|
Szukanie txt użytego w pliku |
| Autor |
Wiadomość |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 07:28 Szukanie txt użytego w pliku
|
|
|
Przepraszam ortodoksów, bo rzecz chyba bardziej dotyczy Win niż Corela, ale ponieważ wspomniany Windows jest mi potrzebny tylko do pracy z Corelem, uznałem, że mogę poprosic o pomoc w tym miejscu.
W XP było kapitalne narzedzie, pozwalające znaleźć plik na podstawie tekstu w nim zawartego. Teraz mam siódemkę i za chiny nie mogę znaleźć; wyszukiwarka w prawym górnym rogu wyszukuje tylko po nazwach plików.
Krok w tył czy moja ślepota? |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 08:58
|
|
|
Start -> wpisz -> Eksplorator Windows ->W górnym lewym oknie -> Organizuj ->Opcje folderów i wyszukiwania ->Wyszukiwanie -> zaznaczasz -> Zawsze wyszukaj w nazwach.... -> Zastosuj i ->Ok.
Windows będzie wyszukiwał pliki według nazw i według zawartości jednak za każdym razem musisz lecieć całośc od początku
Ponoć dobrym rozwiązaniem jest http://multicommander.com/ |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 09:21
|
|
|
| Niestety, nie działa.. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 09:33
|
|
|
| jedyne wyjscie to jakis program, bo z poziomu windowsa moze byc ciezko |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 09:37
|
|
|
| niom,i jeszcze może być tak że jesli kolega posiada jakiś optimizer np tuneup to on jakby w domysle wyłącza te funkcje żeby odciązyc system |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 09:38
|
|
|
| No tak, ale nie mogę zrozumieć, że starsza wersja to potrafiła (xp) |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 09:39
|
|
|
| Widocznie MS wyszedl z zalozenia ze to nie potrzebne juz nikomu w XXI wieku |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 10:53
|
|
|
| Jeśli w polu wyszukiwania w Windows 7 wpiszesz jakieś słowo, to zostaną wylistowane wszystkie pliki, które owo słowo zawierają zarówno w nazwie, jak i we wnętrzu. Można stosować operatory I, NIE lub LUB (muszą być wpisane dużymi literami (np. monika LUB ola). Można też określić filtry wyszukiwania. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 11:22
|
|
|
| Niestety, nie, Bogumiło... Podajesz instrukcję wyszukiwania, ale ja pytałem czy w Win7 to działa, bo u mnie jakoś nie. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 11:28
|
|
|
| Być może tak jest tylko w Windows 7 64-bitowym. Nie upieram się, choć wydaje mi się co najmniej dziwne, gdyby między 32 a 64 były aż takie różnice. Ale skoro twierdzisz, że Twój system nie wyszukuje, to nie mam podstaw, by Ci nie wierzyć. U mnie to działa w każdym razie niestety. Bo to rozwiązanie rozszerza zakres wyszukiwania i sprawia, że listowane są zupełnie kuriozalne pliki. Ale można użyć filtru... |
| Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 7 Sierpień 2013, 11:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 11:30
|
|
|
| Jest 6 edycji Windows 7 więc to może być też róznica między edycjami. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 11:36
|
|
|
| Obawiam się, że raczej nie. Edycje mogą się różnić funkcjonalnościami, ale raczej nie sposobem wyszukiwania. Choć niezbadane są ścieżki, po których kroczy Microsoft. Stawiam jednak na to, że poszukiwanego słowa nie ma w żadnym pliku i dlatego nic nie zostaje znalezione. Żeby się o tym przekonać wystarczy jakieś słowo wpisać do pliku tekstowego, plikowi nadać dowolną nazwę, ale różną od tego słowa, zmienić rozszerzenie na np. cdr, umieścić gdzieś i poszukać wpisanego słowa. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 11:43
|
|
|
Bogumiło, jesteś rozbrajająca |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 12:23
|
|
|
| Ja? A nie mój Windows, który działa? Spróbowałeś wyszukać tekst, którego jesteś pewien i nie znalazł? Pliki cdr są pakowane. Nie da się w nich znaleźć żadnego słowa, choćby projekt niczego poza tekstem nie zawierał. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 13:04
|
|
|
| s-p-i-n napisał/a: | | Start -> wpisz -> Eksplorator Windows | W skrócie: wciśnij klawisz Windows i E. Potem Narzędzia -> Opcje folderów, karta Wyszukiwanie włącz opcję Zawsze wyszukuj w nazwach i zawartości plików (może to potrwać kilka minut). Jeśli pliki są nieindeksowane i jest ich sporo może to potrwać nie kilka, ale kilkanaście minut. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 13:07
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Ja? A nie mój Windows, który działa? Spróbowałeś wyszukać tekst, którego jesteś pewien i nie znalazł? Pliki cdr są pakowane. Nie da się w nich znaleźć żadnego słowa, choćby projekt niczego poza tekstem nie zawierał. |
Oczywiście, że próbowałem. Nie śmiałbym zawracać głowy zanim nie wyczerpię sam siebie
Próbuję szukać w plikach, które wcześniej otwieram i sprawdzam dane słowo, próbuje również napisać coś, zapisać i potem znaleźć. Nic z tego, bo nie mogę w ogóle znaleźć funkcji szukania tekstu wewnątrz pliku (jak w xp).
