|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
rysunek z rhino do corela |
| Autor |
Wiadomość |
asia1990ak
Początkujący asia

Wersja CorelDRAW: 12
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 08:33 rysunek z rhino do corela
|
|
|
| Witam, mam pewien problem-gdy przenoszę rysunek z programu rhinoceros przez eksport w formacie ai do corela nie mogę go wypełnić. Wszystkie elementy są połączone więc nie wiem o co chodzi. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 23:16
|
|
|
| no nie mozesz wypełnić bo dajesz w 3d zapewne.daj w sciezkach,czyli eksport ścieżki |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 23:29
|
|
|
| @asia - a co masz na ekranie jak importujesz? Rozumiem, że jakiś rzut czy schemat 2d obiektu, który robiłaś w Rhino w 3d, tak? I teraz chcesz pokolorować? Cały na raz, czy poszczególne części? Jeśli cały, to zaznacz wszystko (zakładam, że po imporcie masz krzywe), wybierz Utwórz Granicę (czy coś takiego...) i przenieś ją pod spód warstwy i wypełni. Jeśli elementy osobno, to użyj narzędzia Interaktywne Wypełnianie i poklikaj na wnętrza płaszczyzn utworzonych przez przecinające się krzywe. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Kwiecień 2013, 23:34
|
|
|
co ty gadasz Shame??yyy no ja wysiadam,cos nie tak z tematem nie możesz wypełnić obiektu jesli nie masz oznaczonego pola tego obiektu,w corelu nie masz możliwosci wyznaczenia tego pola,mozesz ewentualnioe oznaczyć pole ktore będzie wypełniane względem płaszczyzny wektorow ,ale wrzyciu nie będziesz mógł wyznaczyć obszaru pola wewnętrznego |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2013, 00:01
|
|
|
bidon, chyba nie do końca zrozumiałeś wskazówki. Weź narysuj sobie 3 linie (dowolne) tak, by każda z nich przecinała się z pozostałymi dwoma. Otrzymasz jakiś tam obiekt z grubsza przypominający trójkąt (czy boki są prostymi czy nie - nie ma znaczenia). Teraz weź do ręki Interaktywne Wypełnianie i kliknij w środek tej figury. Dostaniesz nowy obiekt będący polem powierzchni figury utworzonej przez 3 krzywe. Właściwie narzędzie to działa w każdym możliwym przypadku, kiedy masz jakąkolwiek przestrzeń ograniczoną jakimikolwiek krzywymi. Ja używam tego bardzo często, bo w ten sposób moge podarować sobie przycinanie, dopasowywanie itp. Ciach, ciach, ciach, parę krzywych i wypełniam "środek" i mam obiekt dający się kolorować
Czy akurat ono zadziała dla Ani? Nie mam pojęcia bo nie wiem jak wygląda to co ona importuje. Przydałby się przykładowy plik w Corelu z już zaimportowanym obiektem z Rhino lub w najgorszym wypadku screenshot. Wtedy da się powiedzieć więcej. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Kwiecień 2013, 00:08
|
|
|
oj Shame ja pracuje na programach darmowych jednym znich jest Blender,ja wiem że darmowe programy śa wedóg was do dupy,ale,i to najważniejsze ja przynajmniej wiem o co kaman,i nie da sie w prosty sposub przenieśc garfiki 3d do 2d,jesli coś pisze to wiem co pisze i staram saię wyjasnić ,ale wiem że nieraz poprostu nie da się tego zrobić,ale przynajmniej wiem o czym pisze!!!więc bardzo bym prosił przynajmniej o zagłębienie się w temat |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2013, 00:21
|
|
|
Bidon, bez info od Ani nie ma co gdybać. Oh, wiem, że nie przeniesie bryły z programu 3d do 2d. Ale wiesz co przeniesie? Co może się pojawić po imporcie? Coś jakby rysunek techniczny - screenshot z programu 3d projektowanego obiektu - tylko, że w krzywych. Wszystko zależy od opcji eksportu z Rhino (którego nie znam). Może najpierw ustawiasz sobie obiekt jak ci pasi, po czym robisz eksport i dostajesz (w krzywych) rysunek/rzut jak ustawiłeś. Nie pamiętam już z jakiego programu kiedyś korzystałem, ale właśnie tak robił. Na razie można odłożyć gdybanie. Niech autorka tematu się wypowie. Do tego momentu - milczę jak grób |
|
|
|
 |
gdas
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 1 Maj 2013, 08:58
|
|
|
Witam
Po eksporcie z rhino do corela łączysz krzywe , obiekt masz połączony ale nie zamknięty , musisz pozamykać łączenia narzędziem kształt , po prostu złapać za węzeł gdzie było łączenie , przesunąć i powrócić z powrotem w to samo miejsce aż pojawi się znaczek łączenia krzywych , i tak z każdym łączeniem , najlepiej wczesnej nadać wypełnienie , gdy będą już wszystkie węzły połączone wypełnienie się automatycznie pojawi . Z rhino jest ten problem że rysuje wszystkie widoczne krawędzie , po imporcie do corela jest przy zdetalizowanych rysunkach mnóstwo kresek nieraz jedna na drugiej , najlepszym wyjściem jest zainwestowanie w corela który ma już narzędzie wypełnienie inteligentne , na pewno ma to corel 5 ,czy wcześniejsze wersje nie wiem , ten temat przerobiłem wiele razy bo modeluję w rhino aby później wyrysować płaskie rysunki które przenoszę do corela pod drukarnię |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|