze lepiej unikać EPS i zapisywać w AI , tylko żeby plik nie był skompresowany . Tak zapisane AI mają problemy z otwarciem w CorelDraw . Przynajmniej a są moje obserwacje odnośnie CorelDraw X4 , możliwe że X5 lub X6 reaguje na skompresowane pliki inaczej . |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 8 Maj 2013, 11:05
|
|
|
Miałem przyjemność oglądać ten plik. Piszę "przyjemność" bo grafik wykonał w AI dobrą robotę - to wzorcowy dokument wykorzystujący wszelkie możliwe przekształcenia dostępne w najnowszej wersji (CS 6). Same wektory, ale u tak 7,5 MB. To nie jest proste logo z kilku kresek, ale tysiące elementów, przezroczystości, cieniowań, kadrowań, metamorfoz.
Stara wersja (CS3) poległa. Stary Illustrator to otwiera, ale już próba zapisu kończy się ostrzeżeniem o spłaszczaniu.
Jeżeli możliwe jest takie przekształcenie pliku, aby dało się zaimportować do Corela jako wektor, to może to zrobić tylko ktoś, kto CS6 dysponuje - metodą dziesiątków prób zapisu do różnych formatów i importem do Corela X6. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 8 Maj 2013, 11:28
|
|
|
| Problemy wynikają zazwyczaj z tego samego .Plik zapisany został w programie konkurencji ,której niezbyt zależy na udostępnianiu możliwości łatwego przenoszenia projektów z jednej na drugą platformę.Niestety często zauważamy to podczas pracy z bardziej złożonymi projektami. |
|
|
|
 |
|
|