|
obrys - nadmierna liczba węzłów |
| Autor |
Wiadomość |
julo22
Bywalec master

Wersja CorelDRAW: 7,12,16
|
Wysłany: 13 Czerwiec 2013, 13:03 obrys - nadmierna liczba węzłów
|
|
|
Witam!
Mam następujący problem:
Po zaaplikowaniu "obrysu" otrzymuje obiekt który ma nadmierną liczbę węzłów, dosłownie jeden przy drugim. Dzieje się tak nawet wtedy gdy stosuję obrys na obiekcie, który jest prostym kształtem i ma powiedzmy 10 węzłów.
Czy trzeba zmienić coś w ustawieniach obrysu, czy jest to jakiś błąd?
dodam że chodzi o corela 12, na innym nie mam tego problemu. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 13 Czerwiec 2013, 14:41
|
|
|
Nie rozumiem co znaczy po "zaaplikowaniu obrysu". Dodanie obrysu nie powinno dodawać punktów, ponieważ każdy obiekt ma zawsze obrys. Jak go nie ma, to też jest, tylko zerowej grubości.
Czy chodzi Ci o to, że zamieniasz obrys na obiekt i wtedy tworzy Ci się bardzo dużo punktów? Czy jeszcze o coś innego?
Opisz dokładniej lub zamieść plik przykładowy.
Zamiana obrysu na obiekt działała dobrze chyba tylko w wersji 5. Potem im wyższa wersja tym gorzej. Gdy w pracy mieliśmy Corela 10, a w domu 9, to często brałem pliki do domu, żeby pozamieniać obrysy, bo w 10. praktycznie się nie dało. |
|
|
|
 |
julo22
Bywalec master

|
Wysłany: 13 Czerwiec 2013, 15:00
|
|
|
mam polska nakladke i przetlumaczone jest "obrys" a chodzi o "contour"
czyli dodanie obrysu, w ktorym definiuje sie ilosc lini, czy maja isc do srodka czy na zewnatrz, offset itd.
effects>contour
edit:
dla przykladu litera(kilka wezlow) i obrys litery(duzo za duzo wezlow).
przyklad.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 126 raz(y) 15.88 KB |
|
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 13 Czerwiec 2013, 15:21
|
|
|
| Wybierz obrys i narzędziem Kształt zaznacz wszystkie węzły. Na pasku właściwości przesuń w prawo suwak Redukcja węzłów. Kształt krzywej może się trochę zmienić. |
|
|
|
 |
julo22
Bywalec master

|
Wysłany: 13 Czerwiec 2013, 15:37
|
|
|
ok! to zawsze jakis sposob.
Ale czy nie mozna tego zrobic normalnie?
w corelu 16 pieknie wychodzi ten obrys i nic nie trzeba poprawiac a w 12 nawet proste ksztalty stwarzaja problemy.
zalezy mi na dokladnosci bo czesto wycinam na ploterze i musze sie spasowac z kolejnymi elementami. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 13 Czerwiec 2013, 15:56
|
|
|
Z tym to raczej nic nie zrobisz. To cecha tej wersji. Stąd m.in. wzięło się twierdzenie, że parzyste wersje są do d....... (druku niezbyt przydatne).
Teoretycznie jest jeszcze jeden sposób, ale pewnie też się nie sprawdzi.
Masz obiekt. Powiedzmy, że chesz mu zrobić obrys oddalony o 1 mm. Nadaj więc obiektowi kontur o szerokości 2 mm. Następnie Shft-Ctr-Q zamień kontur na nowy obiekt. Teraz ctr-k rozłącz krzywe i wykasuj wszystkie za wyjątkiem zewnętrznej.
Będziesz miał obrys w odl. 1 mm, ale czy bedzie miał mniej punktów to w v.12 musisz sam sprawdzić. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Czerwiec 2013, 16:34
|
|
|
| Marak ma rację, To jest cecha wersji 12. Nie do przeskoczenia. Podobno chodziło o zakład, że da się schrzanić to, co dotąd działało bez zarzutu. |
|
|
|
 |
|
|