Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie ustawienie pdf do internetu?
Autor Wiadomość
tupaj 
Początkujący
tupaj

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 13:39   Jakie ustawienie pdf do internetu?

Witam,
jakie muszę zrobić ustawienia wzorca pdf, aby móc publikować go w internecie. Niestety nie mam wyboru wzorca, tylko niestandardowy i tu mój problem. Na początku był i po jakimś tygodniu pracy z corelem zniknął i nie pamiętam jakie tam były ustawienia.
Z góry dziękuję za pomoc.

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:05   

tak to wyglada w ustawieniach

jakosc jpg + 100
rozdzielczość:
- kolor i skala szarosci - 96
- monochromatyczne - 120
- kompresuj tekst i rysunki tekstowe
- kodowanie ASCI

zakładka zaawansowane
- optymalizacja dla internetu
- przeksztalc zlozone wypelnienia w mapy bitowe
- przeksztalc kolory dodatkowe na rozbarwione
- zarzadzanie kolorami - RGB

tupaj 
Początkujący
tupaj

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:18   

Dziękuję bardzo za pomoc. Właśnie o to mi chodziło.
A tak dodatkowo, dlaczego wcześniej mogłam wybrać wzorzec pdf, a teraz wszystko mi zniknęło?

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:19   

zrób reset Corela to powinno wszystko wrócić - F8 przy uruchamianiu

tupaj 
Początkujący
tupaj

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:26   

jestem dopiero początkująca. proszę mi wyjaśnić co to znaczy F8 przy uruchamianiu?

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:28   

klawisz F8 wciskasz przy uruchamianiu Corela

tupaj 
Początkujący
tupaj

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:30   

dziękuję za szybką odpowiedź, ale to niestety nie pomogło i jeszcze teraz zaczęło wyrzucać mi fonty, chociaż wcześniej tak nie było

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:32   

co rozumiesz przez "wyrzucać" fonty

tupaj 
Początkujący
tupaj

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:34   

nie widzi czcionek i chce je zastępować, chociaż projekt był robiony w tym programie wczoraj i wszystko było ok

s-p-i-n 

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:48   

wejdz w uklad>ustawienia strony>obszar roboczy>tekst>czcionki i zaznacz wszedzie ptaszki jak ich tam niema

tupaj 
Początkujący
tupaj

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 14:57   

jeśli miałam zaznaczyć wszystko w części zawartość listy czcionek, to wszystko już było zaznaczone

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 15:33   

nie widzi bo zapewne używasz najgorszego narzędzia na świecie jakim jest Bitstream Navigator,po resecie on gubi ścieżke,ponieważ ten debilny programik nie instaluje czcionek tylko skróty do tych czcionek,mało tego gubi też kodowanie,jesli masz daną czcinke to porostu gdy wyskakuje ci okienko zamiany to rozwiń liste i zaznacz inne kodowanie,naprawde bardzo cięzko coś doradzić bo ten programik robi poprostu masakre z fontami :cry:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 19:14   

Bidon jest jeszcze nie zaznajomiony do końca z możliwościami programu. A program możliwości ma wielkie. A więc tak. Jest czcionka w systemie, która nie posiada kodowania środkowoeuropejskiego. Bo ktoś na przykład wpadł na szatański pomysł, żeby napisać tekst po angielsku, francusku względnie hiszpańsku. Taki miał kaprys. Te języki charakteryzują się tym, że mają nieco inny zestaw znaków. Tak zwany zachodni. Dla Corela jednak brak kodowania to żadna przeszkoda. Zapisuje sobie skrzętnie w sobie wiadomym miejscu, że użyto czcionki xyz i dodaje do tego informację, że CE.

Dzięki temu użytkownik gapa, który nie poinformował Corela, że czcionka, która nie ma środkowoeuropejskiego kodowania nie ma środkowoeuropejskiego kodowania, po zapisaniu pliku, przy próbie otwarcia go dostaje komunikat, że czcionki xyz CE nie ma i że w takim razie Corel podmieni ją na inną, podobną do wszystkiego, tylko nie do podmienianej czcionki. W tej sytuacji w oknie podmiany czcionek należy włączyć opcję Zastąp czcionkę, włączyć opcję Pokaż wszystkie czcionki, włączyć opcję Zapisz ten wyjątek dla celów przyszłego zastępowania czcionek (nie zapisze, ale co nam szkodzi zaznaczyć, skoro można) i na liście poszukać właściwej czcionki. Np. Humanist521 BT-Normalna (Europa Środkowa) zamieniamy na Humanist521 BT-Normalna (Western).

Nie należy się zrażać, gdy czcionki wymienionej na liście w systemie nie ma i nigdy nie było. W dokumencie też jej nie ma, bo niby skąd miała się wziąć? Po co Corel zapisuje, że użyto nieistniejącej czcionki do końca nie jest jasne. Niewykluczone, że dla jaj. Nie należy też zrażać się, gdy ponownie otwierając dokument Corel znowu będzie chciał zamieniać Humanist521 BT-Normalna (Europa Środkowa) na Arial. Generalnie opcje Na stałe i Zapisz ten wyjątek dla celów przyszłego zastępowania czcionek, służą po to, żeby nie trzeba było za każdym razem wskazywać tej samej czcionki, ale czasem Corel wie lepiej, że lepiej jednak w tym miejscu wyglądać będzie Arial, a nie Humanist, więc daje temu wyraz. Poniższy zrzut ekranu rozwieje wszelkie wątpliwości.

font.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 144 raz(y) 166.13 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 19:22   

i za to Cię lubie Bogumila M. :-D :lol:

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 12 Czerwiec 2013, 21:00   

Tak, uzupełniając Bogumiłę.
Kiedyś miałem taki całkiem fajny program. Nazywał się Corel 11. W nim jak się kliknęło "Zapisz wyjątek..." to zapisywał i był spokój z daną czcionką. Ale zachciało mi się X4...
Acha. Przypomniało mi się, jak kiedyś była recenzja Corela w prasie i pisali jakie to rewelacyjne narzędzie, że Corel potrafi sam dobrać podobną czcionkę. Mnie się jeszcze nie zdarzyło, by dobrał podobną.

Odpowiedz do tematu