|
błędy podczas pracy |
| Autor |
Wiadomość |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:19 błędy podczas pracy
|
|
|
| Kochani, mam problem natury czysto technicznej. pewnie pogrzebałam w ustawieniach corela i zanim zobaczę zmianę wprowadzoną w projekcie, musze najpierw 1 x przyblizyc ( tzn, za pomocą myszki klikam 1 roll do góry, lub w dol) proszę o pomoc, co mogę mieć zle wcisniete? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:27
|
|
|
| Ctrl+W |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:33
|
|
|
Sprawdź czy czasem nie masz ustawionego ręcznego odświeżania (Narzędzia > Opcje > Obszar roboczy > Wyświetlanie > checkbox Ręczne odświeżanie). Nie wiem czy dobrze napisałem, bo mam Corela po angielsku.
W najgorszym razie uruchom Corela z przytrzymanym F8 - powrót do ustawień fabrycznych.
@bidon - co to robi? Bo na moim X6 właściwie nic. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:54
|
|
|
no własnie to jest odświeżanie ekranu, |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:56
|
|
|
Eh, myślę, że kajda pyta jak zrobić, żeby nie musiała nic wciskać, a nie o skrót do ręcznego odświeżania |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Maj 2013, 20:59
|
|
|
no ja wiem,ale jak masz corela na orginał ustawiony ,to o ile pamietam pojawia się okno czy odświezać automatycznie,zawsze warto sprubować,kliknąc nie zaszkodzi żeby sprawdzić |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 7 Maj 2013, 21:18
|
|
|
Tutaj mnie zaskoczyłeś, bo nigdy nie widziałem takiego okna - ty to podczas instalacji, czy przy pierwszym uruchamianiu. Nigdy nie sądziłem też, że jest jakiś skrót żeby to włączyć. Sprawdziłem u siebie i nawet jak włączyłem manual refresh, to przy CTRL+W faktycznie odświeżało, ale nic nie wyskakiwało. No chyba, że w X5 jest inaczej
Teraz przypominam sobie, że na dockerze (głównie, ale na innych chyba też) właściwości obiektu (kontur, wypełnienie itp.) jest ikonka kłódki, która określa, czy zmiany mają być automatycznie widoczne - kajda, sprawdź, czy ta kłódka nie jest odznaczona |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 8 Maj 2013, 14:00
|
|
|
Kajda, nie klikaj myszką, żeby powiększyć. Mnie się to nie zdarza, choć pracowałem na wszystkich Corelach, począwszy od CorelDraw2, na CorelDrawX5 skończywszy (X6 jeszcze na oczy nie widziałem). Użyj klawisza F2, który na moment zmienia każde narzędzie w lupę. Lupa ta zamienia się w poprzednie narzędzie po jednym jej użyciu. Klawisz F3 powoduje pomniejszenie. Wypróbuj też F4. Gdybyś używała moich skrótów klwiaturowych, do czego Cię przecież namawiałem, miałabyś chwilową lupę po naciśnięciu Ctrl+spacja, jak we wszystkich programach Adobe (PhotoShop, Illustrator, InDesign, Acrobat itp.). |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 8 Maj 2013, 18:03
|
|
|
| Jednak mieliście rację zniknęło jak za dotknięciem zaczarowanej różdżki :) F2, F3 i F4 i się udało :) |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 8 Maj 2013, 18:55
|
|
|
| kurczę, przy uruchomieniu programu po raz kolejny powtórka z rozrywki :- ( |