I nie masz racji, że w plikach cdr nie da się znaleźć żadnego słowa. Właśnie w xp robię to bez problemu. Poza tym sama wspomniałaś, że u Cibie działa; to jak - nie da się, a Ty potrafisz? |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 13:09
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | s-p-i-n napisał/a: | | Start -> wpisz -> Eksplorator Windows | W skrócie: wciśnij klawisz Windows i E. Potem Narzędzia -> Opcje folderów, karta Wyszukiwanie włącz opcję Zawsze wyszukuj w nazwach i zawartości plików (może to potrwać kilka minut). Jeśli pliki są nieindeksowane i jest ich sporo może to potrwać nie kilka, ale kilkanaście minut. |
A tego już w ogóle nie rozumiem... Powtarzasz wcześniejszy tekt, na który juz odpowiedziałem. I jak tu zrozumieć kobiety |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 13:29
|
|
|
| Nie rozumiesz, mimo iż powtórzyłam? Mam powtórzyć trzeci raz? Powtórzyłam, bo wygodniej jest wcisnąć klawisz Windows i E niż przechodzić przez menu Start i wyszukiwanie. Dziwne, że u Ciebie wyszukiwanie nie działa. Wiesz jakie pytanie zwykle pada w takiej sytuacji? Powtórzę inne — próbowałeś wyszukać tekst w pliku tekstowym? Bo pliki programów zazwyczaj są albo szyfrowane, albo kompresowane i tekstu w nich znaleźć się NIE DA. Word miał specjalne narzędzie do wyszukiwania plików pod kątem zawartości. Corel też umożliwia dodawanie do projektu słów kluczowych, ale nie mam pojęcia co z tego wynika. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 13:49
|
|
|
Spokojnie... Zrozumiałem co napisałaś. Ale ja sprawdziłem już tę receptę i napisałem, że nie działa.
Nadal więc nie rozumiem co mi po Twoim skrócie, skoro prowadzi do tej samej procedury.
A żeby nie było wątpiwości (i niepotrzebnych kąśliwości) - mam np. plik cdr, w którym na stronie jest kilkadziesiąt składów pieczątek, które robię. Zwykle kazda z nich, to 3-4 linijki nieskrzywionego tekstu.
Mam takich plikow sporo i w xp bez problemu znajduję ten, w którym jest np. pieczątka ze słowem "Bogumiła". W win7 (64) wyszukuje tylko nazwy plików, bez szukania w zawartości.
I to jest problem, z którym nie mogę się pogodzić |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 14:03
|
|
|
Ciekawe jest to co piszesz. Edytowałam pliki Corela w edytorze szesnastkowym i nie ma w nich ani jednego słowa dającego się wprost odczytać, choć w plikach jest sporo tekstu. Być może w wersji X4 i wcześniejszych dawało się znaleźć słowa, choć w plikach zapisanych w X3 też nie da się. Jeśli uda Ci się rozwiązać ten problem napisz jak trzeba wyszukiwać, żeby znaleźć.
A powtórzyłam, ponieważ zauważyłam, że oprócz Ciebie zaglądają tu również inni. W żaden sposób nie umniejsza to roli i znaczenia tego, co napisał s-p-i-n. Wręcz przeciwnie. Potwierdza, że działa i u Niego, i u mnie. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 14:17
|
|
|
Możesz Bogumiło udać się z powrotem nad strumień i moczyć nogi
Jeśli obszar wyszukiwania nie zostanie drastycznie zawężony to taka operacja może trwać dwa dni a nie kilkanaście minut, ale nie ma to znaczenia bo wydaje mi się, że ani XP, ani 7 nie znajdzie tekstu w cdr. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 14:20
|
|
|
| znaczy może znależć ale najpierw trzeba otagować,czyli we właściwosciach dokumentu w corelu ,wpisać słowa kluczowe,ale oczywiście nie ma to nic wspolnego ze skanem na żywo cdr |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

|
Wysłany: 7 Sierpień 2013, 14:46
|
|
|
| Zadnego tagowania, żadnego moczenia nóg - w xp znajduje takie pliki w ciągu 1-3 minut! |
|
|
|
 |
|
|