Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaznaczenie tekstu z konturem
Autor Wiadomość
Firmaś 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 07:37   Zaznaczenie tekstu z konturem

Czy jest możliwość zaznaczenia w złożonym projekcie tylko tekstu z konturem? Wiem jak zaznaczyć tylko tekst z pominięciem innych elementów graficznych, ale nie wiem, czy da się zaznaczyć tylko te teksty, które mają dodatkowo nadany kontur.
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 08:21   

Cytat:
nie wiem, czy da się zaznaczyć tylko te teksty, które mają dodatkowo nadany kontur.

Da się:
Ctrl+F, zakładka Typy obiektów zaznaczasz "tekst",zakładka kontury zaznaczasz "właściwości konturu">następnie wybierasz właściwości (ale nie musisz)>zakończ>znajdź wszystkie

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 08:29   

Dzięki, tyle lat człowiek pracuje, a wszystkiego jeszcze nie wie :poklon

Ale nie rozwiązuje to mojego problemu, bo mam w tekście kontur na kropkach i to też da się znaleźć dzięki odznaczeniu "tekst na ścieżce", ale ja chciałbym zmienić wszystkie kontury na raz, nawet jak kontur został nałożony w jednej literze w ścieżce tekstu.

Zaznaczam, że rozgrupowanie tekstu nie wchodzi w grę :-?

Rozwiązanie?

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 08:41   

Nie wiem czy dobrze rozumiem: problem jest w znalezieniu wszystkich tekstów z konturem, czy w tym, żeby zaznaczyć te obiekty jednym kliknięciem? W pierwszym wypadku ja bym skopiował wszystkie teksty, wkleił gdzieś obok w wolnym miejscu, rozgrupował i wtedy szukał. A potem ręcznie podmieniał w oryginale.
A w tym drugim wypadku to nie pomogę- nie mam pomysłu jak to wykonać.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 08:46   

"Jest sobie jakieś tam zdanie" - literka "e" ma nadany kontur, teraz jak ją znaleźć za pomocą narzędzia i zamienić jej kolor, czy jest to możliwe, czy trzeba to zrobić ręcznie?

Do tej pory robiłem to tak: literkę zaznaczam "kształt narzędzie" i zmieniam jej kontur?
Gorzej jak mam tak kilka zdań do zmiany, trochę mnie to kosztuje czasu.
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:01, w całości zmieniany 1 raz  

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 08:54   

Nie musisz używać narzędzia "kształt", wystarczy, że klikniesz dwa razy w tekst, zaznaczasz kursorem literę bądź wyraz bądź zdanie, prawym przyciskiem myszy z palety wybierasz kolor-w ten sposób nadasz kolor konturu zaznaczonym znakom, pod paletami masz właściwości konturu lub wypełnienia - klikasz dwa razy w któreś z nich, nadajesz właściwości.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 08:57   

Dzięki, za informacje, ale co zrobić w sytuacji kiedy tekst jest długi i mam nadany kontur jakąś tam grubość i kolor, a chciałbym masowo zmienić te wartości?

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 09:55   

Firmaś napisał/a:
co zrobić w sytuacji kiedy tekst jest długi i mam nadany kontur jakąś tam grubość i kolor, a chciałbym masowo zmienić te wartości?

i do tego nie rozgrupować tekstu? Pojęcia nie mam. :-)

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 11:47   

Ciekawe czy znajdzie się taki Król Złoty, co rozwiąże tą zagadkę :-P

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 11:55   

Jeśli to jest tekst ciągły, to ani Corel, ani większość edytorów nie ma zaznaczania selektywnego kilku wyrazów czy zdań w różnych miejscach. Podobnie funkcja wyszukiwania znajduje po kolei obiekty a nie wszystkie na raz. Obawiam się, że nie da się tego obejść. Jedyny sposób na zautomatyzowanie operacji to napisanie makra.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:04   

Bogumila M. napisał/a:
większość edytorów nie ma zaznaczania selektywnego kilku wyrazów czy zdań w różnych miejscach

Akurat z zaznaczaniem liter, wyrazów czy nawet zdań w edytorach tekstowych jest proste, ale rzeczywiście, program nie rozróżnia pogrubionych liter/słów, także pozostaje mi zabawa ręczna.

A wiecie może jak długi tekst jednym kliknięciem zmienić tak, żeby każda litera była osobno? Czyli obok siebie, ale do edycji każda z osobna.
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:01, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:26   

Jednym kliknięciem to zaznaczyć i rozłączyć, ctrl+K

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:27   

Skoro jest proste to zaznacz jeden wyraz na początku zdania i drugi na końcu. Oczywiście chodzi o zdanie składające się z więcej niż dwóch słów. Libre Office to potrafi (z klawiszem Ctrl). Word pewnie też, ale nie mam jak sprawdzić. W Corelu X5 nie da się.

chezare napisał/a:
A co ułatwi posiekanie tego tekstu na pojedyncze wiersze?

