Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie moge scrollem zmnić czcionki
Autor Wiadomość
matti86 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 20:28   Nie moge scrollem zmnić czcionki

Witam pytanie jest banalne jak w temacie długo się zastanawiałem czy zaśmiecać forum tym pytaniem ale po wielu nie udanych próbach nie stety muszę;/ Mam corela X4 Kiedy zaznaczam tekst klikam na nazwę czcionki w oknie wyboru nie mogę za pomocą scrolla zmienić fontu pewnie problem leży gdzieś w ustawieniach ale co i jak nie wiem.
Prosze o pomoc

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 21:18   

Pewnie problem leży w ustawieniach ale nie Corela tylko gryzonia? Ta lista to standardowy element windowsa. Jeśli nie zmieniałeś mozolnie ustawień programu, to możesz spróbować go zresetować do ustawień fabrycznych (F8 przy uruchamianiu CDraw)

matti86 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 21:30   

Spróbowałem F8 ale nie przyniosło oczekiwanego rezultatu ;/ jakieś inne propozycje ?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 21:39   

A kółko w ogóle działa? Sprawdzałeś w innych aplikacjach, lub w samym Corelu na przykład powiększając?

matti86 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 22:29   

Tak kółku działa :) Sprawdzałem na corelu

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 23:58   

Może masz zainstalowany jakiś badziewiasty font, który hamuje listę?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 09:08   

Jedyne co można w Corelu ustawić, to zmienić działanie kółka myszy z powiększania na przewijanie lub odwrotnie. Więc jeśli przestała się przewijać lista czcionek, to wygląda raczej na kłopot Windowsa. W innych programach da się przewijać tę listę?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 12:17   

Bogumila M. napisał/a:
W innych programach da się przewijać tę listę?

To jest dobre pytanie. Element ComboBox, jakim jest lista czcionek jest pewno obsługiwany przez tę lub inną bibliotekę i może ona jakoś nie działa? Wg danych z MSDN Microsoft, klasa ComboBox ma jakieś parametry dotyczące kontroli nad tą instancją, w tym również możliwość scrollowania itp. Nie jestem w tym ekspertem, ale może zassaj sobie najnowsze wersje NET Framework (4.5 ?), bo to ono odpowiada za takie historie.

Drugą opcją jest wspomniana konfiguracja myszki - masz jakiś osobny, firmowy soft do myszki? Coś co nadpisuje ustawienia Windowsa? Bo może masz ilość "stron" przy przewijaniu ustawioną na jakąś dziwną wartość (inna niż windowsowska domyślna) i ComboBox tego nie ogarnia?

Trzecim pomysłem jest brak "focusa" na liście - jeśli element nie jest aktywny ("skupiony") to wszelka aktywność ze strony użytkownika do niego nie dociera. Może lista gubi focus? Ale to daleki strzał i raczej nie trafiony, ale staram się rozważyć wszelkie możliwości.

matti86 
Praktyk

Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 16:49   

Scroll przy zmianie czcionki działa w kazdym innym programie, zainstalowałem frameworka 4.5 i dalej to samo ;/

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 17:14   

znaczy kolega ,chce uzyskać zamiane fontu poprzez scroll???,to kolega może zapomnieć ,w corelu taka opcja nie działa,jedyna dostępna funkcja to przewinięcie na liscie rozwijanej fontu poprzez scroll i podgląd w zaznaczonym obszarze tej czcionki,inaczej się nie da w corelu,kolega rozumie??kólęczkiem trza kręcić że tak to ujme i kursor najeżdża na czcionke i ta czcionka się zmienia w zaznaczonym obszarze,natomiast przegląd czcionek za pomocą kółka myszy w corelu jest niedostępny,przegląd w sensie że kręcimy kółkiem i na stole montażowym zamienia się nam tekst próbny,po kolei,tak jak mamy zainstalowane czcionki

matti86 
Praktyk

Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 20:03   

@bidon184 i tu chyba jest pies pogrzebany czyli najprościej ujmując corel nie ma funkcji zmiany czcionki scrollem.
Wszytskim dziekuje za pomoc i zainteresowanie:)

Odpowiedz do tematu