|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Domyślne umieszczanie na str. głównej |
| Autor |
Wiadomość |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 70 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 09:36 Domyślne umieszczanie na str. głównej
|
|
|
Nie mogę sobie poradzić z taką drzazgą :]
Plik ma np. 2 strony, obiekty wyciągnięte poza obszar strony są też widoczne po przejściu na stronę drugą - ale nie zawsze. Czy można to jakoś domyślnie ustawić i w ogóle od czego to zależy, że raz widać, raz nie?
(oczywiście przesuwam taki obiekt w oknie menedżera, ale to dodatkowy ruch i niepotrzebna strata energii ) |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 09:56
|
|
|
| Jak wyciągasz obiekty poza obszar roboczy, to zazwyczaj przenoszą się one automatycznie na warstwę Pulpitu, która jest z typu Master Layer, czyli widoczna na wszystkich stronach. To taki jakby przybornik, do którego masz dostęp niezależnie od strony na której się znajdujesz. Co decyduje o tym, czy obiekt wyciągnięty poza "stronę" będzie na Pulpicie czy nie? Ciężko stwierdzić. Teoretycznie KAŻDY obiekt, którego ŻADNA część (włączając w to cienie itp.) nie nachodzi na obszar strony, ani na ŻADEN z jego elementów (w tym obszar spadu). dodatkowo, obiekt nie może być zakotwiczony na stronie, np. będąc częścią jakiejś grupy, której reszta elementów na stronie jest. |
|
|
|
 |
ihuarraquax
Bywalec

|
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 09:58
|
|
|
Myślę, że powinieneś zwrócić uwagę na warstwę Desktop. Wiesz, jak się do tego zabrać, czy mam opisać?
Otóż sprawdziłem u siebie, i obiekty, które wychodzą poza stronę, zmieniają (albo nie zmieniają) warstwę na Desktop. Kiedy warstwa ta jest zablokowana, to nie zmieniają. Ma też chyba znaczenie, czy obiekt wychodzi poza stronę w całości, czy trochę o nią zahacza. Ale to już rzecz do dalszych eksperymentów. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|