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:30   

Bogumiło, zaznacz tekst, wybierz narzędzie kształt, wciśnij shift i zaznaczaj wyrazy, pojedyncze litery, w którym miejscu chcesz :-)

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:32   

Cytat:

Znam skrót ;-) ale nie daje efektu jaki chciałem uzyskać, bo dzieli najpierw zdania, następnie po zaznaczeniu wyrazy, i trzeba każdy wyraz z osobna zaznaczać, aby uzyskać efekty końcowy, czyli każda litera osobno. A chodzi o to, żeby jednym skrótem to zrobić na długim tekście :-?

Bogumila M. napisał/a:
Skoro jest proste to zaznacz jeden wyraz na początku zdania i drugi na końcu. Oczywiście chodzi o zdanie składające się z więcej niż dwóch słów

Bogumiło (jeśli tak mogę się do Ciebie zwracać?) masz rację dwóch słów nie da się zaznaczyć jeśli jest ich w tekście więcej.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:33   

no ja u siebie tez sprawdziłem,jednym kliknięciem się nie da ponieważ rozłączanie zalicza też spacje,trza jak rozłączy kliknąc jesze raz żeby kazda litera była osobno :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:35   

Zaznaczyłam tekst, wybrałam narzędzie kształt, wcisnęłam Shift i... nie udało mi się niczego zaznaczyć. Każda litera ma dwa punkty. Po zaznaczeniu ich z wciśniętym klawiszem Ctrl można literę ruszyć. To o to chodzi?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:37   

ja wam tak powiem,że z taką funkcją która by automatycznie rozdzielała litery na osobne klatki,to ja tylko w Flash mam,w żadnym innym programie takowej funkcji nie widziałem

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:38   

Bogumiło, każda litera ma jeden punkt, na początku. Jak narzędziem kształt zaznaczysz taki punkt (literę, albo z shift większą ich liczbę), to możesz zaznaczonym znakom zmieniać kolor, kontur, font, itp.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:41   

Bogumila M. napisał/a:
Zaznaczyłam tekst, wybrałam narzędzie kształt, wcisnęłam Shift i... nie udało mi się niczego zaznaczyć. Każda litera ma dwa punkty. Po zaznaczeniu ich z wciśniętym klawiszem Ctrl można literę ruszyć. To o to chodzi?

Właśnie nie o to, tak to jest jak ktoś nie czyta całego tematu.

Ciekawe, czy ktoś dojdzie do rozwiązania tej zagadki, jak rozdzielić zdanie na literki - każda osobno - fajnym skrótem, zamiast się bawić zdanie po zdaniu wyraz po wyrazie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:43   

moim zdaniem tylko makro,bo niby poco to w corelu,we flash czy tam w innych programach do animacji to bardzo potrzebna funkcja ponieważ ułatwia animowanie kazdej litery osobna,a w corelu niby po co???,ale makrem zapewne da się zrobić :-)

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 12:49   

Firmaś, Bogumiła umie czytać i pisać, odpowiedziała na mój post, chodziło z zaznaczanie fragmentu tekstu w różnych jego miejscach.
Napisałem to zanim Ty napisałeś, że się nie da, to kto tu nie czyta? :-)
Problem z rozłączaniem na pojedyncze znaki też się da rozwiązać, ale póki co mam poważniejsze problemy :-)

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 13:01   

chezare napisał/a:
Firmaś, Bogumiła umie czytać i pisać, odpowiedziała na mój post, chodziło z zaznaczanie fragmentu tekstu w różnych jego miejscach.

Nie skomentowałem wypowiedzi Bogumiły, ale o ten który został przez Nią skomentowany:

Bogumila M. napisał/a:
A co ułatwi posiekanie tego tekstu na pojedyncze wiersze?

chezare napisał/a:
Bogumiło, zaznacz tekst, wybierz narzędzie kształt, wciśnij shift i zaznaczaj wyrazy, pojedyncze litery, w którym miejscu chcesz

W ten sposób nie pociachasz tekstu na pojedyncze litery ;-)

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 13:02   

Bogumiło (jeśli tak mogę się do Ciebie zwracać?) masz rację dwóch słów nie da się zaznaczyć jeśli jest ich w tekście więcej
Zgadnij kto to napisał.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 13:10   

chezare, ale to był komentarz do edycji w innych programach, nie corelu.

Odpowiedz do tematu