|
Wyrównanie tekstu ..cyfr w linijce |
| Autor |
Wiadomość |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 12:30 Wyrównanie tekstu ..cyfr w linijce
|
|
|
| Jakich powinnam uzyć narzedzi do wyrówania tekstu i cyfr. jestem na etapie projektowania kary drinków. Wypisujac kazdy drink w innej linijce i wpisujac obok niego cenę za cholere nie mogę ustawić aby to wszystko było równe. czy wie ktoś za pomoca jakich narzedzi to mogę wyrównać.??? |
|
|
|
 |
yano57
Bywalec yano57

Wersja CorelDRAW: 9 i X4
Pomógł: 3 razy Wiek: 68 Dołączył: 03 Sty 2013 Posty: 23 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13 Maj 2013, 12:39
|
|
|
| Jest chyba kilka sposobów. Ale najprościej jest odpowiednio ustawić prowadnice i użyć narzędzia „Przeciągnij do prowadnic”. Ja często w takich wypadkach posługuję się odpowiednio ustawionym „skokiem podsuwania”. Tekst kopiuję kilka razy o wartość ustawioną w skoku podsuwania i tylko zmieniam jego edycję. |
|
|
|
 |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:01
|
|
|
| Zaznaczam tekst i mam problem z wyrownaniem tekstu. czy mozesz napisac mi krok po kroku jak to zrobic? |
|
|
|
 |
yano57
Bywalec yano57

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:07
|
|
|
| Masz może skype. pokazałbym udostępniając ekran. |
|
|
|
 |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:10
|
|
|
| nie mam |
|
|
|
 |
yano57
Bywalec yano57

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:16
|
|
|
| Klikajac myszką na krawędzi obszaru roboczego ściągasz prowadnice. Można je dowolnie ustawiać i pod dowolnym kątem. Ustawiasz je więc tam gdzie są Ci potrzebne. Tworzysz linijki i tabelki gdzie ma być wpisany tekst. Następnie w innym miejscu piszesz to co Ci potrzebne. Nazwę wina, cenę itp. Oczywiście nie ciągiem. Nazwa jako tekst oddzielny cena tez itp. (piszesz wszystkie nazwy, ceny ...)Przeciągając tak napisany teks w okolicę wybranych prowadnic on sam niejako przykleja się do wskazanego miejsca. Oczywiście wcześniej pisząc określasz rodzaj i rozmiar czcionki. Inaczej tego wytłumaczyć nie potrafię. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:17
|
|
|
| a czemu nie skożystasz np z tego,zaznacz tekst i cyfryw linijce i Rozmieść-wyrównanie i rozkład- i np wyrównaj do góry?? |
|
|
|
 |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:37
|
|
|
podsyłam zapis w jpg....... moze teraz ktos mi sprobuje to wytłumaczyc:)
Kartaa.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 220 raz(y) 254.55 KB |
|
|
|
|
 |
yano57
Bywalec yano57

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:47
|
|
|
| Przecież ten tekst jest wyrównany (jest w jednej linii). Jeśli chodzi Ci o odległości pomiędzy tekstem (nazwa od ceny) to to się robi spacją. |
|
|
|
 |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 13:50
|
|
|
| ja wyrownam spacja to i tak jest nierowno... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Maj 2013, 14:03
|
|
|
| aaa o taki patent chodzi,no to tak ustawiasz w jakim miejscu ma być pierwsza cena ,następnie Widok-prowadnice wyrównania,i chwytasz następne ceny i prowadnice bedą wskazywać ci miejsce upuszczenia ceny,najlepiej moim zadaniem upuszczać gdy prowadnica będzie wskazywać srodek napisu i jednoczesnie prowadnice pionowe bedą rowno z ceną pierwszą |
|
|
|
 |
yano57
Bywalec yano57

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 14:09
|
|
|
To nie pisz jednym ciągiem bo tak tekst się zawsze sypie tylko weź ściągnij te prowadnice i będziesz mogła równo pisać.
Robiąc prowadnice za każdym razem jak będziesz pisać kartę teks będziesz bez problemu umieszczać w tym samym miejscu.
Nowy-1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 202 raz(y) 114.52 KB |
|
|
|
|
 |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 13 Maj 2013, 14:34
|
|
|
| Dobrze, dziękuje wszystkim za wskazówki...... wiec zabieram sie do pracy;) |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13 Maj 2013, 16:21
|
|
|
| yano57 napisał/a: | | Przecież ten tekst jest wyrównany (jest w jednej linii). Jeśli chodzi Ci o odległości pomiędzy tekstem (nazwa od ceny) to to się robi spacją. |
Nigdy w życiu!!! :D
Od tego służą tabulatory. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 00:05
|
|
|
Przekształć ten tekst w tekst akapitowy i korzystaj z tabulatorów, jak radzi Malutki. Tak jest najprościej. W przeciwnym razie gdy zajdzie potrzeba zmienić czcionkę lub coś poprawić wszystko się rozjedzie.
Po przekształceniu w tekst akapitowy zaznacz cały tekst, zlikwiduj wszystkie tabulatory jakie pojawią się na belce (chwytaj myszką i wyciągnij poza belkę) ustaw tabulator dziesiętny z prawej (żeby wyrównywał do przecinka oddzielającego złote od groszy, to takie ┴ z kropką). Rodzaj tabulatora wybierzesz klikając w symbol └ (domyślny tabulator wyrównujący do lewej) znajdujący się obok wskaźnika po lewej u góry w miejscu łączenia linijki pionowej z poziomą (linijki pojawią się w trybie edycji tekstu). |
|
|
|
 |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 14 Maj 2013, 12:30
|
|
|
Rzeczywiscie nie jest to proste...... jak zaznaczyc ten tekst??
1..JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 185 raz(y) 85.67 KB |
|
|
|
|
 |
gonia
Profesjonalista gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy Wiek: 62 Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 427 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 12:57
|
|
|
| Jeżeli chcesz zaznaczyć cały tekst, to wystarczy postawić kursor w dowolnym miejscu (oczywiście w dowolnym miejscu tekstu:)) i wcisnąć jednocześnie przyciski ctrl i a |
|
|
|
 |
Martatta
Bywalec

