Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w Wektorowaniu
Autor Wiadomość
zajcewow 
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2013, 10:36   Pomoc w Wektorowaniu

Witam
Chcę zakupić sobie kufel z własnym grawerunkiem lecz do tego potrzeba wektorowego przedstawienia projektu jaki ma być wygrawerowany. Jako że się na tym nie znam to proszę was o pomoc. Mam taką oto naszywkę

http://rlv.zcache.com/ten...f_8byvr_512.jpg

i chciałbym ją przerobić na wektorowy format by dało się ją wygrawerować na kuflu.

Z góry dziękuję za odzew
ps. Kufel to prezent urodzinowy :) więc zależy mi na czasie (urodziny 25.05.2013)

Pozdrawiam

wektor z projektu.cdr
mój projekt w corel paintshop pro x4
niestety spieszę się do pracy może to w czymś pomoże. z naszywki nie potrafię zrobić ładnego "zwektorowanego" projektu... ucina ciągle coś i wszystko jest takie nie wyraźne
Pobierz Plik ściągnięto 243 raz(y) 172.23 KB

Af tencap special.jpg
Naszywka
Pobierz Plik ściągnięto 296 raz(y) 68.32 KB

Ostatnio zmieniony przez zajcewow 11 Maj 2013, 12:19, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Maj 2013, 12:19   

a czcionka to taka sama ma być??

zajcewow 
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2013, 12:22   

Nie musi być taka sama może być podobna. Dodałem nowy plik do pobrania co mi się udało w paint shop pro zrobić. Jak będę mógł to w pracy postaram się zaglądać na forum i podpowiadać
Dziękuję Pozdrawiam

s-p-i-n 

Wysłany: 11 Maj 2013, 13:06   

Proszę :)

haft.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 21.23 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 11 Maj 2013, 13:12   

I moje - troszkę insze ;-)

zajcewow 
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2013, 13:28   

Dziękuje bardzo !! Jak tylko wrócę z pracy to zobaczę wasze prace. Chyba że znacie jakieś aplikację na telefon dzięki której odtworze taki format pliku ;-)
Pozdrawiam
Jak wszystko będzie ok to wyśle fotografie kufla i oczywiście wypije z niego wasze zdrowie :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Maj 2013, 13:52   

to moje jeszcze ciut innsze ale wszystkie mniej wiecej wyglądają tak(w pliku cdr9)

metuant.zip
Pobierz Plik ściągnięto 198 raz(y) 44.33 KB

Ostatnio zmieniony przez bidon184 11 Maj 2013, 15:22, w całości zmieniany 1 raz  

zajcewow 
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2013, 15:05   

cudownie :-) nie chce być nie w porzadku ale mała literowka oderint miast "odernit" ale wszystko inne na 6+ Dzięki że wstawiłeś na podglądzie. Umiliłes mi tym pracę :-) bo się doczekać rezultatów nie moglem.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Maj 2013, 15:23   

UPS :-P poprawione w pliku

zajcewow 
Początkujący

Wysłany: 11 Maj 2013, 21:39   

Właśnie wróciłem z pracy. I zachwycam się waszymi pracami. :)
Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc !! Są na tym świecie jeszcze dobrzy ludzie :)

Pozdrawiam !
Jak obiecałem wyśle zdjęcie kufla kiedy ten przybędzie :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Maj 2013, 20:26   

@zajcewow - tak przy okazji powiedz, czy to będzie grawer laserowy? Czy coś w rodzaju grawerki mechanicznej? Wiem, że to offtop, ale skoro już rozwiązanie jest to postanowiłem spytać: czy ktoś zna jakąś firmę, która robi grawer na ceramice, ale taki głęboki (frezarką?) na ok. 0,25 - 0,5mm z kolorowaniem? Bo dostałem kiedyś kubek typu Boss (taki zwyczajny, grubościenny) w czarnej emalii, na której był wycięty obraz, a następnie pomalowany (farba wypełnia zagłębienie) i najprawdopodobniej wypalony. No nie jestem w stanie takiej firmy odszukać w necie, bo wujek Google wyrzuca tylko grawer laserowy albo na metalu :-/ Więc jeśli ktoś zna firmę, która robi coś takiego wysyłkowo (lub niewysyłkowo, ale mieści się w Poznaniu), to niech da znać ;-)

