|
Nie moge scrollem zmnić czcionki |
| Autor |
Wiadomość |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 20:28 Nie moge scrollem zmnić czcionki
|
|
|
Witam pytanie jest banalne jak w temacie długo się zastanawiałem czy zaśmiecać forum tym pytaniem ale po wielu nie udanych próbach nie stety muszę;/ Mam corela X4 Kiedy zaznaczam tekst klikam na nazwę czcionki w oknie wyboru nie mogę za pomocą scrolla zmienić fontu pewnie problem leży gdzieś w ustawieniach ale co i jak nie wiem.
Prosze o pomoc |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 21:18
|
|
|
| Pewnie problem leży w ustawieniach ale nie Corela tylko gryzonia? Ta lista to standardowy element windowsa. Jeśli nie zmieniałeś mozolnie ustawień programu, to możesz spróbować go zresetować do ustawień fabrycznych (F8 przy uruchamianiu CDraw) |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 21:30
|
|
|
| Spróbowałem F8 ale nie przyniosło oczekiwanego rezultatu ;/ jakieś inne propozycje ? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 21:39
|
|
|
| A kółko w ogóle działa? Sprawdzałeś w innych aplikacjach, lub w samym Corelu na przykład powiększając? |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 22:29
|
|
|
| Tak kółku działa :) Sprawdzałem na corelu |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 23:58
|
|
|
| Może masz zainstalowany jakiś badziewiasty font, który hamuje listę? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 09:08
|
|
|
| Jedyne co można w Corelu ustawić, to zmienić działanie kółka myszy z powiększania na przewijanie lub odwrotnie. Więc jeśli przestała się przewijać lista czcionek, to wygląda raczej na kłopot Windowsa. W innych programach da się przewijać tę listę? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 12:17
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | W innych programach da się przewijać tę listę? |
To jest dobre pytanie. Element ComboBox, jakim jest lista czcionek jest pewno obsługiwany przez tę lub inną bibliotekę i może ona jakoś nie działa? Wg danych z MSDN Microsoft, klasa ComboBox ma jakieś parametry dotyczące kontroli nad tą instancją, w tym również możliwość scrollowania itp. Nie jestem w tym ekspertem, ale może zassaj sobie najnowsze wersje NET Framework (4.5 ?), bo to ono odpowiada za takie historie.
Drugą opcją jest wspomniana konfiguracja myszki - masz jakiś osobny, firmowy soft do myszki? Coś co nadpisuje ustawienia Windowsa? Bo może masz ilość "stron" przy przewijaniu ustawioną na jakąś dziwną wartość (inna niż windowsowska domyślna) i ComboBox tego nie ogarnia?
Trzecim pomysłem jest brak "focusa" na liście - jeśli element nie jest aktywny ("skupiony") to wszelka aktywność ze strony użytkownika do niego nie dociera. Może lista gubi focus? Ale to daleki strzał i raczej nie trafiony, ale staram się rozważyć wszelkie możliwości. |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 16:49
|
|
|
| Scroll przy zmianie czcionki działa w kazdym innym programie, zainstalowałem frameworka 4.5 i dalej to samo ;/ |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 17:14
|
|
|
| znaczy kolega ,chce uzyskać zamiane fontu poprzez scroll???,to kolega może zapomnieć ,w corelu taka opcja nie działa,jedyna dostępna funkcja to przewinięcie na liscie rozwijanej fontu poprzez scroll i podgląd w zaznaczonym obszarze tej czcionki,inaczej się nie da w corelu,kolega rozumie??kólęczkiem trza kręcić że tak to ujme i kursor najeżdża na czcionke i ta czcionka się zmienia w zaznaczonym obszarze,natomiast przegląd czcionek za pomocą kółka myszy w corelu jest niedostępny,przegląd w sensie że kręcimy kółkiem i na stole montażowym zamienia się nam tekst próbny,po kolei,tak jak mamy zainstalowane czcionki |
|
|
|
 |
matti86
Praktyk

|
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 20:03
|
|
|
@bidon184 i tu chyba jest pies pogrzebany czyli najprościej ujmując corel nie ma funkcji zmiany czcionki scrollem.
Wszytskim dziekuje za pomoc i zainteresowanie:) |
|
|
|
 |
|
|