|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Nie działa funkcja znajdź i zamień tekst |
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Grudzień 2012, 13:44 Nie działa funkcja znajdź i zamień tekst
|
|
|
Już pytałam o to w innym miejscu, ale powtórzę. A nuż ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać bez ponownego instalowania Corela X5 i siedmiu paczek serwisowych. Otóż pewnego pochmurnego, ponurego jesiennego dnia przestały działać funkcje Znajdź tekst i Znajdź i zamień tekst. Stało się to w okolicach tej sławetnej poprawki przeznaczonej dla systemu Windows, dzięki której żaden haker nie mógł użyć do ataku czcionek, bo nikt ich nie mógł użyć, z użytkownikiem włącznie.
Funkcja Znajdź i zamień obiekty (jeszcze) działa. Zrobiłam wszystko, co mi przyszło do głowy poza reinstalacją. Czyli niewiele - zresetowałam program klawiszem F8, ale poza tym, że musiałam wszystko od początku ustawiać pomogło w wyszukiwaniu tekstu jak umarłemu kadzidło. I na tym pomysły mi się wyczerpały. Help!
Ach, i jeszcze taka ciekawostka, także dotycząca pracy z tekstem. Ramka tekstu A. Sformatowana, gotowa. Pracuję nad ramką B. Próba zmiany wielkości czcionki powoduje u Corela zawał więc "przestaje reagować". Po ponownym uruchomieniu o dziwo jest kopia zapasowa. A w niej wszystko praktycznie jak było poza jednym - brak skończonej, gotowej ramki A... |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Grudzień 2012, 15:40
|
|
|
Bogumiło: proponuję całkowity reinstal systemu - jesteś chyba najbardziej narzekającym na Corela użytkownikiem i być może takowy reinstal pomoże.
Może jestem wyjątkiem, ale u mnie Corel chodzi jak złoto, dużo częściej mi się AI wywala niż Draw (pozostałych z pakietu nie używam). Z tego co wiem, Twój komputer działa na procesorze/procesorach Intela więc takich "bajek" być absolutnie nie powinno...
Tylko nie przywracanie systemu, ale "ręczne" instalowanie wszystkich programów - wiem, że to parę godzin roboty, ale może się opłacić biorąc pod uwagę problemy jakie zgłaszasz.
Polecam kolejność:
0. Format całej partycji;
1. Oryginalny Windows;
2. SP do niego;
3. Corel (z minimalną ilością opcji, tylko niezbędne funkcje!!! - SP to załatwią);
4. SP do Corela (po kolei, nawet mimo tego, że SP2 zawiera poprawki uwzględnione w SP1);
5. No i tyle (ja w punkcie 3-cim instaluję pakiet Adobe, ale pomijamy to bo to inna bajka).
U mnie to działa - ostatni raz mi się Draw (X5) wysypał jak mu usunąłem wzorce cieni i pracowałem dalej bez restartu. Na Draw pracuję codziennie po kilka/kilkanaście godzin - także na BARDZO SKOMPLIKOWANYCH projektach i nic się złego nie dzieje... |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Grudzień 2012, 21:25
|
|
|
Najwidoczniej przeoczyłeś, gdy kilka razy pisałam, że pracuję na procesorach AMD. Przy okazji wielka prośba jeśli można — nie określaj pytania mianem narzekania. A z faktu, że u Ciebie coś działa nic, literalnie nic nie wynika. Ciekawa jestem jak byś zareagował gdybyś z bolącym członkiem lub organem udał się do lekarza i usłyszał "ja nie czuję żadnego bólu".
Ale niestety, chyba masz rację, że bez reinstalacji się nie obejdzie. Teraz odkryłam, że nie działa mi także zniekształcanie (przybornik, nad pipetą). U wszystkich pewnie działa, a u mnie nie. |
|
|
|
 |
gogman
Ekspert

Pomógł: 6 razy Wiek: 46 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 30 Grudzień 2012, 10:56
|
|
|
Milordzie Malutki, jak mogłeś przeoczyć jakże istotny przekaz w sprawie użytkowania procesorów AMD, który niejednokrotnie był przedstawiany w przemowach na tym forum.
