|
Znikająca krzywa |
| Autor |
Wiadomość |
fajek
Bywalec

Wersja CorelDRAW: v.12
|
Wysłany: 19 Sierpień 2013, 09:52 Znikająca krzywa
|
|
|
Witam,
Podczas zamiany warstwy tekstu akapitowego na krzywe, tekst znika. Po drugiej stronie dokumentu też zamieniam na krzywe ale ta z kolei nie znika.
W czym tkwi problem?
Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 19 Sierpień 2013, 10:13
|
|
|
| może problem tkwi z fontem |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 19 Sierpień 2013, 10:19
|
|
|
| s-p-i-n napisał/a: | | może problem tkwi z fontem |
Nie wydaje mi się ponieważ to co zrobiłem to broszurka i wszędzie użyłem Century Gothic. Po prawej stronie broszurki warstwy skrzywiłem a po lewej znika. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 19 Sierpień 2013, 10:23
|
|
|
| zalacz plik |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Sierpień 2013, 11:04
|
|
|
| jak dla mnie to chyba jednak font,ta czcionka to otf więc zapewne corel ma wąty do opentype,tym bardziej że masz corela12 |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19 Sierpień 2013, 12:04
|
|
|
Bidon, gość mówi, że ja jednej stronie działa, an drugiej już nie. Rozwiązanie jest proste - napisz oba teksty na drugiej stronie i przekształć na krzywe, potem przenieść z drugiej na pierwszą i gra gitara. Możesz też pisać otwartym tekstem i potem przy eksporcie do PDF zaznaczyć opcję przekształcania na krzywe (a to jak ci wychodzi? znaczy się, w eksporcie do PDF też tekst z 1 strony znika?). Poza tym, font Century Gothic to znany font i dość dobrze opracowany - nigdy nie słyszałem, żeby były z nim problemy. Dodatkowo, fajek, sprawdź, czy czasem nie masz jakiejś innej warstwy zaznaczonej jako bieżącą i może znika pod innymi, albo jest niewidoczna albo coś. Spróbuj też zrobić nowy dokument z kilkoma stronami i napisz coś, zamień na krzywe - zobaczy czy działa - czasem Choler (strasznie mi się podoba to określenie, Bogumiło ) potrafi zepsuć - anglosasi mają ładne słowo "corrupt" - plik i za chiny nie będzie coś działać, a jak zrobisz nowy i zrobisz wszystko jeszcze raz, to działa jak ta lala. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Sierpień 2013, 13:49
|
|
|
Podstawowe pytanie, czy korzystasz z przepływu tekstu miedzy ramkami. Nie wiem czy w 12 już to "zaimplementowano". Nie ma znaczenia także, że w X5 działa nieprawidłowo, bo w Corelu coś co działało w jednej wersji prawidłowo niekoniecznie działa prawidłowo w następnych.
Trochę mało jest szczegółów. Sprawdzałeś jak sprawa ma się cała po przełączeniu na "druty", czyli widok szkieletowy? Też tekstu nie ma? |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 10:45
|
|
|
| Co to znaczy przepływ tekstu między ramkami? Tekst akapitowy mam ustawiony na justowanie pełne. Gdy przełączam na widok szkieletowy tekst nie znika. Wszystko jest widoczne. Dopiero przy zmianie na krzywe akurat to pole tekstowe znika. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 10:47
|
|
|
| Skoro jest, to da się zaznaczyć. Próbowałeś zmienić mu kolor na czarny? Sprawdziłeś czy przypadkiem na tekście nie leży wypełniona, biała płaszczyzna, która go przesłania? Sprawdź też czy przypadkiem nie leży na warstwie Prowadnica. |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 10:52
|
|
|
| Akurat broszurka jest cała czarna a tekst biały, na warstwie u samej góry są dwa teksty akapitowe a pod nimi czarny prostokąt - to wszystko. Próbowałem zmienić na inny kolor i nadal znika. Nic nie przesłania tekstu, na warstwie Prowadnica też nie leży. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 11:03
|
|
|
| a możesz załączyć jakis przykładowy plik,było by łatwiej coś doradzić |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 11:20
|
|
|
| Pliku niestety nie mogę załączyć ponieważ są to firmowe dane. Próbowałem na innym komputerze na Corelu X3 i tam nic nie znika. Widocznie problem tkwi w moim programie. Spróbuję reinstalować i zobaczymy czy pomoże. Wszystkim dziękuję za dyskusję i wskazówki. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 11:48
|
|
|
Szkoda, że przed reinstalacją nie skopiowałeś znikającego teksty do nowego dokumentu i nie sprawdziłeś czy w nowym nadal znika. Bo warto zorientować się co się dzieje i dlaczego. Czasem przekopiowanie po kolei elementów do nowego dokumentu pozwala wychwycić wadliwy element powodujący komplikacje.