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 12 Maj 2013, 21:04   

Shame, może to nie był wzór frezowany, tylko piaskowany?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Maj 2013, 21:57   

yyy,a to nie lepiej se powiedzieć---pomogliśmy --fajnie????bo rozwijanie tematu ,czemu ma słóżyć,bo nie kumam???chyba że do mnie pijecioe ,to ja odpowiadam,Będę dalej taką polityke prowadził żeby pomagać urzytkownikom

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Maj 2013, 22:37   

@takietam - ziom, strzał w 10. Nie znam się na takich technikach i nie przyszło mi do głowy, że to może być tak robione. Od razu znalazłem jakieś firmy, które to robią :poklon Dziękuję. Ale druga część mojego pytania pozostaje w mocy ;-) Czy ma ktoś godną polecenia firmę, która się tym para i w której można za przyzwoitą cenę zamówić małe ilości (1-5 szt.), tylko koniecznie z opcją barwienia :?:

@bidon - mistrzu, błagam po raz kolejny - zainstaluj sobie moduł sprawdzania pisowni, bo oczy łzawią jak się patrzy na ten gwałt na ojczystym języku. "uRZytkownikom"...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 13 Maj 2013, 11:21   

Wydaje mi się że kufel nie powinien być grawerowany.Podczas produkcji należy wycisnąć motyw stemplem . Po wysuszeniu ceramikę pokrywa się kolorem i polewą którą się wypala. Dlatego musisz poszukać ceramika ,nie grawera.

Cysorz 

Wysłany: 13 Maj 2013, 16:14   

bidon184 napisał/a:
yyy,a to nie lepiej se powiedzieć---pomogliśmy --fajnie????bo rozwijanie tematu ,czemu ma słóżyć,bo nie kumam???chyba że do mnie pijecioe ,to ja odpowiadam,Będę dalej taką polityke prowadził żeby pomagać urzytkownikom

Odpowiedzi w takim topicu pozwalają uniknąć bałaganu, zresztą nie rozumiem dlaczego taka dyskusja miałaby odbywać się w innym wątku?
Nie dla wszystkich celem przebywania na tym forum jest jak największa liczba cyferek przy "pomógł"...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Maj 2013, 16:55   

Powinienem pominąć te niecną zaczepke milczeniem,ale jesli sugerujesz że jestem na tym forum dla "pomógł",to się grubo mylisz,gdyby tak było to wielu użytkowników odchodziło by z kwitkiem pisząc do mnie na PW lub na Poczte,zdziwił byś sie jak wielu,kompletnie nieudany strzał w kierunku mojej osoby :lol:

Cysorz 

Wysłany: 13 Maj 2013, 19:30   

bidon184 napisał/a:

bidon184 napisał/a:
Powinienem pominąć te niecną zaczepke milczeniem,ale jesli sugerujesz że jestem na tym forum dla "pomógł",to się grubo mylisz,gdyby tak było to wielu użytkowników odchodziło by z kwitkiem pisząc do mnie na PW lub na Poczte,zdziwił byś sie jak wielu,kompletnie nieudany strzał w kierunku mojej osoby :lol:

Wytłumaczyłem już wcześniej - jeżeli nie zrozumiałeś, poproś kogoś by Ci to wyjaśnił.
Zanim zaczniesz rzucać podejrzenia (zacząłeś pierwszy) to pisz przynajmniej tak, by nie kaleczyć tak potwornie języka ojczystego. Dla ułatwienia: skoro nie masz słownika lub nie potrafisz z niego skorzystać, to pomogę - masz zaznaczone to co powinieneś poprawić wypowiadając się na publicznym forum. Chyba że celowo to robisz, by zwracać na swoje "posty" uwagę. W takim razie ciesz się, że nie jestem moderatorem...

zajcewow 
Początkujący

Wysłany: 16 Maj 2013, 15:06   

Dzięki raz jeszcze za pomoc :) oto rezultat:

Uploaded with ImageShack.us

zdrowie Panowie

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Maj 2013, 15:22   

zajebioza :-D Wyszło elegancko :-D

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 16 Maj 2013, 16:22   

A to szklany kufel . Można zamiast grawerować nałożyć warstwę światłoczułą (np do robienia płytek elektronicznych ) i wytrawić roztworem kwasu fluorowodorowego zagęszczonego metylocelulozą .

Odpowiedz do tematu