Mam nadzieję, iż Twe zachwiane maniery to wina przesilenia świątecznego jak i nadchodzącego Nowego Roku.
Przy okazji, wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku - co by niektórzy zeszli na Ziemię, bo z zadartym noskiem nikomu nie jest do twarzy |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Grudzień 2012, 12:53
|
|
|
| gogman w innym miejscu napisał/a: | | Sprawa jest taka że wiem jak bardzo bym się wkurzał nie znając przyczyny znikających fontów ... Ja osobiście bym na to rozwiązanie nie wpadł nigdy bo z corela jak i systemowych spraw jestem total beton, dlatego też jestem mega szczęśliwy bo w robocie już psy wieszałem z tego powodu. | Ponieważ problem niedziałających funkcji mnie nie dotyczy, to się nieco powyzłośliwiam w temacie. A jak mnie kiedyś dotknie to po prostu powieszę psy. |
|
|
|
 |
gogman
Ekspert

Pomógł: 6 razy Wiek: 46 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 30 Grudzień 2012, 13:15
|
|
|
| Bogusia mi nie chodzi o narzekanie na corela :) |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Grudzień 2012, 19:57
|
|
|
Niedługo Nowy Rok. Wszyscy wspominają, to ja też. Był sobie DOS. To taki system operacyjny zanim Microsoft zajumał interfejs graficzny i nazwał go Windows. DOS charakteryzował się tym, że pliki mogły mieć w nazwie maksymalnie 8 znaków i dodatkowo po kropce trzy znaki rozszerzenia. Minęło sporo czasu — pierwszy Windows pojawił się w 1985 roku i przeszedł bez echa — DOS został całkowicie zastąpiony środowiskiem graficznym, pliki mogą mieć nazwę dłuższą niż SMS. Postęp dotknął także monitorów — 24-calowy nie kosztuje już tyle co samochód.
Corel najwidoczniej przegapił te zmiany. Dlatego okienka w większości są nieskalowalne i nie da się w nich ani zobaczyć, ani wpisać pełnej nazwy lub wartości. Najlepiej to widać na przykładzie okna Opcji. Gdy zachodzi potrzeba dostosować polecenia (Obszar roboczy, Dostosowywanie, Polecenia) po wybraniu w lewym oknie np. Importuj w prawym okieneczku dostaniemy opisy, których nie widać w całości i trzeba przewijać na boki. Żeby było śmieszniej, to wybranie czegoś w prawym oknie usuwa zaznaczenie w lewym, więc trzeba pamiętać co się wybrało. To samo jest w przypadku eksportu w postaci mapy bitowej — w mikrookieneczku nie mieszczą się wartości. Nie sprawdzałam, czy angielska wersja też jest tak skopana...
Wracając do meritum. Poszłam częściowo za radą Malutkiego. Częściowo, bo nie reinstalowałam Windows, tylko samego Cholera. Wyszukiwanie i zamiana działa. Nie jestem pewna, ale zadaje się, ze Corel zgłupiał po zainstalowaniu tej felernej poprawki przeznaczonej dla Windows. Więc jeśli u kogoś jakaś funkcja nie działa poprawnie lub wcale, to powinien rozważyć reinstalację (z całkowitym odinstalowaniem, bo naprawa jeszcze nigdy niczego w Corelu nie naprawiła). |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Grudzień 2013, 21:11
|
|
|
Znowu nie działa funkcja Znajdź i zamień tekst. Czy ktoś w tak zwanym międzyczasie nie doświadczył czegoś podobnego i poradził sobie z tym bez reinstalacji? (X5)
Aha. W trybie edycji tekstu (Tekst —> Edytuj tekst...) znajdowanie i zamiana tekstu działa normalnie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|