Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyrównywanie danych tekstowych
Autor Wiadomość
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 11:14   Wyrównywanie danych tekstowych

czy jest jakiś patent na wyrównywanie np. do dołu wielu elementów tekstowych i cyfr tak, aby były pisane jakby w jednej linii? Bo sama opcja wyrównywuje bez uwzglednienia "wystających" liter (y, j, ą...). To samo dotyczy równych odstępów w kolumnie?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 11:36   

w tym temacie powinieneś znależc odpowiedź http://corel.wodip.opole....er=asc&start=25

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 11:39   

Do tego celu służy opcja Wyrównywanie do linii bazowej. Jest o tym mowa w wątku wskazany przez Bidona.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 11:54   

No tak, dziękuję (jak sie przez 20 lat nie używało, to się nie wie :oops: ).
bardziej mnie jednak boli druga opcja - 0dstępy (równe) w kolumnie z różnych nazwisk...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 12:03   

Odstępy zrobisz tabulatorem. Tak jest najprościej. Jeśli masz każdy wyraz czy nazwisko osobno, to dodałeś sobie mnóstwo pracy. W Corelu łatwiej napisać tekst jako akapitowy, poszczególne kolumny rozdzielić tabulatorem, określić odstępy między wierszami i to wszystko na końcu obrysować tak, by powstała tabela.

Na przykład:
Kod:
Imię i nazwisko  Zawód         Wiek
Jan Kowalski     Informatyk    XXI

Drugi sposób to pisać w kolumnach z wyrównywaniem do środka.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 12:12   

Nie jestem masochistą Bogumiło :mrgreen:
dostałem te rzeczy od kogoś i teraz się męczę. Oczywiście używam tabulatora i innych rzeczy, ale ciekawi mnie, czy jak da się wyrównac w poziomie do linii bazowej, to da się też jakoś porobić odstępy w pionie wg takiej wyimaginowanej linii?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Czerwiec 2013, 14:35   

Nie rozumiem problemu. W pionie wyrównuje przecież funkcja wyrównywania "zwykłego". Zaznaczasz wszystko, a na końcu ten element do którego chcesz wyrównać, wybierasz Wyrównanie i rozkład i wyrównujesz do lewej, do prawej, do środka, jak chcesz.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 11:29   

Ale ja pytałem o ODSTĘPY w pionie...
Mam kolumnę, w niej 50 nazwisk (niestety, kazde oddzielnie, tak to dostalem). Chcę to rozmieścić w pionie w równych odstępach, ale narzędzie wyrównania nie "widzi" już w tym przyp. linni bazowej tekstu, czego efektem są np. wieksze odstępy miedzy nazwiskami zawierającymi litery wystające w górę lub w dół.

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 12:13   

Można to trochę naokoło zrobić- teraz mi wpadł do głowy taki pomysł:
jeśli masz tę kolumnę w arkuszu kalkulacyjnym, to wstawiasz jeszcze jedną kolumnę obok, którą wypełniasz literami najbardziej "wystającymi" w górę np "O", a jeszcze lepiej zlepkiem liter nie występującym w liście, dajmy na to "Ox".
Kopiujesz obie kolumny, wklejasz do Corela, zamieniasz na tekst ozdobny, następnie Rozłącz (ctrl+K). Wtedy Wyrównanie i rozkład>rozkład> do góry. Następnie Edycja>Znajdź i zamień>zamień tekst>zamień wszystko (znajdź: "Ox", zamień na: "puste pole")

Wiem, że to rozwiązanie mocno kombinowane, ale działa :lol:

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 13:19   

Niestety, wszystko jest w Corelu, nie mam Excela

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 14:40   

Ja też nie mam, używałem darmowego open office'a :-)

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 14:50   

Nie o to chodzi - jak napisałem: mam wszystko w Corelu...
Nie rozumiem więc dlaczego piszesz: "Jak masz tę kolumne w Excelu..."?

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 15:04   

Gwoli ścisłości, napisałem "jeśli masz tę kolumnę w arkuszu kalkulacyjnym".
Jeśli masz to jako tekst, to możesz skopiować to z corela i wkleić do arkusza kalkulacyjnego, a potem j/w.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 16:27   

A co stoi na przeszkodzie te słowa po prostu scalić w jedną, zwykłą lub akapitową kolumnę tekstu? Można wtedy ustawić dowolne odstępy. W przeciwnym razie pozostaje kombinowanie. Trzeba każde słowo czy nazwisko uzupełnić literami np. kj i dopiero wtedy rozłożyć. Potem można użyć opcji Znajdź i zamień tekst, żeby się tych dwóch liter hurtem pozbyć.

Cysorz 

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 17:02   

Naprawdę nie ma co kombinować nad tym przez trzy dni, można to zrobić góra w kilka minut...
Zaznaczasz wszystko po kolei (pojedynczo, w takiej kolejności jak chcesz mieć) i ctrl+L i już masz jeden "ciąg" tekstowy. Być może trzeba będzie jeszcze wstawić Enter po każdym "ciągu" (czyli np. imię + nazwisko), ale później jest już z górki bo będzie to jeden tekst (lub akapit jeżeli zrobisz ctrl+F8)...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 17:26   

Masz 50 wyrazów. Co da Ctrl L? Chodzi o rozmieszczenie ich w pionie w jednakowych odstępach. Funkcja przekształcania działa tylko na pojedyncze obiekty tekstowe.
cyklop napisał/a:
Mam kolumnę, w niej 50 nazwisk (niestety, kazde oddzielnie, tak to dostalem).
Nie da się bez kombinowania.