|
Wysłany: 14 Maj 2013, 13:41
|
|
|
| czy jest ktos w stanie mi pomoc ? czy nie wchodzi to w gre tutaj |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 13:54
|
|
|
| no ale,przeciez podawane są sposoby,jeszcze jakiś,no to np zrob sobie tabele,wpisz co tam chcesz a potem usun tabele,napewno będzie równo |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 15:57
|
|
|
Jeśli ten tekst już masz napisany, to przekształcisz go w akapitowy (po wskazaniu go wskaźnikiem) wybierając z menu Tekst polecenie Przekształć w tekst akapitowy. Potem postępujesz już z tekstem dokładnie tak samo jak w dowolnym edytorze tekstu - zaznaczasz za pomocą myszki, względnie ustawiasz kursor w miejscu początku zaznaczenia, wciskasz Shift i tak długo trzymasz odpowiednią strzałkę, aż zaznaczysz co chcesz.
Trudno pomagać jeśli nie wiadomo z czym konkretnie masz problem. Zwłaszcza, że pomysł by wyrównywać tekst za pomocą prowadnic można uznać za niezbyt mądry żart. Tekst ozdobny służy tylko do tworzenia ozdobnych napisów i nie nadaje się do dalszej "obróbki" — nie działają w nim kody sterujące takie jak tabulator. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 16:13
|
|
|
A czemu sądzisz że gdy zaznaczysz opcje prowadnice wyrównujące to tekstu nie da się wyrównać ja tam to sprawdzałem na x6 i to dość sprawnie idzie,oczywiscie chodzi o tekst plus cena w jednej linijce,następnie ceny są ustawiane wzgledem pierwszej ceny i tylko patrzymy na prowadnice wurównawczą względem tekstu,hym,mi to szło bardzo sprawnie powiem szczeże
PS,tak teraz kumam że moze ci chodzic o taki patent żeby nie zmieniac na krzywe,no to faktycznie masz racje |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 17:16
|
|
|
| Ceny i oferta mają to do siebie, że lubią się zmieniać. Jak sobie wyobrażasz jakiekolwiek modyfikacje? Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się grabiami drapać w plecy. Utrudnianie sobie pracy to przecież żaden grzech. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 18:47
|
|
|
| ja to sobie tak wyobrażam Bogusiu,ze do mielenia tekstu jest Word,lub jakikolwiek darmowy program,doa jesli chodzi o corela to z góry zakladam że chodzi o wektor,i dla mnie problem koleżanki ktora założyła temat jest nijaki,Corel to jest wektora nie Menu restauracji,ja wiem że corel chwali sie obslugą tekstu ,ale to jest pic na wode ,to jest dodatek do tego programu,troche kreatywności w posługiwaniu się programami(oczywiście do ciebie nic nie mam Bogusiu ale szlak mnie trafia jak ktos chce obcęgami wbijać gożdzia) |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 18:56
|
|
|
Nie przesadzaj. Czcionki to też poniekąd wektory (chyba nie twierdzisz, że bitmapy). Corel jak najbardziej nadaje się do tworzenia pięknych menu okraszonych zdjęciami i rysunkami. Tyle, że tekst musi być w formie tekstu akapitowego. Tekstem ozdobnym można napisać nazwę knajpy i ewentualnie pięknie wystylizować spis trunków.
Tyle, że do programu jest dołączona pomoc. A pytanie jak zaznaczyć tekst należy do kategorii dziwnych. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2013, 19:48
|
|
|
| ja ,powiem tak,ja bym wżyciu nie robił menu w corelu,w sensie nazwy i ceny,dla mnie to kompletne nieporozumienie,ale oczywiscie mozna,nie zaprzeczam,a jesli chodzi o temat ,ktory przypadkowo rozwinęłąs czy czcionki to bitmnapy to ja z chęcią podyskutuje,bo to tak nie do kończ\ jest że to wektory,ale to temat na dyskusje chyba nie na tym forum, bo zaraz jak dam przykłady napadną mnie że robie piractwo ,ale moge dać nijaki temat,powiedzmy robie litere W lub ją wektoryzuje lub ją digitalizuje,i tera ładuje ją do obojętnie jakiego programu do fontów,zobaczmy coi się dzieje ,te nasze W zostaje zrasteryzowane!!!czyli czcionka zostaje wektorem dopiero po zamianie na krzywe w np corelu,przed tym zadaniem jest plikiem bitmapowym,i dalej idąc tym tropem ,dowiemy się że jesli chcemy zrobić litere i zapisać ją do TTF to musi być ona minimalnie o wymioarach przednich minimum 500p ikseli,czyli na upartego mozna powiedzieć że jest to bitmapa,BMP a nie Wektor |
|
|
|
 |
|
|