Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
importuje zdjęcie = pogarsza mi się rozdzielczość
Autor Wiadomość
Karolla 
Praktyk
baaardzo początkująca :)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 6 Marzec 2013, 16:35   importuje zdjęcie = pogarsza mi się rozdzielczość

Witam mam właśnie taki problem.

Tworze sobie w corelu projekt, do którego chcę dołączyć zdjęcie. ponieważ się nie da "otworzyć" to go "importuje".. no i jest rozczarowanie bo jakość zdjęcie spada :( ....

gdy otwieram je np. w gimpie jakość jest extra = import do corela i dupa lala... czy jest jakaś możliwość zachować dobrej jakości zdjęcia?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 6 Marzec 2013, 16:51   

Sam import do Corela na pewno nie pogarsza jakości zdjęcia.
Musisz zdefiniować pojęcie "jakość", bo zdjęcia nie mają takiego parametru, to subiektywna ocena - chodzi o kolory czy rozdzielczość?

Karolla 
Praktyk

Wysłany: 6 Marzec 2013, 17:02   

o jedno i drugie

w załączniku jest jedno ze zdjęć .. jak je otwieram w gimpie jest extra a w corelu to już niekoniecznie ;/

niestety nie mogę dodać załącznika bo ma za duży rozmiar :(

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 6 Marzec 2013, 17:18   

Pogorszenie rozdzielczości to raczej złudzenie. No, chyba że powiększasz je za bardzo.
Po zaimportowaniu i kliknięciu, na pasku na dole masz podaną aktualną rozdzielczość. Powinna być między 220 a 350 dpi.

Natomiast kolor to zupełnie inna sprawa. Gimp (o ile wiem) nie obsługuje cmyka. Twoje zdjęcie w Corelu natomiast powinno być pokazywane z jego symulacją. Ale trochę bardziej skomplikowane, jak na jeden post.

Karolla 
Praktyk

Wysłany: 6 Marzec 2013, 17:23   

po zaimportowaniu oryginalnego rozmiaru:

- 1236,134 mm
I 823,089 mm

i wtedy jest 72x72 dpi

a jak zmniejszę do rozmiaru jaki będzie drukować
-140 mm
I 90 mm

to wtedy jest 637x661 dpi

czyli rozumiem, że POGORSZENIE jest tylko moim złudzeniem?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 6 Marzec 2013, 17:28   

Tak.

Karolla 
Praktyk

Wysłany: 6 Marzec 2013, 17:35   

ok a teraz jeszcze jedno :) jeżeli mogę Cię dalej troszeczkę wykorzystać... wkleiłam sobie to zdjęcie do corela.. chce je "włożyć" w projekt z cieniowanym tłem, a moje zdjęcie ma białe tło... jak w corelu pozbyć się tła zdjęcia ?

Cysorz 

Wysłany: 6 Marzec 2013, 17:50   

Można to zrobić obrysowując i kadrując zdjęcie, jednakże w przypadku przeźroczystości – na przykład –nie sprawdzi się to. Najlepiej zrobić to pracując na osobnej warstwie w programie do obróbki bitmap, np. PhotoPaint lub Photoshop, gdzie dodatkowo powinno się zmiękczać krawędzie takiego zdjęcia (nawet 1 piksel robi czasami różnicę).
No i ten Gimp mnie zaniepokoił - pewnie pracujesz na kolorystyce RGB. Jeżeli wyślesz RGB w projekcie, to istnieje duża szansa, że zdjęcie wyjdzie bardzo źle - nawet mimo stosowania profili przy eksporcie. Draw kiepsko zamienia kolorystykę z RGB na CMYK - w X5 jest to już lepiej zrobione, ale w dalszym ciągu to nie jest program dedykowany do tego właśnie...

chezare 

Wysłany: 6 Marzec 2013, 18:42   

Dla obrazu rastrowego rozdzielczość jest parametrem, którego równie dobrze może nie być. Bitmapa składa się z kolorowych punktów i ważne jest ile tych p0unktów jest w jedną i drugą stronę i jak jest zakodowany kolor.
W tym konkretnym przypadku ważne jest do czego ten obrazek ma służyć? Jeśli to element np. strony internetowej i będzie tylko wyświetlany, to inaczej trzeba do niego podchodzić niż jakby miał być drukowany.
Jeśli ten obrazek ma być drukowany, to umieszczenie nad jedną bitmapą drugiej pozbawionej fragmentów tła, albo umieszczenie takiej bitmapy nad obiektem wektorowym, to jest dobra droga do nieszczęścia. Wyszparowana bitmapa dalej jest prostokątem, choć na ekranie tego nie widać, na wydruku już niekoniecznie.
To jak się zabrać do usunięcia niechcianych fragmentów tła zależy w dużej mierze od charakteru obrazka. To by się dało ustalić gdybyś ten obrazek zamieściła, nie musi być przecież wielki oryginał :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Marzec 2013, 18:49   