Ja mam inny problem, także chyba nierozwiązywalny. Otóż w tekście akapitowym mam dwa wiersze tytułu. Czyli jest tekst
Jeden wiersz tytułu
Drugi wiersz tytułu
I dalej idzie tekst. Gdy chcę zmienić odstęp między pierwszym a drugim wierszem — nie mogę. Po prostu ta funkcja nie działa. Mogę zmieniać w całym tekście naokoło, ale na te dwa wiersze nie działa nic, wartości mogą być dowolne, tekst ani drgnie. Co jest ... grane? |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 11:55
|
|
|
| A próbował"aś" (wnioskuję z nicka) ustawić kursor przy drugim wierszu i kliknąć "formatowanie tekstu" a później zmieniać wartość "Przed akapitem"? Mi właśnie w tej broszurce zmienia odległości miedzy wierszami. |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 11:56
|
|
|
| w nowym dokumencie po przekopiowaniu tekstu również ten po lewej znika po zamianie na krzywe. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 12:25
|
|
|
Próbowałam. Nie działa w żaden sposób. Gdy zaznaczę całość mogę zminimalizować odstępy tak, że wszystkie wiersze zachodzą na siebie. Z wyjątkiem tych dwóch, których odstęp się nie zmienia ani między sobą, ani do poprzedzającego i następującego tekstu.
Z Twoim problemem postąp tak. Po pierwsze utwórz sobie nowy dokumentem żeby nie stracić pracy. Tam wklej jedną stronę. Zmień kolor tekstu na jakiś jaskrawy, który będzie widoczny zarówno na czarnym jak i białym tle. Po zamianie na krzywe chwyć tekst, który znika i przeciągnij tam, gdzie nie znika. Jeśli tam nadal go nie będzie widać, to wyciągnij go lekko poza obszar tła. To samo zrób z widocznym tekstem — przeciągnij na miejsce, gdzie tekst znika. Możesz także spróbować wysunąć nieco tekst, z części która znika poza obszar tła i wtedy zmienić na krzywe i zobaczyć co się dzieje z częścią wystającą, czy taż znika.
W ostateczności możesz zostawić tło, bo ono nie jest objęte tajemnicą, napisać dowolny tekst, byle cenzuralny i wystawić nam. Zerkniemy i może odkryjemy co je hrane. |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 12:42
|
|
|
| No własnie problem jest z tym, że wszystko znika - nie ma obiektu i nie mam co chwycić i choćby nawet przenieść. Utworzyłem nowy dokument, skopiowałem, nawet wyciąłem tekst i wkleiłem do nowego pola tekstu akapitowego i też znika. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 13:03
|
|
|
| Mówiłeś, że w widoku szkieletowym jest widoczny. Przejdź więc do widoku szkieletowego, w nim chwyć, wysuń poza tło i wróć do normalnego. |
|
|
|
 |
fajek
Bywalec

|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 13:19
|
|
|
| Nie, w szkieletowym tego obiektu tez nie widać. Nie zrozumieliśmy się :) |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 13:28
|
|
|
Aha. To może doprecyzujmy. Masz na stronie dwa teksty. Oba ułożone na czarnym tle. Jeden przekształcony na krzywe zachowuje się normalnie, drugi znika. Tak? Czy one są na tych samych warstwach?
To jest tekst akapitowy, czy ozdobny? I jeszcze jedno pytanie - jak daleko musi znajdować się ten znikający tekst od nieznikającego, żeby zniknął? Jak nasuniesz lekko znikający na nieznikający, to przestaje znikać? Przyznam, że fascynujący problem. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 15:03
|
|
|
http://pl.lipsum.com/
Masz tutaj generator przykładowego tekstu. Zrób tak, jak pisze Bogumiła
| Bogumila M. napisał/a: | | W ostateczności możesz zostawić tło, bo ono nie jest objęte tajemnicą, napisać dowolny tekst, byle cenzuralny i wystawić nam. Zerkniemy i może odkryjemy co je hrane. | i umieść na forum.
Inaczej to wróżenie z fusów. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 15:12
|
|
|
| A próbowałeś zmieniać ten tekst w obrębie "znikającego" pola akapitu? Jeśli tak, i jeśli nadal znika, to wtedy wlej tekst "na rybkę" (lorem ipsum) i załącz plik. Wtedy rozkminimy bo nie będą to tajemnice handlowe. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 17:56
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | Ja mam inny problem, także chyba nierozwiązywalny. Otóż w tekście akapitowym mam dwa wiersze tytułu. Czyli jest tekst
Jeden wiersz tytułu
Drugi wiersz tytułu
I dalej idzie tekst. Gdy chcę zmienić odstęp między pierwszym a drugim wierszem — nie mogę. Po prostu ta funkcja nie działa. Mogę zmieniać w całym tekście naokoło, ale na te dwa wiersze nie działa nic, wartości mogą być dowolne, tekst ani drgnie. Co jest ... grane? |
Sprawdź, czy nie jest tam wstawiony "miękki enter" lub "twarda spacja" - przy tekstach importowanych z innych dokumentów często są one stosowane. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 18:20
|
|
|
Mam włączone Wyświetlaj znaki specjalne (to też działa jak wszystko w Corelu — raz się wyświetla, innym razem nie). Tam są tylko twarde entery. Spróbuję w tym fragmencie podmienić tekst (akurat przepisałem sobie wywiad z Jackowskim z leciwego Non Stopu, to se poczytacie). Jeśli otworzy się prawidłowo i odstępy zadziałają, to w lewej szpalcie tekst zostanie nałożony na siebie. Odstępy między wierszami 98, odstępy między akapitami 100 z wyjątkiem śródtytułu, który ma 0.
Aha. Jeśli zwiększyć wielkość czcionki śródtytułu (Rockowy długodystansowiec), to po przerzuceniu do drugiego wiersza oba wiersze się nałożą na siebie. Czyli odstępy między wierszami działają...
tekst.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 177 raz(y) 1.35 MB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 20:01