Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejna praca w Corelu - logo
Autor Wiadomość
jacob4187 
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2013, 14:49   Kolejna praca w Corelu - logo

Witam po raz kolejny ;-)

mam do zrobienia logo + stronę dla firmy kamieniarskiej, która właśnie się "otwiera" w mojej okolicy. Strona jest na razie w trakcie, jeśli klientowi się spodoba i będzie gotowa to wtedy wam podeślę linka :) Na razie męczę się nad logo, Corela dopiero poznaję, dlatego nie jest to takie łatwe (chociaż jak się okazuje, trudniej jest mi w ogóle wymyślić jakąś koncepcję :P ). Poszperałem troszkę w necie, porysowałem na kartce (dziękuję gogman za porady :) ), pierwsze logo jakie podesłałem klientowi troszkę mu nie podeszło (może lepiej nie będę tutaj pokazywać, bo rzeczywiście nic szczególnego :P ). Dzisiaj w nocy złapałem jakiś pomysł, od razu przelałem go na papier, a potem żeby zbyt długo nie czekać - również do Corela. Wczoraj poszperałem troszkę w necie, i znalazłem taki oto obrazek:

Poczytałem, że w Japonii oznacza się tak na niektórych mapach kamieniołomy. Poszperałem troszkę więcej, wszędzie czytałem to samo, że oznacza on kamieniołom.
I tak oto naszła mnie myśl na takie logo:

Składa się ono standardowo - z napisu firmy, tego obrazka oznaczającego kamieniołom oraz z kamienia (napiszcie mi czy się domyśliliście że to kamień, bo mi, jako twórcy - trudno ocenić czy można się domyśleć :).
Kolorystyka kamienia jest standardowa, jak większość kamieni - szara, natomiast kolor pomarańczowy wymyśliłem, żeby logo troszkę "ożywić", pierwotnie miało być całe szare, ale nie za ładnie wyglądało (chociaż nie wiem czy teraz też ładnie wygląda :D ), a pomarańczowa odmiana kamienia również istnieje, może nie taka soczysta jak ta w logo, ale również pomarańczowa :)
Krytyka mile widziana :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Lipiec 2013, 15:25   

hym,powiem tak,to że na mapach tak się oznacza to wcale nie oznacza że oddaje to istote sprawy,dla mnie to bardziej firme murarską przypomina,jakbyś zrobił ten :płotek: owalnie to oki,jesli chodzi okamień,ogólnie u mnie w gdyni jest spedycja bloków kamiennych i śa to ogromne sześciany,czyli ja bym zrobił taki sześcian powiedzmy agatowy,czy tam granitowy i na nim umiesćił logo ,to tyle z mojej strony

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 25 Lipiec 2013, 15:56   

Hmmm. Faktycznie, ten bruk mi na pierwszy rzut oka wyglądał na mur - za abrdzo przypomina cegły - może z powodu ostrości krawędzi? Popularny bruk ma lekko zaokrąglone narożniki.

W jakieś 15 minut wysmyczyłem coś takiego.

Jak Ci pasi, to sobie weź :mrgreen: Bardzo chętnie pomogę koledze w rozwijaniu jego pasji ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 25 Lipiec 2013, 18:44   

To powinien być jakiś gmerk.Prosty ,schematyczny , reliefowy (żeby bez specjalnego dodatkowego nakładu pracy umieścić go na zleceniu), związany z nazwiskiem lub nazwą firmy.

http://akromer.republika....gmerki_tor.html
http://www.klubpodrozniko...i-dzwon-zygmunt

Cysorz 

Wysłany: 25 Lipiec 2013, 18:58   

To ja napiszę po raz któryś z kolei: zaprojektuj wizytówkę z tym logotypem i przy okazji ją sobie wydrukuj w skali 1:1.
No i jak: nic nie widać? :-P

jacob4187 
Początkujący

Wysłany: 26 Lipiec 2013, 00:48   

Dzięki za rady, problemem jest dla mnie wymyślenie "sygnetu" firmy, prostego i ładnego. Wymyślam czasami coś ciekawego, ale potem się okazuje że jednak jest do bani. Dzięki Shame za te cegiełki, wykorzystałem je, a w zasadzie "natchnęły" mnie do zrobienia ... murku w logo. Ale nie z prostokątów, tylko z elips, troszkę powykrzywiać krzywe, i jakby się przyjrzeć - wychodzi całkiem fajny kamienny murek :) Zresztą zobaczcie sami:

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Lipiec 2013, 11:20   

No gut, tylko jak robisz prezentację różnoaplikowalną (pominięte kolory loga, tylko kolory tła - białe na czarnym, czarne na białym, szare na kolorowym itp.) to logo powinno być całe białe, całe czarne, całe szare, a u Ciebie kamyki mają obrys (oraz zostało wypełnienie między nimi. Powinieneś w takich wersjach użyć tylko kamyków, bez konturu i bez wypełnionej przestrzeni między nimi.

Chodzi o to, że taka prezentacja (a już w szczególności tzw. "mock up" na konkretnych produktach) ma pokazać, jak logo będzie wyglądało tam, gdzie kolorów nie będzie - np. na grawerze (długopisy, drewno), piaskowanie (szkło, kubki) i nawet sitodruk (koszt za każdy kolor).

Co do samego sygnetu, to nie wiem czy nie jest zbyt rozciągnięty w pionie. I chyba ciut zbyt wiele tych kamyków - za duża złożoność w stosunku do tak prostej typografii (swoją drogą średnio dobranej... To R jakoś dziwnie wygląda, ale to moje zdanie).

