Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozpylacz obrazków a obiekt z transparentalnym tłem
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 14 Czerwiec 2013, 13:34   Rozpylacz obrazków a obiekt z transparentalnym tłem

Chciałęm dodać swój znak wodny do listy rozpylacza.
Tak by wybrać nową pozycje z tej jego listy i potem klikać na obrazie dostająć swoją grafikę.
Otworzyłęm więc narzędzie i wybrałem z niego swój plik PNG. I wszystko okej tylko że... Wklejony w ten sposób obiekt nie ma przeźroczystego tła, tylko pojawia się z obwódką w kolorze tła projektu. Czy coś robię nie tak?

chezare 

Wysłany: 14 Czerwiec 2013, 17:28   

F, nie wiem jak jest w Twoim Corelu, mam w tej chwili dostęp tylko do 12 i z tego co widzę, to CoreDRAW, również Photo-Paint importując czy otwierając taki obrazek nie wiedzą, że tło ma być niewyświetlane.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to użycie jakiegoś Corelowego formatu, np. cpt.
Możesz spróbować też z gif, oba wymienione formaty dają się otworzyć w Corelu bez tła, ale czy dają się użyć w narzędziu o którym napisałeś, nie wiem.
Nie lepiej zrobić np. tak:

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 22:33   

Nie jeśli ma się skomplikowane logo do znaczenia.
Ale przecież inne grafiki z rozpylacza to właśnie pliki bez tła, nie? Więc w ich przypadku działa a w przypadku nowo dodanych nie?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 23:13   

F, musisz zrobić swój plik źródłowy "sprayu" w formacie CPT - płaski obrazek, bez przezroczystości! Ważne jednak, by to, co ma być użyte, musi zostać zaznaczone (musi mieć maskę)!

Jak widzisz zaznaczyłem napis. Ważne jest to, że kolory musisz ustalić przy projektowaniu, bo potem nie bardzo idzie je zmienić. Więc zrób co tam chcesz, zaznacz to (jak ma być białe, to daj czarne tło), ZAPISZ MASKĘ JAKO KANAŁ (alpha1 czy cokolwiek). Zapisz plik jako CPT. Teraz sobie zaimportuj do rozpylacza. Możesz (używając dockera Pędzla) ustawiać krycie itp.

Efekt

Aha, jeszcze jedno. Jak importujesz spray, to wyskakuje okno z pytaniem, ile jest obrazków w rzędzie, ile w kolumnie i ile w ogóle. Jeśli chcesz mieć cały napis (jak u mnie) to robisz wszędzie 1. Jeśli chcesz mieć prawdziwy spray (z wieloma elementami) to musisz je równomiernie rozłożyć na tak jakby siatce i podać podczas importu ile na ile jest siatka. Każda komórka to osobna "kropla" sprayu. Nie zamotałem? :->

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 23:22   

Shame, czyli podstawowym błędem było to, że wczytywałem PNG zamiast CPT.
Dziękuję za pomoc bardzo bo bym na to sam nigdy nie wpadł. Sprawdzę to.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 14:49   

Glad to help! Pamiętaj o tej masce, bo inaczej nie działa (nawet jak masz w CPT)!

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 15:42   

aaa,widzisz maska :lol: czyli pędzle z szopa też spokojnie można dodać do PP :-)

Odpowiedz do tematu