:-) dokłanie ,dlatego ja np,gdy już usune tło,daje obrys,usuwam,kropki i inne duperelki,likwiduje obrys i klikam przytnij przezroczyste pixele,i jest w tedy dopiero cacy :-D ,inaczej jak tego nie robie to nieraz własnie tak jak piszesz mam ramke na wydruku :-) ,a obrazek to fakt by się przydał,można na hostuje net wrzucic :-)

chezare 

Wysłany: 6 Marzec 2013, 18:53   

Ramka robi się przez antyaliasing. Na wydruku może się pojawić nie tylko ramka ale cała kolorowa, prostokątna łata. Ten obrazek jeśli dobrze liczę ma 8 megapikseli, to nie jest jakiś gigant. Nie wiem w jakim jest formacie, ale być może da się skompresować?

joannatkaczuk 
Początkujący
joannatkaczuk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X3
Wysłany: 7 Marzec 2013, 12:18   jak ustawic przezroczystość jpg

Witam, chciałabym przerysować w wektorach coś z jpga, nie umiem ustawić przezroczystości jpga i nie widzę siatki, jak ustawic przezroczystośc jpg? Bedę bardzo wdzięczna.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Marzec 2013, 13:00   

znaczy jpeg z natury jest nieprzezroczysty,użyj prowadnic zamiast siatki

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 7 Marzec 2013, 13:04   

Możesz dać soczewkę przezroczystość (z lewej strony w narzędziach znajdziesz). Następnie ustawiasz na górze, na belce narzędzia "przezroczystość standardowa" i odpowiedni procent ;)

joannatkaczuk 
Początkujący
joannatkaczuk

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X3
Wysłany: 7 Marzec 2013, 13:11   

o, właśnie to. dziekuję:)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Marzec 2013, 13:16   

aaa,to o krycie chodzi,no nie skumałem od razu no :-P

gogman 
Ekspert

Wysłany: 7 Marzec 2013, 15:01   

Nie lepiej przestawić na widok szkieletowy?

chezare 

Wysłany: 7 Marzec 2013, 21:05   

Nie wytrzymam, zapytam. Do czego jest potrzebna przeźroczystość jpg przy jego obrysowywaniu i drugie pytanie do czego może się przydać przy tej czynności siatka?
Całkiem poważnie się pytam, bo może czegoś nie zauważam?
Prowadnic czasami używam, jak są jakieś regularne kształty, ale siatka?

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 7 Marzec 2013, 21:24   

Też tego nie wiem, ale było pytanie, to odpowiedziałem :) Sposób Gomaca też jest dobry ;)

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 8 Marzec 2013, 07:33   

Chyba chodzi o transparentne wypełnienie siatkowe na przerysowywanej bitmapie.

chezare 

Wysłany: 8 Marzec 2013, 08:17   

Roberto, teoretycznie by mogło. Joanna na razie nie wie jak dodać przeźroczystość, wątpię żeby miała opanowane narzędzie wypełnienia siatkowego, którego zresztą opanować się w Corelu nie da :-)

grabarz 
Początkujący

Wysłany: 12 Maj 2013, 18:16   

Witajcie!

Podłączę się pod temat, bo mam pewien nietypowy problem.

W moim projekcie znajdują się dwie bitmapy w formacie jpg. Robiłem je w PaintShop Pro X3 i na CMYK-a zamieniałem w Photoshopie. Za każdym razem ustawiałem rozdzielczość 300 DPI. Przy importowaniu do Corela obraz robi się bardzo duży i muszę go pomniejszać "ręcznie" do pierwotnego rozmiaru. Wtedy na pasku informacyjnym pojawia się informacja, że rozdzielczość wynosi 301 DPI.

Natomiast kiedy chcę wydrukować projekt, mam ostrzeżenie o zbyt małej rozdzielczości obrazów.

Co może być nie tak?

Dodam, że gdy wstawiam obraz w RGB (z PaintShopa), od razu ma on pierwotny rozmiar. Może robię coś źle w Photoshopie?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Maj 2013, 18:29   

ten problem jest opisany w samym corelu,chodzi o to że przed importem to klikasz widok i zmieniasz na pixele,i w tedy będziesz miał wszystko cacy ;-) ,widocznie tak jak więkrzosc masz ustawiony profil na dokłady,i tu tkwi problem,ale nic nie zmieniaj poprostu zrob tak jak napisałem i bitmapy będą wyglądać tak jak powinny

grabarz 
Początkujący

Wysłany: 12 Maj 2013, 18:34   

Rzeczywiście zadziałało! :) Wielkie dzięki za szybką pomoc.

Odpowiedz do tematu