Cysorz 

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 17:59   

Jeżeli zaznaczysz luźne wyrazy i zastosujesz ten skrót to scalisz wszystkie te pojedyncze "elementy" w jeden obiekt - później łatwiej jest nim zarządzać po prostu...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 24 Czerwiec 2013, 20:50   

Ach widzisz, nie używam skrótów klawiszowych stąd moja nieznajomość tematu. Faktycznie, ta funkcja rozwiązuje problem.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 07:50   

Malutki napisał/a:
Naprawdę nie ma co kombinować nad tym przez trzy dni, można to zrobić góra w kilka minut...
Zaznaczasz wszystko po kolei (pojedynczo, w takiej kolejności jak chcesz mieć) i ctrl+L i już masz jeden "ciąg" tekstowy. Być może trzeba będzie jeszcze wstawić Enter po każdym "ciągu" (czyli np. imię + nazwisko), ale później jest już z górki bo będzie to jeden tekst (lub akapit jeżeli zrobisz ctrl+F8)...

Malutki - ja nie kombinuję przez 3 dni, zrobiłem to ręcznie i oddalem klientowi.
Pytam po to, żeby się czegoś przy okazji nauczyć, a niestety Twojego sposobu nie rozumiem: po scaleniu tej kolumny robi się czarna plama (wszystkie nazwiska jedno na drugim), niczego to nie upraszcza.
Cała natomiast historia zmierzała też do pytania: czy domyslna linia bazowa tekstu wykorzystywana jest wyłącznie w wyrównaniu w poziomie, czy mozna jakoś ją wykorzystać do odstępów w pionie.
Z tego co czytam nie jest to mozliwe...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 11:34   

No to z tego płynie bardzo ważna nauka. Nauka która uczy, że trzeba podawać nazwę funkcji, a nie skrót klawiaturowy, bo wersje Corela mogą różnić się nie tylko numerem. Malutkiemu chodzi o funkcję scalającą pojedyncze słowa — w tym przypadku nazwiska — w jeden obiekt tekstowy. Ja jednak nie dowierzam Corelowskiej automatyce wiec utworzyłabym ramkę tekstu akapitowego, zaznaczała poszczególne nazwiska we właściwej kolejności i przeciągała na nią. Tak samo przygotowałabym pozostałe kolumny po czym obrysowała je tabelą.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 12:13   

Bogumiło. Niekoniecznie.
Staram się używać jak najwięcej skrótów klawiaturowych bo to:
Primo: Przyśpiesza pracę
Drugie primo (jak mawiał mój profesor): daje trochę odpocząć od myszki i ręka tak nie boli po kilku godzinach.
Czarna plama jak pisze kolega, świadczy o tym, ze fnkcja ctr-L zadziałała jak najbardziej prawidłowo i tekst został połączony w jedną całość. Ponieważ tekst składał się z pojedyńczych wierszy więc nie miał zakodowanych odstępów wierszy i Corel w domyśle ustawił je na zero. Wystarczy teraz wejść w okno tekst / formatowanie akapitu i ustawić odstęp międzywierszowy np. na 100% i będzie wszystko OK.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 12:14   

a podpowiesz mi jakie znaczenie ma "utworzenie ramki tekstu i przeciąganie nazwisk na nią"?
Bo u mnie to niczego nie zmienia, po prostu nazwisko zmienia połozenie, ale nadal nie ma nic wspólnego z ramką...

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 12:28   

Dziękuję Marak - bingo :mrgreen:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 12:31   

Utworzenie ramki tekstu pozwala ułożyć nazwiska w kolejności, w jakiej się chce. Żeby było łatwiej trzeba utworzyć ramkę, ustawić w niej kursor i przytrzymać chwilę klawisz Enter. Potem zaznaczyć nazwisko czy wyraz i przeciągnąć nad ramkę. Gdy kursor pojawi się w oczekiwanym miejscu wystarczy puścić.

Można oczywiście próbować automatyki. W X5 Ctrl L działa zgodnie z oczekiwaniami — słowa ustawiają się obok siebie. Potem trzeba je jednak ręcznie ustawiać w kolejnych wierszach. Pojedyncze słowa zostają scalone w jeden długi ciąg bez odstępów. Trudno powiedzieć która metoda szybciej prowadzi do celu.

Jak widać jedna i ta sama funkcja w różnych wersjach różnie działa. W X5 słowa nie są układane jedno pod drugim, ale obok siebie.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 19:54   

Bogumiło.
To jak się tekst układa nie zależy od wersji, tylko od tego czy na końcu tekstu jest wstawiony niewidoczny znak "Enter"
Napisz w swoim X5 kilka wierszy scalonego tekstu. Rozłącz go na wiersze np. Ctrl-k.
Teraz połącz go ctrl-L i na 100% tekst będzie w linijkach.
Nie mniej, Twoja metoda z ramką wydaje się być szybsza, tylko w X4 w ogóle nie działa. Czy Ty próbowałaś jej w starszych wersjach?
Albo coś źle robię. Tworzę ramkę. Wstawiam kursor. Ale jak chcę złapać inny tekst to muszę przejść do trybu zaznaczania i wtedy stworzona ramka tekstowa jest nieaktywna i żadne upuszczanie na niej tekstu nie działa.

Odpowiedz do tematu