Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Domyślne umieszczanie na str. głównej
Autor Wiadomość
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 09:36   Domyślne umieszczanie na str. głównej

Nie mogę sobie poradzić z taką drzazgą :]
Plik ma np. 2 strony, obiekty wyciągnięte poza obszar strony są też widoczne po przejściu na stronę drugą - ale nie zawsze. Czy można to jakoś domyślnie ustawić i w ogóle od czego to zależy, że raz widać, raz nie?
(oczywiście przesuwam taki obiekt w oknie menedżera, ale to dodatkowy ruch i niepotrzebna strata energii :mrgreen: )

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 09:56   

Jak wyciągasz obiekty poza obszar roboczy, to zazwyczaj przenoszą się one automatycznie na warstwę Pulpitu, która jest z typu Master Layer, czyli widoczna na wszystkich stronach. To taki jakby przybornik, do którego masz dostęp niezależnie od strony na której się znajdujesz. Co decyduje o tym, czy obiekt wyciągnięty poza "stronę" będzie na Pulpicie czy nie? Ciężko stwierdzić. Teoretycznie KAŻDY obiekt, którego ŻADNA część (włączając w to cienie itp.) nie nachodzi na obszar strony, ani na ŻADEN z jego elementów (w tym obszar spadu). dodatkowo, obiekt nie może być zakotwiczony na stronie, np. będąc częścią jakiejś grupy, której reszta elementów na stronie jest.

ihuarraquax
Bywalec

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 09:58   

Myślę, że powinieneś zwrócić uwagę na warstwę Desktop. Wiesz, jak się do tego zabrać, czy mam opisać?

Otóż sprawdziłem u siebie, i obiekty, które wychodzą poza stronę, zmieniają (albo nie zmieniają) warstwę na Desktop. Kiedy warstwa ta jest zablokowana, to nie zmieniają. Ma też chyba znaczenie, czy obiekt wychodzi poza stronę w całości, czy trochę o nią zahacza. Ale to już rzecz do dalszych eksperymentów.

Odpowiedz do tematu