Powodzenia!

jacob4187 
Początkujący

Wysłany: 26 Lipiec 2013, 12:21   

Dzięki Shame za pomoc :) Możesz polecić jakieś strony z fajnymi czcionkami, które pasują do takiego logo ? :) Ja coś tam szperałem, znalazłem kilka popularnych, typu fonty24.pl, dafont.com, fontriver.com, ale może masz jeszcze jakieś z których korzystasz ? Pozdro :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Lipiec 2013, 15:55   

Fontpalace.com albo uFotns.com

Ale ogólnie, to poszperaj na tych wszystkich stronach i stwórz sobie bazę fontów. Patrz, które są darmowe, potem ściągnij sobie jakiś zgrabny font viewer - ja polecam darmowy NexusFont. Taka baza czcionek to podstawa. Daj sobie czas, przejrzyj wszystko, zaciągnij co ci się podoba i potem używając takiego font viewera wpisz frazę/nazwę/tekst, który chcesz zrobić, a program da Ci go we wszystkich Twoich fontach ;-) Tak łatwo można zawęzić opcje i potem wybrać coś z "czołówki"... No chyba, że jest się takim masterem jak Gogman i robi się custom'ową typografię :mrgreen:

jacob4187 
Początkujący

Wysłany: 26 Lipiec 2013, 22:57   

Zmieniłem troszkę czcionkę, i pociągnałem lekko kamyki w dół, zobacz, może teraz będzie lepiej :) Przy okazji, możesz mi wytłumaczyć jak usunąłeś kontur i wypełnienie z obrazka ? :) Ja miałem kontur ustawiony na 5 px, a to co zostawało między kamieniami to malowałem rysując czarne prostokąciki :D Potem wszystko zgrupowałem, mógłbym to cofnąć, ale dość to męczące, bo tych prostokącików jest masa żeby to pousuwać, a ty jednak miałeś do tego tylko jpg a nie cdr :)

Byłbym jeszcze wdzięczny (jeśli to nie problem :), o podrzucenie jakiegoś linka z tutkiem lub wytłumaczenie, jak robisz taką wizualizację logo na wizytówkach jak tutaj: http://corel.wodip.opole....opic.php?t=7348
bądź może gogman będzie mógł mi wytłumaczyć jak stworzyć taka wizualizację biurową jak zrobił to na pierwszym obrazku: http://corel.wodip.opole....2f9b362d1#44945

Jeśli oczywiście jest to ogólnodostępne, to bardzo bym prosił o wytłumaczenie bądź podrzucenie jakiegoś tutoriala, bo jeśli robicie to swoimi sposobami, których nie chcecie udostępniać, to oczywiście szanuję :) Bardzo mi się takie wizualizacje podobają, fajnie można to przedstawić klientowi, tak jak moje logo które wykonuję :)
Pozdro ! ;)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 27 Lipiec 2013, 00:21   

jacob4187 napisał/a:
a ty jednak miałeś do tego tylko jpg a nie cdr :)

Hue hue hue :-> No to było proste, bo zwyczajnie zaimportowałem twój projekt do DRAWa, wybrałem EDYTUJ MAPĘ BITOWĄ, otwarł się P-Paint, podkręciłem rozdzielczość, dodałem leciutkie rozmycie Gaussa, przy użyciu Różdżki do zaznaczania wybrałem wszystkie kamyki, CTRL+SHIFT+ wycięła mi zaznaczenie jako nowy obiekt, zapisałem i wróciłem do DRAWa, gdzie miałem już teraz 2 bitmapy (wycięte kamyki i reszta loga), usunąłem resztę, bitmapę z kamykami ztrasowałem jako Rysunek Kreskowy (? Line Art u mnie) i viola! Dostałem nowe obiekty przypominające Twoje kamyki ;-) To w skrócie :mrgreen:

Co do tego, jak się robi mock-up'ów, to akurat to co dotyczy płaskich, prostych kształtów można zrobić w DRAWie używając Perspektywy i nakładając swój projekt na gotowy mock-up - wiele lata tego po sieci, ale ciężko trafić takie, które akurat pasują (typ podłoża, kolorystyka, światło, rozmiar itp.). Spróbuj w Googlach w zakładce Grafika wyszukać "Business Card Mock-up" albo podobną frazę. Zaraz coś tam wybierzesz. Tak "prozą" to robisz tak: przygotowujesz swój projekt (np. wizytówki) w rozmiarze netto (bez spadów itp., czyli tak jak będzie wyglądać gotowa po wydrukowaniu i przycięciu). WAŻNE! Rób to w krzywych, nie zamieniaj na bitmapę ani nic, bo nie użyjesz Perspektywy. Jak masz gotowe, zgrupuj to cudo, żeby operować całym projektem. Zaimportuj sobie jakiś znaleziony mock-up jakichś wizytówek (najlepiej w kolorach zbliżonych do Twoich). Dajesz mock-up pod spód. Teraz zaznacz projekt, wybierz EFEKTY > PERSPEKTYWA (czy Dodaj Perspektywę) - wokół projekt pojawi się czerwona ramka z czarnymi małymi kwadracikami na rogach. Chwytając za te rogi ustawiasz swój projekt tak, by przykrył ten z mock-up'a, czyli żeby narożniki i krawędzie były w tych samych miejscach co na wizualizacji. No i to w sumie tyle. Oczywiście są pewne niuanse, ale to zależy od konkretnego przypadku.

TUTAJ masz link do zrobionego na szybko wideo - z góry przepraszam za jakość, ale nie mam żadnej wprawy w tej materii.

PS. Co do typografii, to ciut lepiej, ale kerning jest straszny! Obczaj sobie temat, o którym mowa TUTAJ

Odpowiedz do tematu